Sean Dhondt

Sean Dhondt (34) is niet in één vakje te stoppen. Elke werkdag hoor je hem bij Qmusic, en op vrijdagavond is er The Voice Kids waarin hij jong muzikaal talent coacht. Hoewel televisie en radio veel tijd opslorpen, is muziek de rode draad in zijn leven. Zelf heeft hij immers met Manoeuvres z’n eigen band. “Maar onze ambities zijn bescheiden. We voelen niet meer de drang om de wereld te veroveren.”

Niet alle kinderen schoppen het even ver in The Voice Kids. Hoe pak je dat tactvol aan?
Sean: “Dat lijkt een heikele klus, maar na vier seizoenen ben ik daar redelijk bedreven in geworden. Wat ik vooral heb geleerd, is dat je niet bang hoeft te zijn dat je kinderen kwetst, zolang je maar eerlijk bent. De jeugd kan heus tegen een stootje. Je moet niet alles met de mantel der liefde bedekken. Vaak vraag ik na afloop aan de productie hoe de afgewezen kandidaten reageerden, en dan zeiden ze dat ze zich konden vinden in de commentaren.”

Had jij als kind muzikale ambities?
“Ik stond als 11-jarige voor het eerst op een festivalweide, en wou even beroemd zijn als de muzikanten op het podium. Die hoge ambities koester ik nu niet meer. Nu ben ik blij dat ik muziek kan maken. Of dat op een podium of thuis is, maakt me niks uit. Tenslotte mag ik niet klagen. Met Nailpin trad ik in veel landen op.  Wij bereikten een fase waar veel bands nooit aan toe zijn gekomen.”
 
Hoe gaat het met je huidige band Manoeuvres?
“Goed, maar we doen het op een gezapig tempo. We traden deze zomer amper op. Ik geraak gewoon niet toe aan het schrijven van nieuwe nummers. Ik heb veel ideeën. Maar het is zaak om een weekje uit te trekken om in de studio te geraken. Sowieso ben ik extra kritisch op nummers voor mijn eigen band. Dat maakt het er niet makkelijker op.”

Neemt tv-werk niet de grootste hap uit je agenda?
“Absoluut. En daarnaast krijg ik de vrijheid om met muziek bezig te zijn, maar het is zoeken om alles te kunnen combineren. Vaak kan ik enkel met muziek bezig zijn als ik enkele uren vrij heb. John Miles jr. is één van mijn vaste kameraden om songs mee te schrijven. Zo maakten we net een nummer voor Laura Tesoro. Zoiets lukt op een middag. Als je moet afspreken met een band is dat lastiger.”

Je maakt commerciële televisie en bent tegelijk een stoere muzikant. Vloekt dat niet?
“Er zullen altijd mensen zijn uit een iets alternatiever circuit die je niet boeken net omdat ik op VTM kom. Maar anderen geven onze muziek sneller een kans omdat ik een bekende kop heb. Het is dubbel.”

Je bent 34. Is je leven in z’n definitieve plooi gevallen?
“Ik denk dat dat al een tijdje het geval was. Ik zit negen jaar bij Medialaan en heb er voor zowat alle zenders iets gedaan. Ik ben tien jaar samen met Allison (die hij in de VS leerde kennen, red.) en we zijn acht jaar getrouwd. Deze zomer verhuisden we van het rustige Temse naar een nog rustiger plekje op de buiten, en we voelen er ons gelukkig. Het blijft prima gaan in onze relatie. Ik wist al snel dat ze onze relatie serieus meende. Ze was 21 jaar toen ze naar Europa kwam. Als je familie, vrienden en studies wilt achterlaten voor een lief, ga je niet over een nacht ijs.”

Zie jij je op termijn naar haar roots in Californië verhuizen?
“Op korte termijn niet. Ik heb hier te veel verplichtingen en opportuniteiten. Ook voor Allison is een terugkeer steeds minder aan de orde. Ze spreekt Nederlands en heeft een job. In het begin droomden we ervan om daar te wonen. Maar nu is ze hier gesetteld. In november reizen we wellicht weer eens naar de VS.”

Heb je lang gewacht om haar te vertellen dat je BV bent?
“Toen ze vroeg wat voor werk ik deed, zei ik dat ik voor televisie werkte én muzikant was. Ik toerde toen met Nailpin en dat was mijn hoofdbezigheid. Achteraf vertelde ze me dat ze dacht dat ik de zoveelste kerel was met een akoestische gitaar op z’n kamer die meende dat hij muzikant was. Ze was dus niet direct onder de indruk.”

Heeft ze haar studies hier nog opgepikt?
“Nee. Ze zat in het tweede jaar burgerlijk ingenieur, maar moest eerst Nederlands leren alvorens hier te kunnen studeren. Zodoende is dat afgeketst. In Amsterdam studeerde ze voor visagiste. Na een tijdje was ze daarop uitgekeken en nu is ze tattoo artist. ”

Heeft ze al een tattoo bij je gezet?
“Ik was haar proefkonijn! Ik vond het spannender dan zijzelf, maar ik moet zeggen dat ze aanleg heeft.”

Je hebt veel tatoeages. Zou je er ook eentje in je gezicht laten zetten?
“Geen denken aan. Bij sommige mensen heeft dat iets, maar ik ben er nooit fan van geweest. Ik denk dat mensen dat doen vanwege het shockeffect. Vroeger was een normale tatoeage al extreem. Maar nu moet je al je oogbollen laten bewerken, of je tong laten splitsen om op te vallen. Ik verzamel tattoo’s omdat ik de kunst erachter mooi en intrigerend vind, of als aandenken aan een speciaal moment in mijn leven.”

Tom Vets / Frank Abbeloos