Als de eerste narcissen verschijnen, is het startschot voor de lente gegeven. In de tuin en in huis doen ze ook hun populaire naam ‘paasbloem’ alle eer aan.

Foto’s: iBulb

In de vaas
Snij de stelen zo’n 3 tot 5 cm schuin bij.
Zet niet meteen andere bloemen mee in de vaas. Narcissen scheiden namelijk een slijm af dat voor andere bloemen schadelijk is. Giet na enkele uren het water weg, doe schoon water in de vaas en zet de andere bloemen erbij. Ook mooi: een groot boeket van enkel narcissen, allemaal dezelfde, of een mix van verschillende soorten.
Narcissen staan liever niet in te veel water; enkele centimeters is meer dan genoeg.

Succes verzekerd
Als de narcissen in je tuin na verloop van tijd minder uitbundig of helemaal niet bloeien, herverdeel de bollen dan in juni of september, voor ze nieuwe wortels aanmaken. Plant ze opnieuw uit en geef ze daarbij weer wat meer ruimte.

 

Na de bloei
Narcissen zijn ideale tuinplanten: van zodra je de bollen geplant hebt, heb je er nog nauwelijks omkijken naar. Ze bloeien uitbundig en op de juiste plek breiden ze vaak ook uit. En na de bloei, geen gedoe: narcissen zijn veel beter winterhard dan bijvoorbeeld tulpen. Laat de bollen dus gewoon in de grond zitten. Knip wel de uitgebloeide bloemen weg (zonder steel), anders steekt de plant zijn energie in zaadvorming. Laat de bladeren aan de plant verdrogen: de bol haalt er zijn voedselvoorraad uit voor volgend jaar.

Ander kleurtje?
Narcissen kunnen er ook anders uitzien dan groot en knalgeel. Kijk, als je in het najaar bollen koopt, ook eens uit naar deze witte: ‘Thalia’, ‘White Plume’ of de geurende ‘Actaea’. Ook mooi zijn ‘Romance’, wit met oranje trompet, en ‘Ice Follies’, wit met zachtgele trompet.
Bij de kleintjes zijn de vroegbloeiende – al eind februari! – ‘Tête-à-tête’, ‘February Gold’ of ‘Jetfire’ absolute toppers. ‘Topolino’ – het Italiaanse woord voor muisje – is het kleinste trompetnarcisje: het wordt amper 15 cm hoog.
Inspiratie nodig?
Nog t.e.m. 15 mei is Keukenhof open.
Info en tickets: www.keukenhof.nl