Siska Schoeters (35) is ondanks haar leeftijd al een ancien op de Vlaamse radio. In september start ze haar veertiende jaar bij Studio Brussel. Onlangs maakte ze ook een uitstapje naar televisie. “Na mijn studies kon ik meteen bij de VRT beginnen. Ik had dus veel geluk. Of was het omdat ik echt goed ben? Een beginneling laten ze niet zomaar meteen een monument als De Afrekening presenteren.”

Onlangs was je het gezicht van De Club. Had je nood aan een tv-avontuur?

Siska Schoeters: “Het was Bruno Wyndaele, bedenker van de quiz, die het me vroeg. Hij vond dat ik, omdat ik niet zo veel op tv kom, nog een bepaalde frisheid vertoon op het scherm. Gecharmeerd door die lovende woorden, deed ik een screentest. Het grappige was dat ik toen nog maar net was bevallen van mijn jongste dochter Minnie. Ik kon geen opvang voorzien, en deed die screentest met mijn dochter in een doek gewikkeld op mijn schoot. Dat vonden ze gelukkig geen probleem. Na afloop vond ik die quiz wel tof, en buiten borstvoeding geven had ik veel tijd. Toen men later belde of ik de job wou aannemen, heb ik niet getwijfeld.”

Heb je nog tijd voor vakantie gehad?

“Niet zo veel. Tomas (De Soete, haar partner, red.) moest ook werken. En het is niet zo evident om op vakantie te gaan met zo’n baby erbij. Vergeet niet dat we ook nog zoon Lucien hebben, én Tomas’ twee kinderen uit een eerdere relatie. Dan kan je niet zomaar doen wat je wilt. Maar daar hebben we zelf voor gekozen.”

Heb je als StuBru-stem ook de festivals bezocht?

“Werchter en Pukkelpop, maar om professionele redenen. Ik moest er zijn om programma’s te maken. Ik heb nooit de drang gevoeld om elk weekend van de zomer op een festival door te brengen, maar die twee grote kleppers kan je onmogelijk mijden. Als je op die weide staat, de grassprietjes voelt tussen je tenen en een fris pintje kan drinken, voelt het pas echt als zomer aan. Tomorrowland? Dat heb ik al eens bezocht, maar vooral omdat het me intrigeerde. Geef mij maar de festivals met iets ruigere kerels en veel gitaarwerk.”

Om in de sfeer van De Club te blijven; was je ooit lid van een fanclub?

“Oh nee. Al heb ik wel een zwak voor de Foo Fighters. Ik ben nooit lid geweest van een fanclub en idolatrie is mij vreemd, maar als ik dan toch iemand moet kiezen, ga ik voor zanger Dave Grohl en zijn band. Ik hoop al lang om hem eens te mogen interviewen. De afgelopen jaren waren er via Studio Brussel soms eens mogelijkheden, maar dan moest je altijd naar het buitenland en dan kon ik niet. Of het werd aan een collega gegeven. Een interview met Foo Fighters blijft op mijn bucketlist staan.”

Vorig radioseizoen presenteerde je  ‘s middags. Keer je nog terug naar de ochtend?

“Dat weet ik niet. Elk jaar zit ik samen met onze baas en bekijken we wat de mogelijkheden zijn. Natuurlijk is het niet meer zo evident om een ochtendshow te maken als je kleine kinderen hebt. Maar eigenlijk zijn alle uren niet zo vanzelfsprekend. Collega’s die de avondspits doen, kunnen bijvoorbeeld hun kroost niet van school halen of ’s avonds mee aan tafel eten. Ik weet dat ik nooit een 9 tot 5-job ga hebben, maar ik heb daar zelf voor gekozen. Ik lig me er dus niet op dood te sakkeren.”

 

Klopt het dat de ochtend het summum is voor elke radiomaker?

“Dat is het prime-timeblok in radioland hè. Tijdens de ochtend hebben de programma’s de meeste luisteraars, en afhankelijk van die luisteraantallen evolueren de cijfers de rest van de dag.  Als je de ochtend krijgt, wat ik vier jaar heb gedaan, ben je uiteraard vereerd. Maar het heeft ook een grote impact op je lichaam. Het is een fysieke kwelling. Sta maar eens in de winter elke werkdag om 03.45u op, om in mijn geval, van Temse naar Brussel te rijden. En tijdens de weekends recupereer je daar niet van. Bij mij zat dat na afloop nog maanden in mijn lijf.”

Peter Van de Veire doet het al 11 jaar.

“Ja, en daar doe ik mijn pet voor af. Dat is echt straf. Ik was blij dat ik na vier jaar iets anders kon doen, want zo’n ochtendshow kan je niet de rest van je leven volhouden. Trouwens, je moet ook enorm op je lijn letten. Omdat je veel meer uren wakker bent, eet je ook een extra maaltijd per dag. Als je niet oplet, kan men je na een tijdje buiten rollen. Je beweegt tijdens de presentaties amper en verbruikt die extra calorieën niet. Ik heb altijd al moeten letten op de kilo’s. Gelukkig heb ik na de middag tijd om te sporten.”

Wat heeft radio meer dan televisie?

“Ik denk niet dat het een kwestie van meer is. Het is gewoon anders. Radio was mijn eerste liefde. Ik hou van muziek, maar ik babbel ook erg graag met mensen. Niks zo fijn als een luisteraar aan de lijn te krijgen, en daarmee een praatje te slaan. Radio is ook, zelfs in deze moderne tijden, het snelste en beste medium. Ja, er is Twitter. Maar dat zijn slechts 140 tekens, wat er staat is niet gedubbelcheckt op waarheid en er verschijnt ook een hoop onzin op.”

Dus televisie blijft een eerder uitzonderlijk uitstapje?

“Toch wel. Tijdens het maken van De Club viel het me weer op hoe traag televisie maken is. Ik ben dat niet gewoon. Je zit voortdurend te wachten op allerlei instructies. Ik herinner me dat er veertig medewerkers op de set rondliepen. Geen flauw idee waarom men er zoveel nodig had. Maar blijkbaar was die hoeveelheid noodzakelijk. Terwijl je radio vaak alleen of met twee maakt. Mijn keuze is snel gemaakt.”

Tom Vets / Frank Abbeloos