Of je het nu stiekem in het achterhoofd houdt of luid kenbaar maakt, heel veel mensen maken bij de start van een nieuw jaar goede voornemens. En dat blijken vaak dezelfde te zijn als het jaar voordien 🙂 Benieuwd of jouw voornemen in de top 10 van meest gemaakte goede voornemens staat?

1.Meer tijd doorbrengen met familie en vrienden

Met een bijzonder jaar als 2020 achter de rug staat dit voornemen met stip op 1. Los daarvan is meer contact met familie en vrienden een voornemen dat elk jaar hoog scoort. Het is een cliché, maar daarom niet minder waar. De koude tijd aan het eind van het jaar zorgt voor meer reflectie. Waarom besteed je eigenlijk niet meer tijd met ze? Het is een gewetensvraag die velen bezighoudt. Een drukke job, een intensieve hobby of meer van dat soort dingen: allemaal zijn ze belangrijk, maar gaan familie en vrienden niet altijd voor?

2. Sporten

Om kilo’s te verliezen zal je toch echt een beetje moeten sporten. Daarnaast is sporten ook goed voor je algemene welbehagen. Je voelt je lekker na een goede training en maakt daarbij ook stofjes aan die je leven een stuk aangenamer maken. Afgelopen jaar werd er massaal gefietst en gewandeld. Probeer dat vol te houden!

3. Diëten

Overgewicht komt helaas steeds meer voor. Het is daarom ook geen verrassing dat het verliezen van een paar extra’s kilo’s bij veel mensen hoog op het verlanglijstje staat. Het helpt om concrete doelen te stellen. Als je weer in die broek van 5 jaar geleden wilt, kijk dan hoeveel kilo’s je daarvoor moet afvallen.

4. Stoppen met roken

Stoppen met roken staat voor veel mensen bovenaan het lijstje met nieuwjaarsvoornemens. Dat is ook niet heel gek als je je bedenkt hoeveel geld deze ‘hobby’ je elk jaar kost. Los van covid, is het natuurlijk absoluut slecht voor je gezondheid. Je gebit, longen en huid lijden zwaar onder het roken, zeker als je het al wat langer doet.

5. Ontstressen

Met de opkomst van yoga, meditatie en allerlei andere vormen van, vooral geestelijke, ontspanning, is het algemeen geaccepteerd geraakt om te werken aan je mentale gezondheid. Zowel lichaam als geest worden in onze hypesamenleving constant gebombardeerd door allerlei soorten boodschappen. Door even op te gaan in je eigen wereld ben je daar een stuk beter tegen bestand.

6. Stoppen met drinken

Drank in beperkte mate kan een avond extra gezellig maken. Niks mis daarmee. Als je merkt dat er te veel avonden zijn waarop je net iets te diep in het glaasje kijkt en je het effect merkt op het dagelijkse leefpatroon, dan moet je er iets aan doen.

7. Sparen

Misschien wordt het komende jaar het jaar dat je er alles aan gaat doen om je financiën op orde te krijgen ? Of in het beste geval, extra te sparen? Stel een plan op met haalbare doelen en je zal merken dat het beter lukt om af en toe wat euro’s opzij te zetten.

8. Iets nieuws leren

Altijd al geïnteresseerd geweest in computers en programmeren, maar nog nooit de tijd en energie gehad om je daar eens in te verdiepen? Meld je aan voor een cursus en geef je hersenen wat creatieve rust. Ga dansen, schilderen, koken, schrijven,… Je zal merken dat nieuwe dingen leren, je leven verrijkt op veel vlakken.

9. Geven aan een ander

Met iets geven aan een ander wordt niet per se geld bedoeld. Het kan ook zijn dat je besluit om elke week een paar uur vrij te maken voor vrijwilligerswerk. Tijd is nog veel waardevoller dan geld. Tijd is eindig. Dit besef komt rond oudjaar dikwijls net even wat sterker opzetten dan in de periode daarvoor.

10. Alles op orde krijgen

Als je leven een puinhoop is, of als je dat gevoel hebt, dan is het einde van het jaar de ideale mogelijkheid om, voor eens en altijd, af te rekenen met het spook van een ongeorganiseerd bestaan. Dit is echter gemakkelijker gezegd dan in de praktijk tot uitvoering gebracht. Afspraken met anderen, daar houden we ons meestal wel aan, maar afspraken met onszelf zijn de lastigste om vol te houden …