Klik hier, scan en ontdek meer

Sandra Bekkari

VTM opent sinds kort elke werkdag de avond met ‘Open Keuken met Sandra Bekkari’, en zo stapt de West-Vlaamse voedingsconsulente in de voetsporen van haar culinaire favorieten: tv-koks Nigella Lawson, Jamie Oliver en Donna Hay. Maar afgeleide producten zoals potten- en pannensets of een kruidenmix, moeten we niet verwachten. “Met mijn boeken en tv-programma heb ik de handen vol. En het is me niet om commerciële deals te doen.”

Hoe beleefde je je vuurdoop?

Sandra: “Tijdens de opnames was ik nooit nerveus. Ik sliep zelfs goed. Maar op het einde van de draaidag was het door de adrenaline andere koek. Ik beleefde ’s nachts de hele opname opnieuw.  Gelukkig had ik al een klein beetje tv-ervaring. Voor de West-Vlaamse televisie maakte ik ooit een kookprogramma met sterrenchef Stéphane Buyens. Maar alleen voor de camera staan is andere koek. Dat moet je leren.”

Het programma van Piet Huysentruyt over gezonde voeding op Vier flopte. Gaat Open Keuken wel aanslaan?

“Misschien eerst een misverstand uit de wereld helpen. Ik gebruik meer olijfolie dan boter, maar ik maak geen light keuken. De nadruk ligt op gezond, maar niet voor de volle honderd procent. Het moet vooral haalbaar zijn en kindvriendelijk. Als mama van drie kinderen weet ik hoe moeilijk het is om rekening te houden met iedereen. Ik wil mensen inspireren om op een eenvoudige manier lekker en gezond te eten. Dat kan al door gewoon meer groenten te gebruiken. Zomaar brood en pasta resoluut verbannen doe ik dus niet.”

Zondig je zelf ook?

“Tuurlijk! Ik eet ook al eens iets vettig, maar niet alle dagen. Onlangs was ik op een concert van U2 toen ik een pak friet at. Mensen keken verrast, maar ik heb er meteen een foto van op Instagram gezet. Zondigen mag. De Vlaming denkt te veel in een alles-of-niksverhaal.”

Welke regels hanteer je thuis?

“Snoepen mag, maar niet een hele dag. Geef je kinderen een snoeptrommel met een voorraadje waarmee ze een hele week moeten overbruggen. Als je je kinderen met geld leert omgaan, kan dat met voeding evenzeer. Zijn de koekjes na de derde dag al op, is dat brute pech voor de vier volgende dagen. Ik ga niks verbieden, want dat maakt het voor een kind extra aantrekkelijk om de regels te overtreden.”

Je bent geen fan van het woord dieet hè?

“Absoluut. Daarom ook de titel van mijn boekenreeks, ‘Nooit Meer Diëten’. Het is een levensstijl waarin je een correcte balans moet vinden. Als je voor 80 procent gezond eet, zal die overige 20 procent niet supernadelig zijn. Je mag altijd eens genieten. Die 80/20-regel is ook geen verplichting. Als je héél slechte eetgewoonten hebt, en je probeert 50/50 te halen, is dat ook al een stap vooruit. Het moet geleidelijk aan. Cold turkey werkt op termijn niet.”

 

Zat de interesse voor gezond eten er al vroeg in?

“Toch wel, omdat het nodig was. Ik deed als tiener atletiek op competitieniveau. Trainen was noodzakelijk, maar wat je at bepaalde mee je vorm. Het geeft je energie en bepaalt je weerstand. Ook nu hou ik mijn voedingspatroon aan vanwege de energie die ik erdoor krijg en omdat ik ervan geniet. Als mensen zeggen dat ze zich mentaal beter voelen en hun bloedwaarden weer in orde zijn, ben ik nog meer tevreden.”

Weinig mensen weten dat je bijna Miss België was. Hoeveelste was je?

“Ik werd tweede in 1992, na Sandra Joine. Ik schatte mijn kansen niet hoog in. Ik had zelfs mijn moeder opgedragen niet te komen, want ik zou er toch direct uitliggen. Die verkiezing was vooral leerrijk, omdat ik veel Frans moest praten. Teleurgesteld was ik niet. Een journalist merkte op dat ik er gelukkiger uitzag dan de winnares, en dat was waar. Sandra had een jaar vol verplichtingen, ik moest slechts één keer invallen.”

Het eerste ‘Nooit Meer Diëten’-boek verscheen in 2015, maar pas begin dit jaar brak je echt door. Hoe kwam dat zo plots?

“Toen het eerste deel van ‘Nooit Meer Diëten’ verscheen, holde ik enthousiast naar de boekhandel. Maar meer dan drie exemplaren die achteraan weggemoffeld lagen bij Mens & Gezondheid, vond ik niet. De uitgeverij panikeerde niet. Ze zeiden dat er veel kon veranderen als ik met het tweede boek de top tien zou halen. Die krijgt een prominente plaats vooraan in de winkel. Ik gaf veel lezingen, en daardoor kochten mensen het boek. Plots stond ik bij de eerste tien, en dat onafgebroken tot het derde boek verscheen.”

En toen was de trein vertrokken?

“Het zal wel zijn! Een event in de Ghelamco Arena voor enkele duizenden mensen was op een week uitverkocht. Ook journalisten ontdekten mij. Mijn drie boeken stonden onlangs zelfs op 1, 2 én 3 in de top 100. Da’s de ultieme droom. Maar de meeste voldoening krijg ik als ik hoor dat men het boek echt gebruikt in de keuken. Het ligt niet ergens stof te vergaren.”

Wanneer verschijnt je vierde boek?

“Tegen de Boekenbeurs geraak ik niet meer klaar, maar ik verwacht wel tegen eind dit jaar. Het is alle hens aan dek om nieuwe recepten te ontwikkelen. Ik bracht al veel tijd door in de keuken. Voor het tv-programma put ik vooral uit de bestaande recepten, al duiken er ook nieuwe op.”

Is je leven hard veranderd?

“Het is al een tijdje druk, maar het verloopt meer gestructureerd. Ik heb zelfs een agendaplanner. Ik bouwde het aantal lezingen af, en een team van coaches nam de bedrijfsopdrachten over. Het is een echte business geworden. Dat klinkt niet zo mooi, maar het is noodzakelijk.”

Tom Vets / Frank Abbeloos