Siska Schoeters

Siska Schoeters (37) is iemand die uitgesproken voor- en tegenstanders heeft. Wellicht is dat te wijten aan het feit dat ze nogal recht voor de raap kan zijn. Zo noemde ze in interviews haar kinderen ‘kleine fuckers’ en haar man Tomas De Soete een zaag. “Omdat het zo is, net zoals in vele andere gezinnen. Perfectie bestaat niet. In tegenstelling tot anderen, heb ik niet de behoefte om de schijn hoog te houden.”

Ben ik correct als ik zeg dat je de laatste tijd steeds meer op televisie komt?
Siska: “Dat is zo, maar het is niet met voorbedachten rade. (lacht) Ik startte geen masterplan om stilaan van radio naar televisie te evolueren. Er zijn leuke voorstellen, en ik hap gewoon toe. Maar grote tv-ambities… ik denk dat andere mensen daar veel meer mee bezig zijn. Ik ken ook mijn beperkingen. Aan mij moet je geen Alleen Elvis Blijft Bestaan vragen. Ik weet niet of ik mensen zo goed zou kunnen interviewen als Thomas Vanderveken.”

Is radio dan nog steeds je grootste liefde?
“Dat lijkt voor velen zo omdat het daarmee allemaal is begonnen. Maar toch kan ik niet ja antwoorden op die vraag. Ik doe het uiteraard graag en ik blijf ook hangen in dat wereldje, maar dat komt omdat ik het kan combineren met televisiewerk.”

Elke dinsdag blader je de tabloids door in Koekskes & Boekskes (Iedereen Beroemd). Straf dat jij altijd van de eerste keer met iemand mag meerijden.
“Hier zal ik even een klein geheimpje opbiechten. Ik spreek niet zomaar lukraak mensen aan op een snelwegparking. Op televisie hoor je mij aan bestuurders vragen of ik mag meerijden, maar dat is slechts voor de vorm. Iedereen is op voorhand gecontacteerd. Aangezien de reportage diezelfde avond al op televisie komt, hebben we geen tijd te verliezen. Het installeren van die camera’s in de auto duurt al gauw een halfuur.”

Je scoorde dit najaar met Durf Te Vragen. Durf jij in een interview alles vragen?
“Dat hangt er van af met wie ik praat. Ik ben wel iemand die nooit met een handrem op aan een gesprek begint. Ik vraag wat ik wil weten. Als je dat niet durft, ben je misschien niet geschikt om in deze sector te werken. Ik denk dat je aan mensen veel kunt vragen. Veel hangt af van de manier waarop je dat doet.”

We gaan stilaan richting kerstvakantie. Heb je nood aan rust?
“Eigenlijk wel. Afgelopen zomer heb ik nog gemerkt dat ik toch wat meer tijd in mijn agenda moet blokkeren voor quality-time. Deze zomer werkte ik gewoon door voor Radio 2. En daarna moest ik al meteen De Ideale Wereld voorbereiden. Uiteindelijk restte er mij nog drie weken vakantie, maar daarna voelde het niet aan alsof ik vol nieuwe energie zat.”
 
Dat heb je jezelf aangedaan.
“Ik weet het, en je hoort mij daarover niet klagen. Alleen stel je na een poos vast dat een jaar keihard werken zich wreekt in je lichaam. Daarom mijn voornemen voor 2020 om wat meer vakantie te nemen.”

Als je zo druk bezig bent, ben je misschien ook een beetje werkverslaafd?
“Dat is overdreven. Maar het feit is wel dat ik veel fijne dingen mag doen. Een eigen praatprogramma of op trip met de luisteraars van De Madammen? Dat wil je toch ook niet missen?”
 
Je hebt twee kinderen, en bent plusmama van de twee kinderen die Tomas De Soete uit zijn vorige relatie heeft. Hoe ga jij met dat gegeven om?
“Bij ons is dat nooit een probleem geweest, omdat Leon en Martha nog heel klein waren. Zij hebben nooit anders geweten dat hun papa samen was met mij. Ondertussen zijn ze veertien en twaalf jaar. Met onze twee andere kinderen erbij is het wel behoorlijk full house.”
 
Spreken ze je ook aan met mama?
“Nee, nooit. Het is gewoon Siska. Ik vind ook niet dat ze dat moeten doen. Biologisch zou het dan niet kloppen, en ze zouden hun echte mama er ook een beetje mee beledigen. Of ik mijn eigen kinderen liever zie dan mijn pluskinderen? Zo werkt het niet. Er is inderdaad een verschil, maar ik heb met alle vier een even hechte band.”

Tomas en jij zijn al elf jaar samen, maar toch nooit getrouwd.
“Nee, we voelen niet die noodzaak. Ondertussen zijn onze levens zo hard aan mekaar geklit door de kinderen, dat we beseffen dat we geen boterbriefje nodig hebben om onze liefde voor elkaar te bestendigen. En ja, soms zijn er ups en downs. Tomas kan al eens zagen. Ik heb dat in eerdere interviews reeds gezegd. Maar het is nergens uitsluitend rozengeur en maneschijn. Ook bij ons niet. Waarmee ik niet wil gezegd hebben dat we enkel voor de kinderen samen blijven. Tomas en ik hebben het goed samen.”

Het valt op dat je 119.000 volgers hebt op Instagram. Ben je er constant mee bezig?
“Daar heb ik de tijd niet voor. Over alles wat ik online zwier, is wel goed nagedacht. Ook foto’s van mijn gezin zal je er vinden, al hebben de oudste kinderen dat niet meer zo graag. Maar ook dat heb ik altijd met een reden gedaan. Als je de kinderen afschermt van de pers, gaan sommige boekjes toch zoeken tot ze een beeld vinden. Dan heb ik liever dat ze een goede foto van mijn sociale media nemen.”

Tom Vets / Frank Abbeloos