Duurt het nog een tijdje vooraleer je plaats kan nemen in de kappersstoel? We begrijpen maar al te goed dat het dan begint te kriebelen om zelf aan de slag te gaan. Maar zelf je haar verven vraagt toch de nodige kennis. Met deze 7 tips & tricks vermijd je belangrijke valkuilen.

1.Alles bij de hand

Verzamel voor je begint alle benodigdheden die jouw badkamer omtoveren in een ‘privékapsalon’ met goed licht. Leg een handdoek en een oud T-shirt klaar. De rest vind je in de verpakking. Voorbereiding is het halve werk.

2. Begin met de grijze haren

Als je (veel) grijs haar hebt, raden we je aan om te beginnen met kleuren daar waar je de meeste grijze haren hebt. Waarom? Hierdoor krijgt dit gedeelte een langere inwerktijd. En dat is nodig om ook de meest hardnekkige grijze haren te kleuren.

3. Opgelet voor mensen met kort haar

Heb je een kapsel waarbij je nek zichtbaar is? Ga dan extra nauwkeurig te werk, zodat je  geen vlekken van de haarkleuring in je nek krijgt. De vlekken op de huid zijn eenvoudig te voorkomen door tijdens het kleuren die gedeeltes (haargrens, nek) mee te nemen en om vervolgens de kleuring goed uit te spoelen. Mocht er na het spoelen nog kleur op de huid zitten dan kan dit met een zachte scrub zorgvuldig worden verwijderd. Dit duurt echter wel een aantal dagen.

4. Volg dit stappenplan

Heb je lang haar, masseer dan het kleurmengsel lok voor lok over de hele lengte van je haar. De uitgroei, de punten, de haargrens: alles verdient evenveel aandacht. Zo creëer je het mooiste en meest egale resultaat.

Tip voor vrouwen met lang of dik haar: koop twee verpakkingen haarkleuring zodat je zeker weet dat je genoeg haarkleuring in huis hebt. Merk je tijdens het kleuren dat je genoeg hebt aan één verpakking? Dan gebruik je het extra doosje de volgende keer.

En nu? Verdeel het haar in vier vlakken. Maak een scheiding van het midden van het voorhoofd naar het midden in de nek.Vervolgens verdeel je het haar nogmaals van oor naar oor, zodat je als het ware vier gelijke vierkanten creëert.

Draai de twee onderste strengen in twee knotjes en begin bovenop met toepassen van de haarkleuring. Begin bij de scheiding en werk naar het oor toe. Onder/achter op je hoofd begin je bij de kruin en werk je naar de nek toe. Begin bij elk vlak bij de scheiding en werk naar boven, zodat je alle haren meepakt.

Let op: zodra de kleuring op je gehele haar is aangebracht begint pas de inwerktijd.

5. Oei! Droog of beschadigd haar?

Als je droog of beschadigd haar hebt kan dit invloed hebben op het resultaat en de houdbaarheid van de kleuring. Gebruik een serum dat je in de droge punten kunt gebruiken om je haar te beschermen en te verzorgen tijdens de kleuring. De onderkant van je haar is in de meeste gevallen poreuzer dan de rest van je haar. Bij poreus haar staan de haarschubben als het ware nog een beetje open, waardoor de haarkleuring veel sneller in het haar dringt.

6. Bescherm na het  kleuren

Bescherm je haar na het kleuren het liefst zo veel mogelijk voor invloeden van buitenaf, zoals de UV-straling van de zon of zwembadwater. Doe een hoed of petje op als je de zon ingaat en draag een badmuts in het zwembad.
Gelukkig is er tegenwoordig een scala aan haarverzorgingsproducten beschikbaar, speciaal ontwikkeld voor gekleurd haar, die ervoor zorgt dat je pas gekleurde lokken minder snel vervagen.

7. Vermijd anti-roos shampoo

Extra tip: om zo lang mogelijk van je nieuwe haarkleur te genieten, is het raadzaam om anti-roos shampoo te vermijden. Deze shampoo is zeer effectief bij het tegengaan van huidschilfers, maar door de werkzame ingrediënten vervaagt een anti-roosshampoo ook de haarkleuring sneller.

Met dank aan: L’Oréal