Zomer… eindelijk! Genieten van de zon, terras, tuin en gezelschap, met een lekker flesje Rosé.
Vreemd en helemaal onterecht dat velen nog wat neerkijken op deze volwaardige wijnen… Rosé zit echter al vele jaren in de lift en de kwaliteit is vaak ontzettend goed! Hier stellen we de naar ons oordeel 10 leukste ontdekkingen voor uit de inzendingen van onze 4 wijnpartners.

 

 

Bardolino Chiaretto 2019

Corte Giara – DOC Bardolino

8,95€ (5+1 tot 31 mei)

Te koop bij: Licata

Wie aan complex-loze en betaalbare Italiaanse rosato’s denkt, die denkt al snel aan Bardolino.  Wanneer topdomein Allegrini, toch wel een referentie in de regio, zich ermee moeit dan komt er geheid kwaliteit in de fles.  Aperitivo aan het Gardameer, antipasti en pizza laten aanrukken en tot in de late uurtjes genieten van deze fris-fruitige typische Valpolicella-blend!  Helder en loepzuiver, een frisse neus van zacht rood fruit, en heerlijk zacht in de mond. Mooie wijn.

 

 

Pauline 2020 – Domaine Terre de Mistral  

IGP Méditerranée rosé

9,90 euro

Te koop bij: Monard Povino

  

 

Pardon ? Sangiovese in Frankrijk ?  Toch wel ja !  Mooie heldere en glanzende licht-gouden kleur; erg expressieve neus van wit steenfruit, lychee en cuberdon.  Mondvullend, rond, een bom van fruit met vrij zoete hints. Om ‘zo’ te drinken, of bij erg kruidige of Oosterse gerechtjes, of zelfs bij een dessert met fruit.  Goed fris schenken!  Verfrissend en verrassend !

 

Honoro Vera 2020

Jumilla

9,10  euro

Te koop bij: Ad Bibendum

Harmonieus samenspel van Tempranillo en Syrah.  Aangenaam lichtrood fruit, tikkeltje pêche en lychee; toets van aardbei.  Vlotte drinker , zeker als apéro maar deze allemansvriend kan nog veel meer aan; met z’n Spaanse roots brengt ie veel fruit en ongedwongen terrasplezier.  Allé kom, blijf toch nog even !

 

Inspiration – Château de Berne

Côtes de Provence

14.90 euro

Te koop bij: Goyens by Baeten

Mooie verfijnde rosé! Dit is zomer ! De referentie-regio van rosé toont hier in het glas haar typische aromatische geuren zoals lavendel, maar ook veel fruit.  Elegant gemaakte blend van vooral Cinsault, aangevuld met Grenache en een tikkeltje Syrah.   Scherpt de honger en doet instant snakken naar olijven, stokbrood op de grill met tomaat en look, salade niçoise,… zalig!

 

Perla – Garnacha 2020  

Perla del Mar – Alicante

7,70 euro

Te koop bij: Ad Bibendum

Mooie Garnacha in een geslaagde balansoefening tussen fruit en zuren.  Kruidige neus die doet verlangen. Perfecte apéro die zijn troeven vindt in z’n toegankelijkheid, elegantie, prijs en kwaliteit.  Kan na het aperitief ook het opstapje maken naar vele hapjes en eenvoudige zomerse lunches en salades.  Aangenaam en vlot, voor onverwacht en verwacht bezoek.  Allemansvriend!

 

 

Mas Gabinèle

AOC Faugères 2020

14.90 euro

Te koop bij: Monard Provino

Deze mooi gekleurde rosé van het betere domein Mas Gabinèle, zet zich naar complexiteit en diepgang een stuk boven de doorsnee (aperitief-) rosé. Deze klasbak met brede schouders is niet in de markt gezet om gewoon even te ‘terrassen’. Eerder gastronomische ambities die ongetwijfeld zullen worden ingevuld. Complex, met mooie hinten van mineraliteit en kruidigheid, naast natuurlijk erg verfijnd rood fruit in de neus. Een mooie lange afdronk. Zal naar ons aanvoelen wel ‘ns erg kunnen verrassen bij een papillot van gevulde kip met zuiders kruiden en krielaardappeltjes, of bij de betere vis-tomaat gerechtjes.

 

 

Grotte sul mare

Rosato Marche igt 2020

7.99 euro

Te koop bij: Licata

 

Lichte kleur, erg helder. Zeer expressieve heel aangename frisse neus van witte perzik, mandarijn, kruisbes en Sint-Jansbes. In de mond aangenaam fris met een mooi verfrissend knisperend zuurtje. Elegante Italiaanse rosé, mooi als aperitief, maar kan zeker de frisse salade-keuken of een mooi stukje zalm met kruiden vergezellen. Aangenaam gezelschap op fijne zomeravonden, zeker als vergezeld met de heerlijke Italiaanse antipasti!

Purple rosé 2020  

Castello di Ama  IGT Toscana

24.97 euro

Te koop bij: Licata

Dit topdomein brengt …een top-rosé. Een zeer verfijnde gastronomische wijn, en dat komt met een prijs. Overwegend de typische druif van Toscane : Sangiovese, aangevuld met een beetje Merlot. Mooie helder violet kleur, mooie zuivere fruitige neus van aardbei en kersen. Een erg fruitige en mondvullende smaak van rood fruit en mineraliteit. Een erg complete wijn, te schenken bij de verfijnde Italiaanse zomergerechten : tomaat, paprika, wit-vlees, pasta…

 

Château Tour de Mirambeau

Bordeaux rosé 2019

9,9o euro

Te koop bij: Goyens by Baeten

Frisse neus va vers rood fruit als framboosjes, aardbei, kersen en een mooie kruidigheid, dille, munt en wat peterselie, wat hints van kruisbes en appel. Aangename zuren, en een fijne aangename, mondvullende smaak. Jawel… ook in Bordeaux kennen ze wat van rosé maken! Zeer fijn als apero met fijne hapjes, maar kan perfect bij vis (zalm), charcuterie, salades…

 

 

 

Pays d’Oc 2020  ‘Les pieds dans l’eau’

Alma Cersius

7,90 euro

Te koop bij: Monard Provino

 

Mooie kleur, fruitige neus van aardbeitjes, besjes. Afkomstig uit het diepe zuiden van Frankrijk. Licht zoet in de mond, vol fruit, echte zomerrosé… zonder capsones, maar wel goed gemaakt. Geen grote gastronomische ambities, maar zal zomerse en wat pittigere apero-hapjes vlot begeleiden. Heerlijk op zonnige dagen, lazy Sundays… de voetjes in ’t water…

Onze TOP 3:

Eerste plaats:

Purple rosé 2020  

Castello di Ama  IGT Toscana

24.97 euro

Te koop bij: Licata

Tweede plaats:

Perla – Garnacha 2020  

Perla del Mar – Alicante

7,70 euro

Te koop bij: Ad Bibendum

Derde plaats:

Pauline 2020 – Domaine Terre de Mistral  

IGP Méditerranée rosé

9,90 euro

Te koop bij: Monard Povino