Zoete wijnen worden vaak miskend. Of men denk nog aan de mierzoete miswijnen of aan Porto… Maar er is zovéél meer, zoveel rijkdom aan te ontdekken pareltjes. Deze lading dekt onze gading na een proefduik in het aanbod van onze wijnpartners.

Muscat de Beaumes de Venise 2017
Domaine de la Pigeade (Côtes du Rhône)

17,15 euro

Baetenvinopolis.be

 

Michèle van Baeten Vinopolis:
Een ‘vin doux naturel’. Een licht gouden wijn, glinsterend goud. Het complexe aromatische palet combineert peer met rozenwater en exotisch fruit. Drink heel fris (ongeveer 7 °). Lekker als aperitief, met meloen, foie gras, fruitige desserts (aardbeien), oosterse gebakjes, blauwe kazen en donkere chocolade.

Proefpanel:
Mooie fruitige neus van meloen, lychee, tikkeltje passievrucht. Combineer met Cavaillon-meloen en gezouten ham, zoals Bayonne, maar ook met een zachte romige blauwaderkaas als Taleggio. Maar in de zonnige Vaucluse, onder het dak van een grote plataan, drinkt menig Provincal z’n glaasje Beaumes de Venise als aperitief. Zalig zacht met wat fijne zuurtjes, elegant en licht. Dit domein dat we reeds een aantal maal zelf bezochten is één van de referenties voor de appellatie. Niet twijfelen! Tip: verdrink wat rozijntjes gedurende 24 uur in deze wijn en giet over vanilleroomijs. hmmm

Brachetto d’Acqui
2020
Domein Braida
(Piëmonte)
13,99 euro
licata.be

Laurent van Licata: Deze ‘rode Moscato d’Asti’ is erg verfijnd en heerlijk zacht zoet van smaak. De fijne belletjes zorgen voor een prettig gevoel in de mond. Hij geurt naar bosaardbeien en frambozen. De smaak is soepel, zacht en volzoet – opnieuw met heel veel fruit en een vrolijke tinteling op de tong. Goed in ba
lans en aangenaam zoet.

Proefpanel:
Verrassend licht. Met slechts 5% alcohol. Mooi zuiver, zo fris in de mond! Donker gulzig fruit: bosbes, bosaardbei, braam… Tongstrelend. Kan halfweg de copieuze feestmaaltijd bij een donker-fruit-sorbet, maar net zo goed bij het Nieuwjaarsontbijt (Croissants met zelfgemaakte braambesconfituur!) , of bij een heerlijke fruittaart of -biscuit. Dit gerenommeerde huis stelt nooit teleur. Een ware ontdekking. Meneer, waar wacht u op? Verras haar eens!

 

MAYDIE Vintage
Vin de Liqueur
rouge doux
Château d’Aydie 2016
19,90 euro
monardprovino.be

Birgit van Monard Pro Vino:
Unieke zoete rode wijn op basis van 100% Tannat druif, wat zeer zeldzaam is. Verbluffende donkerrode kleur met intense aroma’s van cacao, cederhout, zoete tabak en cassis, gevolgd door een zwoele smaak met opnieuw veel rijp rood en zwart fruit. Drink deze wijn bij voorkeur lichtjes gekoeld als aperitief of bij kazen en desserts.

Proefpanel: 
Hemels product van de familie Laplace ! Al vaker present in deze rubriek. In de uitlopers van de Pyreneeën maken ze deze prachtige dessertwijn. Verrukkelijk fruit (woudvruchten, braam, gepofte kastanjes) en mooie kracht met tannines in mooie balans. Een ongekende krachtpatser, maar op elegante voetjes, bent u eens toe aan iets anders dan de obligate Port bij kaas en dessert… wel hier is ie! Breek dat blok lekkere donkere chocolade, haal het beste wat Boon in huis heeft… en geniet met sipjes. Waaw…

 

Rolf Binder
‘private cellar selection’ Sweet white fortified (Barossa Valley)
13,95 euro
adbibendum.be

Björn van Ad Bibendum: Rolf Binder ‘Private Cellar Selection’ Sweet White Fortified
Deze Australische Madeira-achtige wijn heeft de typische kenmerken van caramel, chocolade en gekonfijte sinaasappelzestes. Perfect combineerbaar bij chocoladedesserts of gewoon als sublieme after-dinner wijn. Een heel bijzondere ervaring!

Proefpanel:
De liquoreuse neus schept meteen de sfeer van de oude vinsantos of zoete sherry’s. Blind denk je meteen aan de Pedro Ximénez druif. De gerenommeerde Rolf Binder ging hier echter magistraal met Semillon en Muscat aan de slag. Mooie diepgang, amandeltjes en rozijnen… een egeltje van de Hasseltse Patisserie Cools erbij…. Tjonge tjonge…!