Zo maak je de lekkerste stoofpotjes

Nu de herfst op kruissnelheid zit, mag ook het fornuis een versnelling hoger. Voor hartverwarmende stoofpotjes, bijvoorbeeld. Want wat is er dit seizoen heerlijker dan een pruttelende, zalig geurende pan vol met lekkers op het vuur?

Graag traag en laag

Een stoofpotje bereiden vraagt wat geduld, want de ingrediënten worden gedurende een lange tijd op een lage temperatuur gegaard. Traditioneel bestaan stoofpotjes dan ook uit taaiere stukken vlees/vis/ groenten die een lange gaartijd vereisen, minimum 3 tot 5 uren.

Smaakbommetje

Van je stoofpotje een echte smaakbom maken? Bak je vlees dan kort aan met wat knoflook, ui, wortel, selderij en prei. Voeg vervolgens wijn en/of bouillon toe om het aanbaksel los te weken. Laat op een zacht vuur langzaam garen.

Bouquet garni

Natuurlijk mogen kruiden niet ontbreken in je stoofgerecht. Rozemarijn en tijm zijn echte smaakmakers, maar voeg ook wat harde kruiden toe, zoals kruidnagel, laurier, kaneelstokjes, citroengras,…

Met groenten en fruit

Een lekker stoofpotje hoeft niet altijd vlees te bevatten. Ook met wintergroentjes en zelfs –fruit bereid je een smakelijke maaltijd. Denk aan peren, schorseneren, groene kool, pompoen, raap,… Voeg er nog wat krieltjes aan toe en smullen maar!

 

 

 

Isabelle Ignoul