Ovenschotel met wijting en winterse groenten
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de aardappelpuree:
600 g zachtkokende aardappelen
100 ml melk
50 g boter
½ kl gemalen nootmuskaat
Voor de gegratineerde groenten:
300 g wortelen
300 g pompoen
200 g pastinaak
1 ui
½ kl gemberpoeder
½ kl gedroogde tijm
½ kl gedroogde oregano
2 el vloeibare honing
Voor de walnotencrumble:
2 el gehakte walnoten
1 teentje knoflook
2 el verkruimelde beschuit
1 el gehakte peterselie
1 el maïsolie
Voor de ovenschotel:
Een met boter ingevette ovenschotel
500g wijtingfilets zonder vel
peper en zout
Bereiding:
Maak de aardappelpuree: Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Pureer de aardappelen en meng er de boter en melk door. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Maak de gegratineerde groenten: Verwarm de oven voor op 190°C. Schil de wortelen, pompoen, pastinaak en ui. Snijd in grove stukken. Leg de groenten op een met bakpapier beklede ovenplaat. Kruid met gemberpoeder, tijm, oregano, peper en zout. Sprenkel er de honing over en zet 15 minuten in de voorverwarmde oven.
Maak de walnotencrumble:Verkruimel de beschuit en meng er de gehakte walnoten, het uitgeperst teentje knoflook en de gehakte peterselie onder. Voeg de olie toe en roer tot een crumble.
Stel de ovenschotel samen:
Verdeel de puree over de bodem van de met boter ingevette ovenschotel, leg er de gegratineerde groenten op en daarop de rauwe visfilets. Strooi hier de crumble over en zet nog 15 minuten in de oven tot de vis een korstje krijgt.