Klik hier, scan en ontdek meer

Het is hip, leuk en gezond, en het kan bijna overal: je eigen moestuin(tje). Begin er meteen aan!

De juiste plek 

De meeste groenten groeien graag in zon of halfschaduw.  Leg dus geen moestuin aan in het donkerste hoekje van je tuin, want dan is teleurstelling gegarandeerd.  Een gemakkelijk verplaatsbare kweekbak of –tafel kun je, afhankelijk van het seizoen en de stand van de zon, op de gewenste plek zetten.

Moestuin op wielen, gemaakt van gerecycled plastic en makkelijk te verplaatsen door de 6 geïntegreerde wielen.  Te combineren met een kweekhuis XXL, zeg maar een transparante kap, zodat jonge plantjes beschermd zijn tegen slechte weersomstandigheden en ongedierte.  Ook in limoengroen en zwart. Elho, € 57,79, www.elho.com

Moestuin op maat

Houd het bescheiden, op maat van je gezin, en zie overal mogelijkheden: dat is in een notendop de bemoedigende en bijzonder nuttige boodschap die Marc Verachtert en Bart Verelst in hun nieuwe Zakboek voor de hapklare moestuin meegeven. Met de korte uiteenzettingen over de basisbeginselen én de overzichtelijke zaai-, plant- verzorgings- en oogstportretten van een 40-tal groenten en kruiden, kan ook de beginnende moestuinier meteen aan de slag, en oogst hij het jaar rond precies dat wat hij lekker vindt en nodig heeft. Ook in potten of bakken. Uiteraard ontbreekt een zaai- en plantkalender niet. Uitgeverij Lannoo, € 19,99.

 

Doorschuiven!

Ga je voor een meer uit de kluiten gewassen moestuin, maak dan minstens zes bedden, zodat je aan wisselteelt kunt doen. Daarbij schuif je de groenten elk jaar een bedje op; zo blijft de bodem gezond en beperk je het risico op ziektes. Zet planten van dezelfde familie  – kolen, bladgroenten, vruchtgewassen, wortelgewassen, peulvruchten en vaste planten – bij elkaar in een bed. Ook in een vierkantemeterbak zaai of plant je nooit tweemaal na elkaar dezelfde groente in hetzelfde vakje.

 

(On)kruid

In een moestuin in volle grond, heb je met meer onkruid af te rekenen. Om als beginnende moestuinier jong, ongewenst onkruid van jonge, gewenste groentezaailingen te onderscheiden, doe je er goed aan de groenten in rechte rijtjes te zaaien. Wat uit de rij ‘springt’, verraadt zichzelf als onkruid.

Met deze plantlijnpennen van FSC beukenhout en 10 m juten touw, is zaaien of planten in rechte rijtjes geen probleem meer. Trouwens ook handig om graskantjes recht af te steken. De Wiltfang, € 15,50. www.dewiltfang.nl (ook webshop).

Toppers die altijd lukken

Deze groenten lukken zo goed als altijd: courgette • pompoen • rucola • radijs • snijbiet • bloedzuring