Jet groen-experte Cecilia Debacker verzamelde een reeks tips & tricks om je vensterbank -letterlijk- in de bloemetjes te zetten. Kijk en leer hier hoe je van de vensterbank een echte groene eyecatcher maakt.

Kleine kwekerij

Stekjes mogen gezien worden! Zet ze in transparante glazen bokalen, vazen en flesjes bij elkaar op de vensterbank, bij voorkeur bij een raam op het oosten of het westen.

Tip: een vensterbank – zelfs boven een radiator – is ook ideaal voor het voorzaaien van bloemen, groenten en kruiden. En dat kan nu al!

Seizoenstoppers

Geen betere plek om al het moois van het seizoen te tonen dan de vensterbank. Nu horen daar bollen-op-pot of vroege snijbloemen – narcissen, tulpen, ranonkels… – thuis.

Tip: zet wit bloeiende bloemen in kleurrijke potten en flashy lentebloemen in sober glaswerk.

Foto: www.mooiwatbloemendoen.nl

Verzamelwoede

Onvoorwaardelijke fan van één plantensoort? Een vensterbank biedt je de gelegenheid om met je verzameling uit te pakken. Cactussen en vetplanten voelen zich zelfs prima bij een raam op het zuiden, een plek waar maar weinig ander groen het uithoudt.

Bloementuin

Voor een echt groot boeket is een vensterbank vaak te smal. Drie of vier kleinere boeketjes op een rij hebben hetzelfde waw-effect. Bij het keukenraam kun je de bloemen in zelf geschilderde conservenblikken of metalen bestekpotten zetten.

Tip: vintage kopjes, theekannen, mokken en soepkommen – leve de kringloopwinkel – zijn ook prima vaasjes.

Foto: www.mooiwatbloemendoen.nl

Kamerplant in de kijker

Niks mis met de klassieke invulling van de vensterbank: een of meerdere kamerplanten. Werk, voor een levendig effect,  met planten van verschillende grootte of zet er eens eentje op een verhoogje.

Tip: let op de terracotta pot links. Verrassend toch, wat enkele witte stippen met zo’n pot doen. Gebruik acryl- of plakkaatverf en een wattenstaafje om zo’n pot van stippen te voorzien.