Wil jij je kleerkast duurzamer maken? Goed idee! Maar hoe doe je dat? Met deze vijf tips ga je op een laagdrempelige manier van start en kan je echt een verschil maken.

1. Ga voor een goede basis
En dan hebben we het over de kledingstukken die je eigenlijk altijd kunt dragen, in ieder seizoen. Een effen blouse,of  tijdloze T-shirts. De truc zit hem in het afwisselen van deze kledingstukken, zodat je met die basis veel verschillende outfits kunt creëren.

Gerecycleerde flared jeans van het duurzame denimlabel HNST
adviesprijs: 135 euro
letsbehonest.eu

2. Kwaliteit boven kwantiteit

Kies voor kwaliteitsvolle, liefst Belgische, mode. Deze items gaan nu eenmaal langer meer. Aanvankelijk ligt de prijs misschien wat hoger, maar die win je zo terug doordat je jarenlang plezier hebt van een item dat haar kwaliteit blijft behouden.

Van het Belgische label Nous Antwerp prijs op aanvraag
nous-antwerp.com

3. Ga voor tijdloos
Zoek naar kledingstukken die tijdloos zijn. Een zwarte broek gaat nooit uit de mode, net als de witte blouse of een fijne trui. Door niet mee te gaan met de snelle trends, ontwikkel je een kledingkast vol duurzame kleding die je het hele jaar kunt dragen.

Van Belgische label Nathalie Vleeschouwer adviesprijzen: 299 euro (blazer)
nathalievleeschouwer.be

4. Was beter
Was minder, zo koud mogelijk, strijk niet (hoera!), gebruik duurzaam wasmiddel, gebruik vaker een waslijn,…  dit scheelt allemaal geld en vervuiling. Onze nazorg voor onze kleren heeft meer impact op het milieu dan de productie en distributie samen, dus dit maakt echt uit.

Pet
Gemaakt van gerecycleerd leder
Tres Sis Zero
adviesprijs: 49 euro
tressiszero.com

5. Geef kleding een tweede kans
Je hoeft je ‘fast fashion’ echt niet meteen weg te gooien. Laat die ene jeans met scheur maken bij een lokale kleermaker of ruil een jurkje waarop je bent uitgekeken met die van een vriendin. Zij blij, jij blij.