Wol speelt dit najaar een hoofdrol in de modecollecties. Knitwear is everywhere! Maar hoe hou je al dat mooie knitwear in topvorm? En wat doe je best als het toch misloopt in de was? Wij geven tips en tricks om je breigoed als nieuw te houden.

Begin bij het etiket

Knitwear is vaak gemaakt van een mix van verschillende materialen: wol, katoen, synthetische stoffen of een combinatie hiervan. Zelf kun je onmogelijk al die verschillende combinaties uit elkaar houden, dus kijk goed naar het label. Daarop zie je of de kleding in de wasmachine mag, je het zelf met de hand moet wassen of het professioneel moet laten reinigen.

In de machine of met de hand? 

Neen, je hoeft wol niet uitsluitend met een handwasje te verschonen. De meeste wasmachines beschikken namelijk over een speciaal wolprogramma. Het behandelt jouw favoriete trui met alle zachtheid. Als je toch voor een handwas gaat, vul je jouw badkuip best met lauw water (nooit warmer dan 30 graden!) en een scheutje wasmiddel. Overdrijf zeker niet met wasmiddel: less is more! Laat de wollen kleding een tiental minuutjes dobberen, vis het goedje daarna uit bad en spoel het nog even na.

In open lucht

Is je wollen trui niet echt vuil, maar kan hij wel een opfrisbeurt gebruiken? Dan kan je hem ook gewoon een aantal uurtjes buiten laten verluchten. Best leg je je trui plat op een wasrekje. Zo geraakt hij niet uit vorm.

Schrap de droogkast en kapstok
Knitwear en een droogkast zijn geen beste vrienden. Doe je het toch, dan komt je wolgoed er gegarandeerd een maatje of 2 kleiner uit. Knitwear doe je dus niet in de droogkast maar leg je wollen kleding te drogen op een propere handdoek. Rol het geheel op als een snoepje en druk er zachtjes op. Op die manier pers je het opgeslorpte water uit de wol. Ontrol het boeltje en laat je trui op een andere handdoek verder uitlekken. Doordat je het stuk horizontaal laat drogen, verliest het z’n pasvorm niet. Gebruik dus geen kapstok om de trui verder te laten drogen.
Strijken met een handdoek

Van origine heeft wol een krullende structuur. Na het wassen heeft wol de neiging een beetje terug te gaan naar de originele staat. Dat ervaart men soms als krimp. Door je trui te strijken verdwijnt dat en wordt je wollen trui weer als nieuw. Bij het strijken van je wollen trui stel je je strijkijzer in op de wol stand. Als je strijkijzer deze instelling niet heeft, strijk dan niet te warm en het liefst met stoom. De stoom zorgt voor een “reshaping” van je trui. Je kunt je wollen trui net zo strijken als andere kledingstukken, het hoeft niet heel voorzichtig. Het enige wat je niet moet strijken zijn de boorden van je trui. Ook zal je wollen trui na het strijken met stoom weer zacht aanvoelen. Een andere manier om met voorzichtigheid je wollen trui te strijken, is door er een propere handdoek op te leggen en dus het strijkijzer niet rechtstreeks in contact te laten komen met je wolgoed.