Sven Ornelis

Wie ’s ochtends de radio aanzet, heeft veel kans om op Sven Ornelis (45) te stoten. Sinds 2016 loodst hij met z’n gekende enthousiasme de luisteraars van Joe door de eerste uren van de dag. Maar van zodra er even wat vakantie aanbreekt, vliegt hij meteen naar z’n tweede thuis in Barcelona. “Als de radio ooit mocht wegvallen, zie ik me daar permanent gaan wonen.”

Hoelang maak jij nu al ochtendradio?

Sven Ornelis: “Binnen een dikke twee jaar vier ik mijn dertigjarig jubileum. Ik begon in de zomer van 1991 als vervanger van Michel Follet, toen één van de grote sterren van de Vlaamse radio. Hij kende mij, en zo raakte ik bij de VRT binnen.  Dat ochtendprogramma had dik een miljoen luisteraars. Zoveel heb ik er later nooit meer gehad. (lacht) . In al die jaren waren er wel onderbrekingen, zoals eind jaren negentig toen ik De Bumpershow maakte tijdens de avondspits op Donna. In 2000 ging ik bij Q een duo vormen met Erwin Deckers. In 2008 volgde Kürt Rogiers en in 2014 Maarten Vancoillie. Met Anke Buckinx ben ik aan mijn eerste vrouw toe.”

Hoe anders is dat?

“Niet zozeer een verschil qua sekse. Maar Anke is de eerste persoon met wie er zoveel contrasten zijn. Zij zegt spontaan wat ze denkt, terwijl ik meer nadenk. Ik vond dat ik altijd positieve radio moest maken, maar Anke wil vooral eerlijke radio maken. Een mindere dag is een mindere dag. Vergeet niet dat ze momenteel in verwachting is, de zorg voor een dochter heeft en al om 03.10u opstaat.  Hoedje af daarvoor.”

Wanneer sta jij op om naar Vilvoorde te vertrekken?

“Kwart over vier. Het ontbijt is voor onderweg. Na de ochtendshow kan ik soms nog anderhalf uur een dutje doen, en dan ga ik wandelen. Het voordeel van geen kinderen hebben is dat je zelf je agenda kan bepalen. Zo staat ook al perfect ingepland wanneer ik de komende weken met mijn foodblog bezig kan zijn.  Ook vrije momenten plan ik in. Mensen denken dat ik altijd maar werk, maar dat is heus niet zo.”

Echt? In het weekend ga je toch ook nog dj’en?

“Ja, en ik heb zelfs net het drukste jaar ooit achter de rug. Ik denk dat ik zowat honderd keer gevraagd ben. Onlangs was ik op vrijdagavond gaan eten met vrienden in Barcelona. Op zaterdagmiddag vloog ik terug naar België. ’s Avonds draaide ik op een fuif in Sint-Niklaas, en van 1u tot 3u nog eens in Bredene. Om 4.30u was ik thuis. Schrik om onderweg in slaap te vallen? Nee, die adrenaline zit nog volop in m’n lijf. Het is heerlijk om al die mensen zich te zien amuseren. En ik wil die rock-’n-roll in mijn leven niet kwijt.”

Hoe gaat het met je foodblog Would Be Chef?

“Dat is echt uit z’n voegen aan het barsten. Het is meer dan een blog worden. Het is een heus foodplatform omdat ik graag wil dat mijn bezoekers er elke dag boeiende nieuwe info op vinden. Ik ben er een halve dagtaak mee bezig. Er staan massa’s content op. Van wedstrijden, receptencolumns tot restaurantbesprekingen en nieuws.”

Hoe vaak ga je dineren in toprestaurants?

“Best vaak. Naast wandelen en koken zijn restaurantbezoeken mijn grote hobby. Onlangs ging ik nog naar Zet’joe van Geert Van Hecke, goed voor 17 op 20 in de Gault Millau.  In San Sebastian bezocht ik onlangs Mugaritz, één van de restaurants uit de top tien van de wereld. Ik kreeg daar een wine pairing zoals ik er nog nooit een had meegemaakt. Je moet maanden op voorhand reserveren om er binnen te geraken. Ik zat ook bij Eleven Madison Park in New York. Dat zijn momenten dat ik echt geniet. Dat kost wel wat, maar waarom zou ik geld oppotten als ik er mijn levenskwaliteit mee kan vergroten? En aan zaken zoals kledij geef ik weinig uit.”

Hoe vaak vertoef je in Barcelona?

“Alle schoolvakanties, behalve in augustus omdat de ochtendshow al opnieuw begint. We hebben er een flat dicht bij het toeristisch centrum, maar verwacht nu niet dat ik er elke dag rondloop op de plekken waar miljoenen toeristen paraderen. Ik kom enkel op de Ramblas als ik naar een restaurant in de buurt moet. Ik wandel er veel en ken elke hoekje, elk steegje. Voor mijn traject laat ik me leiden door de verkeerslichten. Afhankelijk van waar het groen is, steek ik over. Zo kom je overal.”

Zou je er definitief willen wonen?

“Nu nog niet, maar later is dat een stevige optie. In principe zou het nu al kunnen, want het is technisch perfect mogelijk om vanuit een verre plek radio te maken. Collega Peter Verhoeven maakt al jaren ’s ochtends radio vanuit zijn woonplaats Los Angeles. Het struikelblok is momenteel dat ik een duo vorm met Anke, en voor een ochtendshow moet je toch echt met z’n tweetjes bij elkaar zijn.”

Maar die verhuis komt er dus ooit wel.

“Dat denk ik wel. Ik voel me daar zo thuis. Het is er bijna altijd mooi weer en het leven is er veel goedkoper. Je hebt er amper stress. In Barcelona kan ik ook prima uit de voeten zonder auto. Ik neem de metro of neem een taxi, en voor verdere bestemmingen huur je een auto. Nee, deze droom klinkt idyllisch maar is heus ook realistisch.”

Wat brengt 2019?

“Het wordt nog spannend om de zwangerschap van Anke op te vangen, want je kan moeilijk voorspellen wanneer ze gaat bevallen. Ik ga haar sowieso missen.  En wat mij betreft ga ik me nog meer smijten op mijn foodblog. Ik krijg ontzettend veel vragen toegestuurd, genre ‘wat zijn de beste restaurants van Barcelona en hoe geraken we er binnen?” Ik zou een weekend met foodies in Barcelona willen organiseren. Aan interesse geen gebrek, want toen ik al eens ballonnetje op liet kreeg ik op twee dagen tijd 1500 reacties. Misschien moet ik toch sneller naar daar verhuizen… (lacht)”

Tom Vets / Frank Abbeloos