Ben je van plan om zelf kruiden te kweken? Dan moet je deze tips en tricks van ons groenspecialiste Cecilia Debacker zeker onthouden. 

Over zaaien en planten
Veel tuinkruiden kun je nu al binnenshuis in potjes of zaaibakjes voorzaaien. Wil je liever meteen in volle grond of in de moestuinbak zaaien, wacht dan tot ongeveer half mei. Zaai je met tussenpozen buiten, dan verleng je ook het oogstseizoen. Houd er rekening mee dat verspenen – de zwakste plantjes uittrekken – nodig is, en dat zaailingen redelijk teer en kwetsbaar zijn. Makkelijker, maar duurder, is het om in het voorjaar kruidenplantjes te kopen in een tuincentrum, kwekerij of op de markt. Je zet die plantjes meteen op de juiste plaats en kunt al snel beginnen met oogsten.


Deze MM Mini-growbag is gemaakt van gerecyclede plastic flesjes en luchtdoorlatend materiaal: een wortel die daar tegenaan komt stopt met groeien, en de plant maakt nieuwe wortels aan. Ook ideaal voor woekerende planten zoals munt. Met gratis Makkelijke Moestuin-app, die je precies vertelt wat, wanneer en hoe je iets moet doen in je moestuin.

www.makkelijkemoestuin.nl
adviesprijs: 10 euro

Hoe en wanneer oogsten
• Algemeen geldt: knip niet enkel de blaadjes af, maar knip de stengel tot net boven een blad af. Dat stimuleert nieuwe groei.
• Oogst kruiden om te bewaren op het moment dat de eerste knoppen zichtbaar zijn. Daarna worden bloemen gevormd en vermindert de smaak.
• Het beste tijdstip om kruiden te oogsten is altijd vroeg in de ochtend; het blad zit dan bomvol essentiële oliën.
• Bij bieslook: knippen maar! Hoe meer je ervan knipt, hoe beter hij groeit.
• Dille en koriander oogst je ongeveer 6 tot 8 weken na het zaaien.
• Tijm, laurier, rozemarijn en salie houden hun bladeren in de winter. Rozemarijn en tijm knip je nooit helemaal kort; haal liever hier en daar een takje weg.
• Knip tijdens het groeiseizoen de bloemen uit de kruidenplantjes om het oogstseizoen te verlengen. Laat wel enkele bloempjes van bijvoorbeeld dille, koriander of basilicum staan: de bijen zijn er dol op.

Kruiden uit de supermarkt
De potjes met kruiden die je in de supermarkt koopt, zijn niet heel sterk en bedoeld voor onmiddellijk gebruik. Wil je ze langer houden, haal ze dan uit het potje, scheur de kluit in drie stukken en plant elk stuk uit in een grotere pot. Geef geregeld water.

Brussels Herb Station van Elho is een kruidenbloembakje van gerecycled plastic, mét schaartje voor het knippen van de kruiden. Kruidenplantjes kunnen mét potje in het bakje,

www.elho.com, adviesprijs: 15,79 euro

Mini serre

Mini-serre met 3 zinken bloempotjes, 3 kokostabletten en 3 zakjes met kruidenzaad (basilicum, peterselie en bieslook),
www.dreamland.be
adviesprijs 49,95 euro