Succesduo: rotan en riet

De natuurlijke materialen rotan en riet zijn helemaal hip in huis. Je herkent hem ongetwijfeld uit de veranda van je oma maar nu is die rotanstoel hét ideale meubelstuk om je interieur in een trendy kleedje te steken. Lampen, stoelen, tafels, manden… Je kan het zo gek niet bedenken of het bestaat in een rotan of rieten uitvoering.

Rotan is geen riet
Rotan is afkomstig van de rotanpalm, een liaan die groeit in tropische regenwouden. Men verwart het soms met bamboe. Het verschil is dat bamboe hol is, terwijl rotan dat niet is.
De lange stengels worden na de oogst verwerkt tot manden en meubelstukken. Door het gebruik van verschillende vlechttechnieken krijg je een prachtig resultaat.

Riet is geen rotan
Riet is afkomstig van een waterplant en is niet geschikt om meubelen van te maken. Als we spreken over rieten meubelen, bedoelen we meubelen van pitriet, het binnenste van de stengel van rotan. Het is een buigzaam materiaal, waardoor er gemakkelijk mee gevlochten kan worden. We zien ze dan ook vooral in de vorm van manden.

Past het in mijn interieur?
Rotan en riet zijn een must in een bohemien interieur. Het past sowieso mooi in een landelijke inrichting. En ja, zelfs in een strak interieur verdient rotan zijn plaats. Een rotan schommelstoel staat bijvoorbeeld perfect naast een strak wit keukeneiland. En een rieten mand is ideaal in een moderne badkamer. Samen met een beetje durf wordt je oma’s erfstuk de eyecatcher van jouw interieur.

TIPS!

* Combineer je rotanstoel met een kussen of wollen plaid voor een zachte uitstraling.

* Hou je van de jungletrend? Combineer rotan dan met items met een dierenprint.

* Een rotan lampenkap maakt je kamer extra gezellig. Het licht dat tussen de rotan schijnt, zorgt voor een speciale sfeer.

* Rotan kun je binnen én buiten gebruiken.

Inge Moermans