Dat het de komende maanden kouder wordt, staat vast. Tijd om je tuin voor te bereiden op eventuele vorst. Een overzicht van de to do’s nu de vorst stilaan zijn intrede doet.

 

Van 0° C tot -5° C

Vooral geen paniek. Niet alle kuipplanten begeven het bij enkele graden vorst.

Deze haal je wel best tijdig naar binnen: Pelargonium (de balkongeranium) • fuchsia • engelentrompet (Brugmansia) Solanum Bougainvillea •  Lantana • mannentrouw (Plumbago)Abutilon

Deze exoten kunnen wel enkele graden vorst aan, maar ook niet langer dan een week: vijg • laurier • aardbeiboom (Arbutus unedo) • olijf • oleander.

 

Van potten en potplanten

De wortels van planten kunnen veel minder vorst hebben dan wat boven de grond uitsteekt, en dat is zeker het geval voor planten in pot. Pak daarom de potten (eventueel tijdelijk) in met noppenfolie of jute. Is de ‘bewoner’ van de pot niet volledig winterhard, geef ‘m dan bij strenge of langdurige vorst een warme jas, uiteraard van luchtdoorlatend materiaal: jute, vliesdoek… Makkelijk en snel: kant-en-klare pot- en/of plantenhoezen in verschillende afmetingen.

(Half) winterharde planten in pot zet je voor alle zekerheid dicht bij elkaar op een beschutte plek, bijvoorbeeld tegen het huis aan. Schik kleine plantjes samen in houten kistjes en vul de ruimte tussen de potten op met afgevallen blad of stro.

Zet de potten op potvoetjes; de koude dringt dan minder makkelijk in de pot en vooral, het overtollige water kan weg.

Decoratieve beschermhoes uil van licht-, lucht- en vochtdoorlatend vliesdoek. Met trekkoord om rond de voet van de plant vast te maken. Herbruikbaar. www.tuinadvies.be, € 14,95.

 

Niet vergeten!

  • Laat de tuinslang leeglopen en berg ze op. Sluit de buitenkraan af.
  • Giet (zinken) gieters en bakken leeg en zet ze op hun kop. Zelfs een klein bodempje water dat erin bevriest, maakt dat ze kromtrekken.
  • Span gaas over vogeldrinkschalen: vogels moeten kunnen drinken maar kunnen bij vorst maar beter niet badderen. Anders is het risico op bevroren ‘pluimage’ groot.
  • Laat wintergroene planten niet uitdrogen; ze blijven vocht verdampen via de bladeren en hebben dus af en toe wat water nodig. Bij vorst giet je uiteraard niet!
  • Loop niet over een bevroren gazon; de schade die je aanricht, wordt pas in de lente duidelijk.
  • Van stamrozen pak je de entplaats – waar de hoofdtakken vertrekken – met isolerend materiaal in (stro, krantenpapier, vliesdoek, coniferentakken…) in. Doe dat pas vanaf een temperatuur van -5° C! Struik- en klimrozen in volle grond weerstaan tot -10° C.

Bescherming in volle grond

Laat afgevallen bladeren en takjes tussen de planten in de border liggen. Ze vormen een isolerend dekentje voor de minder winterharde planten. Naast bladeren kun je ook stro, compost, schorssnippers of cacaodoppen gebruiken.

Bouw rond solitaire vorstgevoelige planten in volle grond een ‘kooi’ van kippengaas en vul die op met afgevallen bladeren. Over kleine plantjes kun je een glazen of bamboe cloche zetten. Een grote glazen bokaal is minder decoratief, maar doet de job even goed.

Maak zelf een ijslantaarn

Strenge vorst heeft ook zijn voordelen. Voor het maken van een ijslantaarn bijvoorbeeld. Giet daarvoor een bodempje water in een plastic fles (de onderste helft) of glazen bokaal. Laat bevriezen. Zet een kleinere plastic fles of kartonnen beker in het midden op het ijs en plak vast met tape. Vul de ruimte tussen de twee flessen met mooie blaadjes, bessen of takjes en giet er water bij tot ongeveer 1 cm onder de rand. Laat buiten bevriezen. Giet wat warm water in de binnenste fles zodat ze loskomt. Laat een beetje warm water over de buitenste bokaal lopen en haal de ijslantaarn eruit. Zet er een theelichtje in.