Sandra Bekkari

Sandra Bekkari (45) heeft het vijfde en laatste deel uit de Nooit Meer Diëten-boekenreeks net uit. Maar van stoppen is absoluut geen sprake. “Er blijft immers werk aan de winkel”, zegt ze. “Gezond eten staat al lang niet meer synoniem voor konijnenvoer. Maar toch merk ik vaak dat mensen er nog steeds anders over denken.”

Gaat je succes nog steeds crescendo?

“Het is zeker niet afgenomen. Als ik lezingen geef, is de interesse altijd erg groot. Onlangs waren er 450 geïnteresseerden op één avond. Ik moet tegenwoordig al naar grote locaties trekken. Elke lezing is uitverkocht. Ik kan niet meer iedereen persoonlijk te woord staan, maar na afloop is er ruim de tijd om vragen te stellen. Ik blijf ook nog enkele uren signeren, waardoor het steeds erg laat is als ik naar huis vertrek.”

Went het succes?

“Het is vreemd om te zeggen, maar daar ben ik niet mee bezig. De uitgeverij zegt me geregeld dat wat ik bereik, echt uitzonderlijk is. Maar voor mij is het belangrijkste dat ik mensen kan bereiken. Als een mama en dochter samen veertig kilo afslanken dankzij de boeken, bezorgt me dat kippenvel. Zopas ontmoette ik een vrouw die een kaartje mee had om me te bedanken. Ze viel dankzij de boeken 24 kilo af. Maar dat vond ze niet zozeer het belangrijkste. Ze had diabetes type-2 en nam medicatie. Omdat haar bloedwaarden beter dan ooit waren, mocht ze stoppen met het nemen van medicatie van haar arts. Zo’n verhalen geven mij energie.”

Maakte het succes je ook meer zelfzeker?

“Nee, en dat moet ook niet. Elk boek, elke lezing, iedere opname voor Open Keuken moet een uitdaging blijven. Als je er op voorhand al vanuit gaat dat succes sowieso komt, ben je fout bezig. Al kan ik niet ontkennen dat het een fijn gevoel geeft, dat mijn boeken het zo goed doen en dat de kijkers enthousiast zijn over Open Keuken.”

Merk je nog steeds vooroordelen over gezond eten?

“Absoluut. Ik zeg geregeld op mijn lezingen dat als ze iets klaarmaken uit de boeken, niet op voorhand moeten zeggen tegen hun gezelschap dat ze gezond gaan eten. Maak het gewoon klaar en laat de rest proeven. Gezond eten staat vaak nog steeds synoniem met saai en smaakloos konijnenvoer en niet lekker. Het is perfect mogelijk te genieten van eten, als je gezond eet. Ik denk dat sommige mensen allergisch zijn aan het woord gezond. (lacht)

Onlangs was er iemand op de sociale media die medelijden had met mijn man omdat die elke dag konijnenvoer moet eten. Maar uitzonderlijk heeft hij die vrouw van antwoord gediend. Hij heeft gezegd dat hij gelukkig is met wat hij op z’n bord krijgt.”

Is gezond eten een hype?

“Al lang niet meer. Er is echt iets aan het veranderen. Kijk maar naar de hoeveelheid topchefs die vandaag lekker eten bereiden dat veel lichter en gezonder is. In de betere restaurants eet je niet meer zoals dertig jaar geleden. Zelfs de topgastronomie heeft er oog voor. Mensen moeten na een restaurantbezoek niet meer een uur op de zetel liggen omdat hun maag te vol zit.”

Heb je zelf nog tijd om te koken?

“Minder dan vroeger. Soms grabbel ik al wat gezonde kost mee na een opnamedag voor mijn tv-programma. Koken probeer ik vooral tijdens de weekends te doen, als ik thuis ben. Dan kan ik daar echt van genieten, omdat het op een andere manier is. Dat is op het gemakje en dus ontspannend.”

Eten je kinderen ook gezond?

“Zelfs uit eigen beweging. Mijn jongste dochter is ermee opgegroeid, maar ook mijn pluskinderen letten op wat ze eten. Josefien zit op kot in Gent, en kookt vaak uit mijn boeken. Terwijl ze alle vrijheid heeft om daar naar een pitazaak of frituur te gaan. Het feit dat ze spontane interesse heeft, is wederom een teken dat gezond ook lekker is.”

Lust jij alles?

“Ik eet vrij veel.  Ik ben wel geen fan van bepaalde frituurgerechten omdat ik weet wat ze daar indraaien. En zo’n lange worsten in een bokaal met sap zijn echt vies.  Qua gezond eten ben ik minder fan van komkommer. Ach, soms moet je dingen gewoon leren eten. Mijn jongste dochter wil geen spinazie eten. Maar onlangs had ik een klein beetje spinazie verwerkt in een gerecht. Toen ze vroeg wat dat groen was, antwoordde ik groene bladgroente. Ze had niet door dat ze spinazie at. Het is goed dat ik zelf rekening dien te houden met mijn man en kinderen. Bij het samenstellen van de gerechten zie ik er steeds op toe dat ze gezinsvriendelijk zijn.”

Ben je als Oostendse een fervent viseter?

“Ik wissel voortdurend af. Op restaurant zal ik eerder voor vis gaan. Ik eet af en toe een stukje vlees, maar lang niet altijd. Ik noem me een flexitariër, iemand die meermaals per week geen vlees eet. Ik vind dat we allen meer op die manier moeten gaan eten. Minder dierlijke eiwitten is niet alleen voor ons goed, maar ook voor de planeet. We moeten ook af van de stempel dat veggie eten voor geitenwollensokken is.”

Krijg je opmerkingen als je ongezond eet?

“Ja, maar wel grappig bedoeld. Onlangs zat ik met de dochters in Gent een eclair te eten. Dan zie je meteen de hoofden omdraaien. Maar zoiets kan perfect. Ik weet dat de titel Nooit Meer Diëten als een sprookje klinkt. Maar ik geloof echt niet in diëten, alles draait om die goede balans vinden. Wij eten ook frietjes van de frituur. Maar geen zeven dagen per week. Ik wil mensen aanraden om niet zwartwit te denken. Als je tachtig procent van de tijd gezond eet, geeft die overige twintig procent geen onoverkomelijke problemen. Mensen moeten op eigen tempo de switch maken. Vanaf dag één overschakelen van ongezond naar gezond kan niemand volhouden.”

Tom Vets / Frank Abbeloos

“Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologieën. Door verder te surfen stemt u in met het gebruik hiervan."<br> Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close