Sieg De Doncker

Tegenwoordig siert hij almaar vaker ons televisiescherm: Sieg De Doncker (28). Niet enkel als presentator of acteur, ook als één van de BV’s die mee de uitdaging aangaat in verschillende televisieprogramma’s. Zo haalde hij eind vorig jaar net de finale van Steracteur Sterartiest niet en zal hij binnenkort in de ring van Boxing Stars onder meer Faroek Özgünes tegenover zich krijgen.

Boxing Stars is binnenkort te zien op tv, hoe is de aanloop ernaartoe voor jou verlopen?
Sieg: “Ik ben leerkracht Lichamelijke Opvoeding van opleiding en sport veel, dus op conditioneel vlak zag ik het op voorhand wel zitten. Maar Boxing Stars had ik misschien toch wat onderschat. Boksen is veel intenser dan ik had verwacht, zeker als je tegenover iemand komt te staan waar je op moet slaan. Er zit totaal geen agressie in mij en heb ook nog nooit gevochten. Eigenlijk ben ik degene die het altijd probeert uit te praten of gaat lopen (lacht). Na mijn eerste trainingen was ik in het begin altijd slechtgezind. Al kan ik er niet meteen m’n vinger opleggen waarom. Misschien was het de combinatie van niet snel genoeg vorderingen maken en fysieke pijn. Boksen is echt wel een sport en niet zomaar een gevecht. Al blijft het natuurlijk heel fysiek: aan zo goed als elke training heb ik een bloedneus overgehouden. Ik maakte nogal Picasso’s in bloed op de vloer van de boksring (lacht).”
 
Ben je er klaar voor?
“Zo klaar als je kan zijn na 20 uur training denk ik. Al had ik wat extra tijd gehad, want op 20 uur is het heel moeilijk om van iemand een professionele bokser te maken. Het is een sport waar zoveel techniek en souplesse in zit en ik die dacht dat boksen maar wat op elkaar meppen was. Het is echt een soort van dans, waarbij je ook de controle moet houden over je ademhaling. Er komt dus veel meer bij kijken en dat is fysiek echt zwaar geweest.”
 
Het is niet het eerste programma waar je aan deelneemt. Boost voor je carrière als acteur en presentator?
“Ik leer vooral graag bij. Steracteur Sterartiest, Boxing Stars… Ik zie het stuk voor stuk als fijne uitdagingen. Het ‘BV-schap’ ga ik alleszins niet aan voor de bekendheid, maar wel omdat ik het ongelooflijk tof vind om mezelf uit te dagen en mijn grenzen te verleggen. Ik push mezelf graag tot over mijn limiet.”
 
En wat zou je, naast dit soort uitdagingen aangaan, als schermgezicht nog willen bereiken?
“Als ik echt mag dromen, zou ik heel graag mijn eigen programma schrijven en maken. Iets avontuurlijk, dat met reizen te maken heeft en idealiter een competitief kantje heeft. Ik hoop dat er kansen gaan komen en dat het opportuniteiten zijn die bij me passen.”

Je durft dus ook nee zeggen?
“Dat heb ik al een paar keer gedaan. Ik ben blij dat ik een manager heb die me begeleidt en die weet dat ik graag dicht bij mezelf blijf. Als iets niet past in dat plaatje, zoals een quiz presenteren, zou ik dat niet snel doen. Zeg natuurlijk nooit nooit, maar ik kan me nu niet voorstellen dat ik iets als De Slimste Mens zou presenteren.”

En jezelf zijn, lukt dat altijd?
“Eens de camera aan gaat, is het niet altijd gemakkelijk om jezelf te zijn. Ik probeer dat zeker zo goed mogelijk te doen, maar soms betrap ik me erop dat ik tijdens het bekijken van een aflevering denk: “Komaan Sieg, waarom doe je dat nu. Zo ben je toch niet.” Ik probeer er wel op te letten, want ik wil dat de mensen zien wie ik echt ben.”

Ligt je focus momenteel op presenteren, zingen of acteren?
“Sinds Steracteur, Sterartiest heb ik al vaker de vraag gekregen of ik ga blijven zingen. Op dit moment neig ik naar presentatiewerk. Liefst on the field, midden in de actie. A là Bear Grylls of MythBusters, zeg maar. Acteren heb ik gedaan door in de films van De Helden mee te spelen. Moest ik ooit de kans krijgen, zou ik graag auditie doen om helemaal in een rol te kruipen, zoals Matthias Schoenaerts deed voor Rundskop.”

 En zingen?
“Die piste ben ik aan het bekijken. Mijn deelname aan Steracteur was eerder voor het plezier, maar ineens zat ik bijna in de finale en begonnen mensen in me te geloven. Ik focus me nu even op tv, maar moest er iemand met een goede idee komen, wil ik daar zeker eens over nadenken.”

Boxing Stars is vanaf 29 maart elke donderdag om 20u35  te zien op VTM.

Shana Meeus/Frank Abbeloos