“Nog veel dromen maar gezond verstand wint”

Vroeger was ze presentatrice en even actrice, nu baat ze twee ontbijt- en brunchbars uit in het Antwerpse en heeft ze een eigen kledinglijn. Maar een ochtendmens is Véronique Leysen (31) altijd al geweest. Met haar nieuwste boek Vero’s Brunch cookbook viert ze naar eigen zeggen de ochtenden. Tegenwoordig doet ze dat zelfs samen met zoontje Otto (1). En dat verloopt prima: “Wanneer ik mijn make-up doe, speelt hij met mijn schmink.”

Je hebt inmiddels twee ontbijt- en brunchbars en hebt net Vero's Brunch cookbook uitgebracht. De ochtend is duidelijk belangrijk voor je."

Véronique: "Met mijn werk wil ik graag de ochtenden vieren. De ochtend betekent voor mij pure me-time. Een bad pakken, ontbijten, me uitgebreid klaarmaken… Als ik te lang in bed blijf liggen, dan word ik grumpy omdat ik niets gegeten heb, voel ik me niet goed omdat mijn schmink niet goed gedaan is en ik vol pukkels sta en omdat ik niet de juiste outfit aanheb. Ik ga dus met plezier een uur vroeger slapen om 's morgens mijn tijd te kunnen nemen voor een ochtendritueel. Ik snap het als mensen geen ochtendmensen zoals mij zijn, maar voor mezelf is dat superbelangrijk. Ik kan het iedereen alleen maar aanraden en hoop dat mijn brunch kookboek een beetje kan inspireren of motiveren om op die manier met een goed gevoel aan de dag te beginnen."

 

En dat lukt nog met een kleintje erbij?

"Ja, hoor. Hij wordt wakker tussen half zeven en half acht en dan beginnen we samen aan onze dag. Wanneer ik granola eet, eet hij een yoghurtje en wanneer ik op de badkamer sta, speelt hij met mijn schmink (glimlacht)."

 

Welk is je favoriete ontbijtrecept?

"Dan kies ik voor iets simpels: de yoghurt met granola. Dat eet ik echt elke ochtend. 't Is dan ook simpel om te maken. Zowel de granola als de siroopjes om erbij te doen kan je op voorhand maken voor een langere periode. En dan voeg je er eventueel nog vers fruit aan toe om het lekker sappig te maken. Dat is zo gemakkelijk en toch pure verwennerij."

 

Kook je ook graag uitgebreid?

"Van uitgebreid koken word ik rustig. Mijn leven is één grote chaos, maar in mijn keuken is alles netjes afgelijnd. Eerst doe ik de nodige voorbereidingen en pas wanneer alle ingrediënten afgewogen in potjes staan, begin ik aan het echte kookwerk. Je kan ook creatief zijn in de keuken. Dat is zo fijn. En ja, er mislukt regelmatig iets, maar dat doet er niet toe. Recepten uitwerken is ook iets helemaal anders dan de rest van de dingen waarmee ik bezig ben hé. Geen papierwerk, geen afspraken… Je kan er gewoon lekker doorheen dwarrelen."

 

Tegenwoordig woon je in het groene Bonheiden. Brengt dat ook orde in de chaos, in tegenstelling tot Antwerpen?

"In Antwerpen word je constant overladen met prikkels. Er is altijd wel weer een nieuwe bar open of een plek waar je naartoe wilt gaan omdat er iemand is die je kent. En omdat mijn brunchbarren in Antwerpen gevestigd zijn, stond die stad ineens ook synoniem voor 'werk'. Nu luister ik onderweg naar huis naar een podcast en kan ik het werk even helemaal loslaten. Ik heb een chaotisch leven, want ook wat mijn job betreft, komen er constant heel wat prikkels op me af. Ik werk met veel jonge meisjes als personeel, met klanten, heb veel administratief werk… En ik doe het allemaal alleen, want dat is een must als zelfstandige."

 

Voor je werk laat je je inspireren door de eetcultuur in New York. Is naar daar verhuizen nog een optie?

"Absoluut. Ik heb Antwerpen wel eens het New York van Vlaanderen genoemd, maar uiteindelijk blijft het wel gewoon Antwerpen. Een groot dorp eigenlijk (glimlacht). Maar moesten ze me vragen om in New York een zaak te openen, ik zou geen moment twijfelen. Ik weet niet of ik er zou blijven of hoe lang, maar ik zou er zeker voor gaan."

 

Je werkt al even niet meer in de media, maar door je bekendheid kan je wel je huidige projecten wat meer in de verf zetten. Een meevaller?

"Dat is dubbel. Enerzijds kan ik in de media wat gemakkelijker over mijn boek of over Maurice Coffee & Knits vertellen, anderzijds word je werk als bekend gezicht vaker met een vergrootglas bekeken. Mensen hebben veel sneller een mening klaar en zeker negatieve commentaar wordt snel geuit. Om perfect te kunnen zijn, moet je duizend ogen hebben."

 

Herinner je je nog het moment waarop je besliste geen presentatie- of acteerwerk meer te doen?

"Het idee van een eigen zaak hebben, heeft altijd al in m'n hoofd gezeten. Maar dat klonk zo definitief. Ik ben weggegaan als wrapper bij Ketnet om te gaan acteren. Dat traject was van korte duur, want ze vroegen me toen om een breiboek te maken. Toen is alles in sneltempo gegaan: Maurice, waarin ik mijn twee passies koffie en breien kon bundelen, was al snel een feit. En van een eerste zaak kwam een tweede… Nu nog op de set staan zou totaal niet meer kloppen. Deze weg voelt wel als de juiste, ja. En ik zit nog boordevol ideeën. In feite moet mijn gezond verstand het vaak winnen van mijn dromen. Dus ik ga proberen van het allemaal op mij af te laten komen."

Shana Meeus/Frank Abbeloos