Wie de afgelopen winterdagen buiten geweest is, zou wel eens zoutkringen op zijn schoenen kunnen krijgen. Want dat zout op de weg is natuurlijk prima tegen gladheid, maar je schoenen zijn er niet al te blij mee. Hier een aantal tips om deze zoutkringen te verwijderen én (nog beter) te vermijden.

Geef zoutkringen geen kans

Wie goed zorg wil dragen voor zijn schoenen, vermijd best dat er kringen op komen door zout of vocht. Dat is niet zo moeilijk. Smeer leren schoen regelmatig in met schoensmeer. Suède schoenen schoenen behandel je met een speciale spray en ook nubuck schoenen behandel je met een specifieke spray. Spuit al je schoenen ook (wekelijks) in met een waterafstotende spray. Deze behandelingen zullen je schoenen in beste conditie houden.

Oei, toch kringen?

Heb je ondanks deze voorzorgmaatregelen toch last van witte kringen door het strooizout en vocht? Snel handelen is dan de boodschap. Wrijf met een vochtige doek over je schoenen, zodat het zout er niet verder indringt. Witte kringen krijg je weg door een mengsel van lauw water met witte azijn te deppen op de kringen. Het kan zijn dat je dit nog een keer moet doen, maar meestal merk je al na één beurt een groot verschil.

Zo droog je natte schoenen

Schoenen die door en door nat zijn, mag je nooit bij de verwarming plaatsen om ze te laten drogen. Het leer droogt daarvan uit en dat is niet echt goed voor je schoenen. Beter vul je je schoenen met krantenpapier. Het papier zal het vocht opslorpen zonder je schoenen verder te beschadigen.