Voor meer dan 75% van de voedingsgewassen is bestuiving door insecten nodig, en bijen
zijn de superbestuivers onder de insecten. Zonder bijen geen zoete kersen, sappige frambozen,
kraakverse appelen,… Maar bijen hebben het moeilijk: wereldwijd zijn ze een bedreigde soort. We kunnen ze dus, in ons eigen belang, maar beter een handje helpen.

Slimmerik
Een bij heeft een brein zo klein als een sesamzaadje, maar kan daarmee ongelooflijk veel. Ze leert heel snel en heeft ook een prima geheugen. Dat kleine kopje kan zelfs ingewikkelde berekeningen maken om te bepalen hoe ver ze moet vliegen om op de meest efficiënte manier stuifmeel en nectar te verzamelen. Heeft een bij een voedselrijk plekje gevonden, dan vliegt ze terug naar het nest en doet daar haar bijendansje. Uit dat dansje kunnen de andere bijen afleiden waar het voedsel te vinden is.

Bijenweetjes

  • Een bijenvolk verbruikt 40 tot 50 kg stuifmeel per jaar.
  • Een bij moet ongeveer 3 kg nectar verzamelen voor het maken van 1 kilo honing. Ze moet daarvoor behoorlijke afstanden afleggen. Na ongeveer 800 km vliegen, zijn hun fijne vleugels versleten. Ze kunnen dan nog maar moeilijk hun nest bereiken, en sterven van honger of omdat ze ten prooi vallen aan roofdieren.
  • Door het harde werken, wordt een bij in de zomer maar zo’n 42 dagen oud. In de winter vliegen bijen nauwelijks en bereiken ze een leeftijd van ongeveer 6 maanden.
  • Een bijenvolk bestaat uit 50 000 tot 60 000 bijen.
  • Een bijenkoningin kan tot 2000 eitjes per dag leggen.
  • 200 keer per seconde: zo snel slaat een bij met haar vleugels.

Blije bijen met deze planten

Bijen hebben verschillende soorten stuifmeel nodig, en dat gedurende het hele seizoen. Dus voorzie een grote variatie aan planten met bloeitijdstippen van het vroege voorjaar tot het late najaar.
Dikke, gevulde bloemen zijn misschien mooi, maar bijen kunnen er geen stuifmeel uit verzamelen. Kies dus ook voor enkelbloemige soorten.
Bijen en ook andere insecten zijn dol op planten die in wat verwaarloosde hoekjes of tussen de tegels groeien. Laat dus ‘onkruid’ zoals boterbloemen, brandnetels, dove netels, paardenbloemen, distels, koekoeksbloemen staan.
Een oude klimop is een schitterende drachtplant (= plant die nectar en/of stuifmeel levert) voor bijen, vooral ook omdat hij nog laat in het seizoen bloeit.
Meer info: www.weekvandebij.be

Home sweet home
Met een insectenhotel bied je bijen en andere nuttige beestjes de nest- en overwinteringsplek aan die ze zo nodig hebben. Hang het hotel op een zonnige plek in de buurt van bloeiende planten op.

Insectenhotel Suraj, van vurenhout, afgewerkt met blanke lak op waterbasis, 44,95 euro, www.natuurpunt.be