Regula Ysewijn

Van haar retrolook en vintage kookaccessoires tot de porseleinen kopjes waaruit we thee drinken. Het plaatje klopt bij foodwriter en fotografe Regula Ysewijn (35). Het jurylid uit Bake Off Vlaanderen haalt deze kerst alles uit de kast om het supergezellig te maken.

Hoe schep jij sfeer op Kerstmis?
Regula: “Op kerstavond komt de familie bij ons eten. Ik vind het zalig om mijn mooiste porselein uit de kast te halen en ofwel alles netjes op elkaar of te stemmen ofwel een hele mishmash te maken. Maar het belangrijkste is dat iedereen het naar zijn zin heeft. Daar zorg ik voor door met iedereen zijn smaak rekening te houden. Zo heeft mijn moeder graag dat de prinsessenbonen heel gaar gekookt zijn. Ook al eet ik ze zelf liever beetgaar, op kerstavond kook ik ze plat (glimlacht). De afgelopen jaren maakte ik standaard altijd scampi’s, omdat de grootmoeder van mijn man dat zo graag at. Dit jaar zal ze er voor de eerste keer niet meer bij zijn, terwijl Kerstmis net een hoogdag was voor haar. We hebben daarom de grootste, mooist versierde kerstboom in de woonkamer gezet, als eerbetoon aan haar.”

Wat is jouw beste kerstherinnering?
“Dat is er eentje uit mijn kindertijd. Op een gegeven moment heb ik aan mijn ouders gevraagd om in bad te mogen gaan met hele bus zeepsop erin. Op kerstavond speelden we met het gezin altijd Monopoly en daarna mocht ik dus voor één keer zo’n schuimbad maken. ‘t Was ongelooflijk: heel de badkamer was glibberig, volledig bedekt met zeep natuurlijk en zelf plakte ik ook gewoon van kop tot teen (lacht).”

De kerstperiode: gezellig of niet?
“Enerzijds houd ik ervan om op kerstavond een groot diner in elkaar te steken en om allemaal samen te zijn. Anderzijds geeft de kerstperiode op zich me nogal een gejaagd gevoel. De voorbereidingen voor kerstavond zijn eerder een noodzakelijk kwaad, wat mij betreft. Ik wil graag dat alle ingrediënten de juiste zijn en er zijn zoveel uiteenlopende plaatsen waar ik mijn ingrediënten wil kopen. Dat wil zeggen dat als we anderhalve maand voor kerst naar Londen gaan, ik eigenlijk al moet weten of ik spek moet meebrengen van Borough Market. Ik ben daar strikt in. Vlees van de supermarkt koop ik niet, dus dan moet ik desnoods mijn menu maar aanpassen.”
 
Serveer jij, als biersommelier, bier in plaats van schuimwijn?
“Omdat ik wil dat iedereen kan drinken wat hij lekker vindt, haal ik natuurlijk schuimwijn voor mijn mama en schoonmama in huis. Zelf drink ik graag een Geuze of Lambiek, voor mij is dat het perfecte aperitief.”

Houd je van comfort food?
“Ik ben ervan overtuigd dat als je één keer per week frietjes met stoofvlees eet, je gelukkiger bent dan iemand die elke dag quinoa met tofoe eet. Van restaurants waarbij elk gerecht bestaat uit een schuimpje van dit en een toefje van dat, ben ik trouwens niet zo’n fan. Ik houd gewoon van eerlijk en puur eten.”

Vind je dat we terug moeten naar de basis wat eten betreft?
“Volgens mij moeten we heel ver teruggaan. We zijn het bijvoorbeeld normaal gaan vinden om elke dag vlees te eten, maar dat is het helemaal niet. De weinige keren dat ik vlees eet, komt het van bij de lokale boer. Ik moet weten waar het vandaan komt, er zeker van zijn dat er geen dierenleed aan te pas is gekomen. Om die reden probeer ik altijd duurzame producten te kopen, zoals bij Boeren & Buren.”

Wat zal 2019 jou al zeker brengen?
“We zijn net verhuisd naar een nieuw pand. Als de keuken klaar is, ga ik beginnen kokkerellen om recepten te testen voor nieuwe boeken, maar ik zal ook mijn huis openstellen voor workshops en lezingen. Zowel bakken als duurzaam eten zullen daarin centraal staan. Het kookboek wordt een echt Brits bakboek, vol met recepten die iedereen kan maken. Mijn favoriet? Dat is waarschijnlijk de carrot cake. Ik kies voor de originele recepten die ik een beetje op mijn manier uitvoer. Maar uit respect voor de cultuur ga ik er geen Vlaams-Brits bakboek van maken (lacht).”

Shana Meeus / Frank Abbeloos