Hip, vrolijk, vurig en onweerstaanbaar. Geen bloem met zoveel verschillende gezichten, kleuren, vormen en maten als de dahlia. Van de lage Gallery of Happy Singledahlia’s – perfect voor potten en bakken –tot de cactusdahlia’s van meer dan een meter hoog. Wij presenteren: diva dahlia!

De bloemen van de dhalia vind je in alle maten – van XS tot XXL- en kleuren van de regenboog, behalve blauw. Om het nog bonter te maken, zijn er ook tweekleurige soorten of bloemen met decoratieve stippen, streepjes, vlekken of spatten. En de bloemblaadjes? Die zijn eenvoudig rond, opgerold tot trechtertjes of smal als sprietjes. Zeg of denk dus nooit dat er geen dahlia is die in je tuin past. Meer zelfs: succes met een soort, betekent een levenslange verslaving!

Met deze tips kan het niet fout gaan met de dahlia’s in jouw tuin.
1. Juiste moment
Plant dahliaknollen niet te vroeg – vanaf half mei, als de kans op (nacht)vorst is geweken – en ook niet te diep, zodat de wortels optimaal kunnen profiteren van de zonnewarmte.

2. Op een goede plek
Geef ze een beschutte, zonnige plek. Bij te veel schaduw reiken de planten naar de zon. Resultaat: hoge, maar heel slappe planten en weinig bloemen.

3. Weg met verwelkte bloemen
Knip altijd de verwelkte bloemen weg; dat om te voorkomen dat de planten hun energie stoppen in het vormen van zaad. Vind je het soms moeilijk om een bloemknop van een zaadknop te onderscheiden? Een zaadknop is puntig, een bloemknop ronder.

4. Genoeg water
Extra voeding hebben dahlia’s niet nodig: dan gaan ze echt de pan uit swingen en vormen ze meer blad dan bloem. Geef ze wel op tijd en stond een extra slok water.

Knippen maar!
Dahlia’s vragen erom in een vaas te staan pronken. Het zijn lang levende snijbloemen en, goed nieuws voor wie er in de tuin heeft, hoe vaker je er plukt, hoe meer bloemen de plant vormt. Knip van verwelkende bloemen de stengel af en leg het bloemhoofd in een drijfschaal.