“Diep onder de indruk van mijn bezoek aan Congo”

Tatyana Beloy (33) heeft alle vele waters doorzwommen. Dit voorjaar duikt ze opnieuw op als gevangene in de tweede reeks van de dramareeks Gent-West. Maar behalve acteren en presenteren spendeert de Antwerpse vooral veel tijd aan reizen. Ze heeft zelfs een reisblog. “Ooit wil ik het noorderlicht zien. Ook Ijsland staat hoog op mijn lijstje. Maar ik kan me ook amuseren met een weekendje aan onze Belgische kust.”

De nieuwe reeks van Gent-West is opnieuw integraal via Play More te zien. Ben jij een bingewatcher?

Tatyana: “Als ik er de tijd voor heb, wel. Onrealistische science fiction à la Star Wars interesseert me niet. Maar onlangs heb ik Big Little Lies met Reese Witherspoon op twee dagen uitgekeken. Ik sta er zelfs vroeger voor op. Ik denk dat mijn record acht of negen afleveringen in één ruk is.”

Met wat ben je nu bezig?

“Onder de naam Supastar organiseer ik stages voor kinderen. Dat zijn opleidingen in de zomer voor kinderen die willen zingen, dansen en toneelspelen. Op het einde van de stage geven we  telkens een voorstelling. Enkele bekende gezichten komen ook lesgeven. Elk jaar is dat een megasucces. Afgelopen februari waren alle beschikbare plaatsjes al bezet voor komende editie. Daarnaast blijft reizen mijn passie. Na het einde van Vlaanderen Vakantieland begon ik online o.a. met TatyTravels.be. Ik vraag en krijg tips van mensen, en deel zelf ook mijn reiservaringen op mijn website. Dat het tv-programma moest stoppen, was jammer. Maar dat hoefde niet te betekenen dat ik voortaan thuis moest gaan zitten. Ik denk dat ik nu zelfs vaker reis dan in de periode van Vlaanderen Vakantieland.”

Hoe vaak ben je weg?

“Ik maak er een sport van om online de goedkoopste tickets te spotten. Onlangs zijn we van zaterdagmiddag tot maandagochtend voor een habbekrats naar Malaga gevlogen. Geregeld probeer ik het vliegtuig te nemen. En anders is het een weekendje Oostende of Mechelen. Je kan je evenzeer in eigen land amuseren als je de juiste adresjes kent.”

Wil je de wereld verkennen?

“Ik zit even graag thuis met mijn lief, hoor. Of met vriendinnen of zelfs alleen. Al die trips en mensen bezorgen me telkens nieuwe inspiratie, maar ik heb ook wel tijdig rust nodig. Ik kan niet elke vrije avond met anderen doorbrengen. Dan zou ik gek worden.”

Wat is de verste bestemming die je recent deed?

“Mijn vader is afkomstig van Congo en vorig jaar heb ik het land voor de eerste keer een bezocht. Stilaan wou ik toch zien vanwaar ik afkomstig ben. Ik ben al vaak op reis geweest, maar voor het eerst op de grond staan waar je roots liggen maakte diepe indruk. Gelukkig was mijn vriend er ook. Ik wou hem er per se bij. Ik wist immers dat het emotioneel en persoonlijk kon worden. Daarom wou ik er niet in m’n eentje naar toe.”

Je woonde twee jaar in Amerika. Blijf je nu definitief in België?

“Ik zal altijd graag de wereld verkennen, maar België is echt wel mijn thuis. Al heb ik geen spijt van mijn verblijf in de VS. Voor mij staat die periode gelijk aan een les in zelfstandig worden. Ik was 24 jaar toen ik besliste de stap te zetten. Ik had er geen familie en kende er niemand. Ik moest er  mijn plan zien te trekken. Het heeft me gemaakt tot wie ik nu ben. Ik heb geleerd om op te komen voor mezelf, en de handen uit de mouwen te steken. Want je moet natuurlijk wel wat geld hebben om er te leven.”

Waarom wou je überhaupt naar Amerika?

“Ik was altijd al een ontzettende filmfreak. Wonen en werken in Hollywood leek me als jonge twintiger de max. Als je daar nu op terugkijkt, was dat een vrij onrealistisch plan, maar als jongvolwassene durf je zo’n avontuur nog aan. Het is geen verrassing dat het niet is gelukt. Om er aan de slag te gaan heb je de fameuze green card nodig, maar het was onmogelijk om aan die noodzakelijke werkvergunning te geraken.”

Maar dat was wel een domper voor je?

“Ik zal nooit zeggen dat ik spijt heb van dat verblijf in Amerika. Terwijl anderen op latere leeftijd moeten toegeven dat ze vroeger meer hadden moeten durven, heb ik daadwerkelijk getracht mijn dromen te realiseren.”

Was Hollywood een logisch vervolg op je verblijf in Londen?

“Ergens wel. Ondertussen is het 16 jaar geleden dat ik als eerste Belgische kon starten aan de prestigieuze Londense University of Essex Acting School. Ik vind niet dat ik een uitzonderlijk goede actrice ben, maar door een gunstige speling van het lot werd ik toch toegelaten. Misschien had ik in Londen werk moeten zoeken, maar nog tijdens de opleiding moest ik over-en-weer pendelen naar België omdat ik een rol had in Spring. Vermoeiend, maar het leverde wel al wat inkomsten op.”

Heb je nog ambitieuze reisplannen?

“Zuid-Amerika en Ijsland staan op m’n lijstje. En hoewel ik al in Finland was, kon ik het noorderlicht niet aanschouwen. Maar ik ben op een leeftijd gekomen dat het niet altijd meer spannende en intensieve vakanties moeten zijn. Binnenkort gaan mijn vriend en ik ergens in het zonnetje aan het zwembad liggen en lekker eten. Dat gaat even plezant zijn.”

Tom Vets / Frank Abbeloos