Ovenschotel met bloemkool, aardappel en gehakt

Ingrediënten voor 4 personen:

1 kg gehakt (varkens, runder of kalfs), 1 bloemkool, 40 gr boter
30 gr bloem, 700 ml melk
gemalen kaas
 peper en zout
nootmuskaat
Voor de puree: 8 grote aardappelen, 1 kopje warme melk, klontje boter en 1 ei.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°C
Schil en kook de aardappelen. Maak hiervan een smeuige puree met het kopje warme melk, boter en ei. Snijd de bloemkool in kleine roosjes en kook ze gaar. Smelt de boter in een bakpan en bak het gehakt rul. (gaar en in korreltjes.)
Maak bechamelsaus: maak een roux van de boter en de bloem: smelt de boter in een steelpannetje. Doe er de bloem bij en roer met de garde. Laat het mengsel een beetje opdrogen in het pannetje, tot je de geur van koekjes waarneemt. Giet er beetje bij beetje de koude melk bij en roer telkens het mengsel glad. (je kan ook wat kookvocht van de bloemkool toevoegen). Breng al roerend aan de kook, op matig vuur. Laat de saus indikken en laat nog enkele minuten doorkoken zodat de bloemsmaak verdwijnt. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
Schik alles in een ovenschotel: begin met een laag gehakt onderaan, hierboven de bloemkoolroosjes en een laag saus. Daarna de aardappelpuree en een laatste nog een laagje bechamelsaus. Strooi er gemalen kaas bovenop. Zet voor 20 min in de oven en even onder de grill om de kaas te kleuren.

i.s.m. Lekker van bij ons