Klik hier, scan en ontdek meer

Heb je soms heimwee naar grootmoeders keuken? Dan is zelf kroketten maken een perfecte oplossing! Lekkere aardappelkroketjes nemen je zo mee naar vroeger – en wij leggen graag uit hoe je ze zelf maakt.

Het recept voor kroketten

Zelf kroketten maken is op zich niet moeilijk. Denk er vooral aan dat je zo weinig mogelijk vocht mag gebruiken. Vocht zal je aardappelkroketten immers doen openbarsten tijdens het bakken.

Ingrediënten voor 4 personen:
1 kg aardappelen, bintje
1 eidooier
3 eiwitten
200 g paneermeel
peper & zout
nootmuskaat
3 à 4 eetl bloem
Frituurolie

Bekijk het instructiefilmpje:

Hoe kroketten maken? – YouTube

Bereiding: 

Schil en was de aardappelen. Kook ze gaar in licht gezouten water. Giet af en laat goed uitdampen.
Pureer de aardappelen met 1 eidooier. Kruid naar eigen smaak met peper & zout en nootmuskaat. Laat de puree afkoelen, niet in de koelkast.

Schep de aardappelpuree in een spuitzak zonder een spuitmond. Snijd de punt van de tip weg, de diameter moet ongeveer 3 cm zijn. Spuit in een vlotte beweging lange cilinders.
Of maak gebruik van een krokettenpers. Bebloem het schaaltje van de krokettenpers om kleving te voorkomen.

Snijd de kroketten op maat met een mes, ongeveer 5 cm lang.

Neem 3 borden en vul 1 met bloem, 1 met de eiwitten en 1 met het paneermeel. Klop de eiwitten even los met een vork. Leg de kroketten in een bord met bloem. Wentel ze volledig onder de bloem.
Rol ze vervolgens door de eiwitten en als laatste laag door het paneermeel. Zorg dat alles goed gepaneerd is.

Verwarm de frituurolie tot 175°C.

Frituur de kroketten in kleine porties goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.

Extra tips voor de perfecte kroketjes

  • Alles begint bij de juiste aardappel. Ga voor bloemige aardappelen zoals het Bintje. Hoe meer zetmeel, des te steviger je kroketten.
  • Snijd de aardappelen voor het koken in grote stukken. Zo verliezen ze minder zetmeel bij het afgieten.
  • Giet de aardappelen af in een vergiet om zoveel mogelijk vocht te verwijderen en schud ze daarna nog even droog op het vuur.
  • Als je puree klaar is, laat je hem een nachtje afkoelen op kamertemperatuur.
  • Tijd om te paneren? Doe ook wat peper en zout bij het eiwit voor extra smaakvolle kroketjes.
  • Zet eventueel een kommetje water klaar om af en toe je handen af te spoelen (zonder de keukenkraan ook een krokant jasje te geven).
  • Laat de kroketten na het paneren minstens een uur rusten op een bord. Zorg dat ze elkaar niet raken.
  • Zet de frituurpan op 175 °C en frituur de kroketten met een paar stuks per keer. Als je te veel koude kroketten op hetzelfde moment frituurt, koelt de olie sneller af.

Met dank aan: Lekker van bij ons