Tom Waes

Voor Tom Waes (51) was de voorbije jaren geen uitdaging te zwaar. Hij werd Slimste Mens, won Wauters vs Waes en scoorde een nummer één-hit met Dos Cervezas. Maar in corona moet deze alleskunner zijn meerdere erkennen. Zijn agenda die tot einde 2020 al lang op voorhand netjes was ingevuld, moest compleet omgegooid worden. “Deze crisis heeft gelukkig één groot voordeel. Ik heb zeeën van tijd en veel minder stress.”

Welke mentale impact heeft de crisis op je?
Tom Waes: “Ik kan in elk geval zeggen dat ik volledig onthaast ben. (lacht) Toen we in de eerste dagen van die lockdown zaten, kreeg ik het besef in wat voor een rat race ik jarenlang meedeed. Voor het eerst in dertig jaar werd ik een halt toegeroepen en bekroop me het gevoel dat ik heel hard had gewerkt. En ja, dan is even helemaal niks doen aangenaam.”

Had je snel door dat je geplande jaar om zeep was?
“Ja, omdat we ook meteen zelf beslist hebben om andere programma’s te maken. Iemand als Rudi Vranckx is het gewoon om verslag te doen vanuit oorlogsgebied in hachelijke omstandigheden, maar zie je mij al een hele aflevering van Reizen Waes een mondmasker dragen? Reizen Waes Vlaanderen, na de zomer op Eén, was al langer een optie. Ik wacht wel met een bang hartje af of onze plannen realiseerbaar zijn.  We gaan beperkt zijn in wat we kunnen doen.”

Toen je terugkwam van Japan voor Reizen Waes leek je de situatie rond corona nog niet te vatten.
“Klopt. Dat was het moment dat Maggie De Block opriep om elkaar niet meer te kussen en te omhelzen. Ik deed daarover mijn beklag op Instagram. Kwam ik na een maand thuis en mocht ik mijn vrouw niet kussen. Dat mocht Maggie eens komen uitleggen. (lacht) Toen enkele dagen later de eerste doden vielen, heb ik dat bericht meteen offline gehaald. Hoe noemen ze dat? Voortschrijdend inzicht.” (lacht)

Ondertussen snap je de ernst, anderen niet. Dat maakte je online duidelijk na een bezoek aan de supermarkt waar klanten de regels aan hun laars lapten.
“In alle kranten stond dat ik woest was, maar ik was vooral verwonderd en triest. Ik kreeg op dat bericht warme reacties van verplegend personeel. Ook de desbetreffende supermarkt reageerde. Ze waren blij dat ik het probleem aan de kaak stelde en werden veel strenger.”

Gaan we je nog snel terugzien in Undercover?
“Da’s een ander paar mouwen.  Ik hou mijn hart vast voor de acteerwereld. Ik denk dat die sector in hetzelfde zieke bedje zit als de horeca.”

Je agenda is dus helemaal omgegooid.
“Dat is al zo sinds half maart. Voor Reizen Waes stonden Saoedi-Arabië, Amerika, El Salvador en Honduras in de planning. Op dit eigenste moment had ik in Guatemala gezeten. Het zal er dit jaar niet meer van komen. Undercover is uitgesteld naar oktober, maar ook dat is bang afwachten. Als je een scène in een auto speelt, zit die meteen vol: klankman, cameraman, lichtman. Dat kan je al niet filmen. Hetzelfde voor een seks- of gevechtsscène. Of zelfs een ontbijt met drie personages aan de keukentafel. Daar staat ook tien man rond.”

Door alle coronaperikelen zouden we haast vergeten dat je onlangs verhuisde. Hoe bevalt je nieuwe stek?
“Ik woon hier doodgraag. Aanvankelijk verklaarden mensen ons gek. Mieke en ik komen van een ruime woonst met grote tuin in een groene long van Schoten, en nu wonen we op een appartement op de Antwerpse Linkeroever. Maar dan wel op de twintigste verdieping met een adembenemend zicht. De Antwerpse skyline is elke dag van de partij. Tijdens de lockdown kon ik vanuit mijn zetel zien hoe kalm het overal was. Zelfs op de Ring reden amper auto’s.”

Is dat niet raar, zó hoog wonen?
“Dat klopt. Ik krijg vaak het gevoel alsof ik losgerukt ben van de wereld. Je hoort ook amper geluid van beneden. De zonsop- en ondergang boven de Antwerpse skyline is adembenemend. Ik heb dus nog geen enkel moment een tuin gemist. We kunnen ook nog altijd op een soort binnenkoer even frisse lucht ademen. In feite is het nabijgelegen Sint-Annabos onze tuin. Dat is letterlijk om de hoek. Wie er ’s ochtends komt, kan Mieke en mij er tegen het lijf lopen tijdens het joggen.”

Zie je ook iets positief aan de crisis?
“Als er één ding is dat ik wil behouden, zijn het wel de videocalls met de collega’s. Ik vind dergelijke teammeetings véél efficiënter dan een echte vergadering. Ik heb nu pas gemerkt hoeveel tijd ik vroeger heb gesoupeerd aan verplaatsingen. Ik kan evenveel werk doen, en heb toch zeeën van tijd.”

Voor Reizen Waes ga je op zoek naar unieke mensen en plekjes in eigen land. Wat wil je ons alvast in Limburg aanprijzen?
“Dan kies ik voor de streek rond Lommel. Die heb ik drie jaar geleden leren kennen tijdens de opnames van Undercover. Ik heb toen wekenlang gefilmd op camping Blauwe Meer. Maar af en toe was er ook tijd om Lommel te verkennen. Iedere keer toen ik als stadsmus naar Limburg reed, vond ik dat wel iets hebben. Die weidsheid, de Lommelse Sahara… fantastisch. De afwisseling is daar ook zo boeiend. Je hebt een zand- en duinlandschap, maar ook waterplassen en naaldbossen. Voor wie eens even helemaal in de natuur wilt zijn, en toch geen lange autorit voor de boeg wilt hebben, is dat de ideale plek.”

Tom Vets / ZEB