Sieg De Doncker (33) heeft er bewogen maanden opzitten. Samen met zijn vriendin Maureen zit hij volop in een bouwavontuur. En dan kondigde zich afgelopen zomer ook nog de komst aan van dochtertje Nelle. Maar alles loopt ondertussen op wieltjes, zodat hij zonder veel zorgen kan beginnen aan het naderende nieuwe jaar. Alhoewel… “We verblijven in een tijdelijke woonst. Van feesten zal dit jaar niet te veel in huis komen.”

Door: Tom Vets

2021 was een jaar met veel uitdagingen en nieuwigheden. Hoe kondigt 2022 zich aan?
Sieg: “De drukte zal nog een tijdje aanhouden. Het lijkt alsof iedereen in televisieland een inhaalbeweging aan het maken is. Er staat van alles in de agenda. Opmerkelijk genoeg hebben die plannen voor televisie dikwijls te maken met Nederland. Ik weet ook niet hoe dat komt.” (lacht)

Met Familie heb je begin 2022 je eerste echte fictierol te pakken. Ik wist niet dat je ook zoiets ambieerde?
“Ambitie is veel gezegd. Maar ik ben zoiets nooit uit de weg gegaan. Ik hou ervan om onbekende paden te bewandelen. Vergeet niet dat ik een simpele leerkracht lichamelijke opvoeding was die toevallig in de tv-wereld is gesukkeld. Gaandeweg ben ik van televisie gaan houden. Alles wat op mijn pad komt en waarvan ik voel dat het goed zit neem ik met beide handen aan. Bij Familie diende er zich zo’n rol aan. Het was ook het juiste moment. Ik deed auditie en blijkbaar was die de beste. Een leuke bonus is dat ik mag samenwerken met topacteurs zoals Kurt Rogiers en Herbert Flack.”

Hoe bevalt het vaderschap je?
“Tijdens de zwangerschap vroeg iedereen aan mij of ik klaar was om papa te worden. Maar ik denk dat je daar nooit klaar voor bent. Ik verwachtte dat alles in de plooi zou vallen eens het kind er was en dat was ook zo. Zoiets groeit organisch. Ik vond het spannend om af te tellen naar de geboorte maar nu ben ik de gelukkigste papa van de wereld. Nelle is enkele maanden oud en ik kijk er reikhalzend naar uit om met haar het nieuwe jaar in te stappen.”

2022 is wederom een belangrijk jaar voor je, want Maureen en jij kunnen dan eindelijk in jullie eigen huis.
“Klopt. Een flink deel van de coronacrisis hebben we doorgebracht bij haar ouders. Die wonen op het platteland in Hoegaarden en dat was bijzonder fijn. Als koppel wil je uiteraard een eigen stek. Maar bouwen vraagt tijd. Daarom wonen we even elders om de laatste maanden te overbruggen. Als je zelf bouwt besef je pas hoeveel erbij komt kijken. Van stopcontacten plaatsen tot plinten uitkiezen, er is altijd wat te doen.”

Wie bepaalt hoe het interieur eruitziet?
“Ik ben blij dat Maureen die taak op zich heeft genomen. Ik denk dat zij daar ook meer van geniet dan ik. Onze stijl wordt strak landelijk, en ook tijdloos. Je kan nu iets heel trendy kiezen, maar wie weet is dat over 20 jaar compleet uit de mode. We zijn er zeker van dat onze stijl heel lang kan meegaan. Eén van Maureens hobby’s is kringloopwinkels en tweedehandssites afschuimen op zoek naar die ultieme vondst. In het begin stond ik daar argwanend tegenover maar ik moet kleur bekennen. Ze doet dat goed. Er staan een aantal items in ons huis waarvan ik oprecht kan zeggen dat mijn madam dat prima heeft gedaan.”

Ben jij zelf een interieurtalent?
“Ik probeer dat soms te zijn, maar het lukt me niet altijd. Het decoreren tot in de details laat ik over aan Maureen. Geef mij maar het iets grovere werk zoals meubels maken. De laatste tijd heb ik ontdekt dat ik zeer goed overweg kan met hout. Zo heb ik onze eettafel en salontafel gemaakt en daar ben ik heel fier op. Ik vind dat er nergens anders mooiere exemplaren te vinden zijn.” (lacht)

Hoe kwam je er toe om zelf meubels te maken?
“Dat idee ontstond tijdens de coronacrisis. Net zoals vele andere schermgezichten zat ik thuis. Ik had een aantal opdrachten in de agenda staan maar die werden één voor één geschrapt. Ik ben echter iemand die niet kan stilzitten. Ik moet na een tijdje iets omhanden hebben. In die periode woonden Maureen en ik nog bij haar ouders. Haar papa kapt beroepshalve geregeld bomen, en dus was er heel wat hout ter beschikking. Al snel had ik de smaak te pakken.”

Jullie kozen voor een nieuwbouw. Waarom geen bestaande woning renoveren?
“Daar hebben we lang naar gezocht. Maar Leuven is een dure regio. Op een dag werden we geconfronteerd met een buitenkans. Mijn oude school werd afgebroken en verkaveld tot bouwgronden. Hoeveel mensen kunnen zeggen dat ze wonen op de plek waar ze op de schoolbanken zaten? Het moest zo zijn. Als je renoveert moet je ook bepaalde isolatienormen en dergelijke halen, en dat leek ons een grote uitdaging. Daarom was een nieuwbouw eenvoudiger.”

Is verbouwen geen relatietest?
“We ervaren dat niet zo omdat we over veel zaken hetzelfde denken. Bovendien, als je ineens een baby erbij hebt is er geen tijd meer om te discussiëren. Maar Maureen en ik kunnen goed babbelen en dat werkt perfect. En als er dan toch een probleem is staan de grootouders te vechten om op Nelle te passen. Daarover moeten we ons in het nieuwe jaar al geen zorgen maken.”