Ken de deze aanstekelijke cactusweetjes al? En klopt het wel dat je een cactus nooit water moet geven? Onze groenspecialiste Cecilia Debacker geeft toelichting.

Wist je dat…

• In landen rond de Middellandse Zee worden cactussen – vooral schijfcactussen (Opuntia) – ingezet om terreinen af te bakenen. Natuurlijke prikkeldraad!
• Cactusvijgen zijn eetbaar.
• De schijfcactus komt al voor op het schilderij Luilekkerland van Pieter Bruegel. En dat dateert van 1565.
• Vroeger werden haakachtige cactusdoorns gebruikt als vishaken; de rechte doorns deden dienst als naalden.

Gieten of toch niet?
Een cactus is geen dorstige plant, maar dat hij het helemaal zonder water kan stellen, is ook een misverstand. Geef alleen water als de potkluit volledig droog is. Als je tussen 19 en 20 u ’s avonds giet, heeft de cactus de hele nacht tijd om het water op te nemen. Een cactus gaat in winterrust van ongeveer half oktober tot begin maart: je moet ‘m dan niet of nauwelijks water geven. Gebruik bij voorkeur regenwater.
Bij twijfel: niet gieten!

Tijd voor een nieuwe pot
Geen sinecure, zo’n stekelige plant verpotten. Doe het daarom enkel als de plant echt uit de pot barst. De beste periode is van maart tot mei. Zet een kleine cactus niet meteen in een heel grote pot, want dan gaat er te veel warmte verloren. Terracotta potten hebben het voordeel dat ze het water opnemen als je er wat te kwistig mee was.
Draag bij het verpotten altijd redelijk dikke handschoenen. Voor cactussen met dikke, venijnige stekels rol je enkele krantenpagina’s op tot een brede strook. Leg die rond de cactus en houd de uiteinden met één hand vast. Til de cactus zo uit de oude pot, en gebruik ook de ‘papieren tang’ om ‘m in een grotere pot te zetten.

Na de rust een bloem
Cactussen krijgen bloemen, maar de ene soort stelt je geduld al meer op de proef dan de andere. Bij de Mammilaria – o.a. de kleine bolronde cactusjes met felgekleurde bloemen – kan dat al na twee jaar zijn; bij de Cereus-soorten – o.a. zuilcactussen – laten de bloemen soms tien jaar op zich wachten. Maar onthoud: zonder koelere rustperiode, geen bloei. De bloemen verschijnen dan ook in het voorjaar, van april tot eind juni. Na de bloei volgt de groei.