Dat de natuur ook in de herfst en winter heel wat te bieden heeft, wist je waarschijnlijk wel. Maar dat er ook in de koudere maanden van het jaar, ideetjes en  natuurlijke materialen te rapen zijn om mee te decoreren is misschien nieuw. Hier een overzicht van een aantal toffe decoratie-ideeën met materiaal uit de natuur. 

Bessenkampioen

Hulst is met zijn glimmend groene bladeren en zijn helrode bessen een echte ‘kerstplant’. Er bestaat echter ook een bladverliezende hulstsoort. Geen boodschap aan voor je kerstdecoratie? Ik zou ‘m toch niet te snel afschrijven, deze Ilex verticillata. Hij mag dan wel zijn blad laten vallen in de winter, zijn takken zijn alles behalve kaal. De struik lijkt wel een grote, rode bessenwolk, zo dicht staan de bessen op elkaar gepakt.  Met één grote tak in een decoratieve vaas of fles, is je ‘kerststuk’ klaar!

Wil je zelf zo’n kerstgroenleverancier in je tuin? Je kunt de struik nu planten. Geef ‘m een zonnige plek in vochtige, normale tot lichtjes zure tuingrond. Houd er rekening mee dat enkel de vrouwelijke planten bessen dragen, en dat alleen als er minstens één mannelijke plant in de buurt staat.

Goud uit de natuur

Liefhebber van natuurlijke maar toch feestelijk ogende kerstdecoratie? Die vind je nu, niet in winkel of webshop, maar gewoon in je eigen tuin, in het park of het bos. Want denappels, noten, eikels, elzenpropjes, gedroogde bladeren, sparren- of andere takjes, worden met een laagje goudverf blikvangers in de kerstboom of op de kersttafel. Ook heel mooi in het goud: gedroogde sinaasappelschijfjes, steranijs,  kaneelstokjes, macaroni of andere pasta.

Sober én catchy

Het aftellen naar Kerstmis gaat sneller, als je nu al hier en daar in huis een feestelijke toets aanbrengt. Dat dat niet moeilijk, duur of tijdrovend moet zijn, bewijst deze stijlvolle deurkrans. Gebruik als basis een eenvoudige ijzeren ring. Laat een groot esdoorn- of plataanblad drogen en ga met een witte of zilverkleurige stift over de nerven. Hang het blad met een touwtje bovenaan de ring op. Maak onderaan met een stukje binddraad een takje lorkappeltjes vast, net als een (zalmroze) bloem van een kerstster die je in een plastic pipetje met water zet. Gebruik een leren veter om de ring op te hangen. ‘Less is more’ gaat voor deze decoratie zeker op!

Tip: geen ring voorhanden? Plooi een ijzeren kleerhanger tot een cirkel.

(Foto: www.starsuniteeurope.eu)