Olga Leyers

“Eerst was ik de dochter van, daarna de zus van. Nu kan ik eindelijk mezelf zijn.” Aan het woord is Olga Leyers (21), die momenteel furore maakt met De Wereld Rond Met 80-Jarigen op VTM. “Voor mijn nieuwe tv-programma heb ik mijn studies even aan de kant geschoven. Maar dat diploma komt er zeker.”

"Ik denk te veel na over wat anderen van mij denken"

Op televisie bezoek je acht landen in vijf weken. Ben je een globetrotter?
Olga: “Met mijn ouders had ik vooral Europa gezien, maar dat waren niet zo’n actieve vakanties. Mijn vader moest vaak voor het werk ook al naar het buitenland, en als er zich vakantie aandiende wou hij echt uitrusten. Zelf had ik al eens Isräel bezocht, en recenter was ik in Los Angeles voor het Coachella festival. Maar de andere continenten waren me vreemd. Als ik tegen mensen vertelde dat ik op wereldreis ging, en eraan toevoegde dat ik over vijf weken terug thuis was, lachten ze me uit. Maar we gaan effectief in die tijdspanne rond de wereld.”

Wat waren de tops en flops van de reis?
“Als ik carte blanche krijg, zou ik opnieuw naar Japan willen. Zuid-Afrika staat ook op het lijstje. Ik wil graag Kaapstad bezoeken. Ik vond Dubai de flopper van de reis, maar dat is mijn persoonlijke voorkeur. Het is gewoon een plek in de woestijn waar mensen met veel geld een stad hebben neergepoot. Het fakegehalte is hoog. Geef mij dan maar een Europese stad met enige geschiedenis en oude gebouwen die je kan bezoeken. Ik zou niet gelukkig worden in Dubai. Wat is er nu interessant aan voortdurend mensen zien shoppen bij Chanel?”

Welke impact had die wereldreis op je studies?
“Ik ben mijn jaar opnieuw aan het doen. Door het programma was ik immers de hele maand juni van huis. Als ik de studie voorrang had gegeven, had ik nu in mijn eerste master gezeten. Maar ik heb er allerminst spijt van. Ik heb er thuis ook geen donderpreek voor gekregen. Het was mijn beslissing, maar ze keurden het wel goed. Mijn ouders zitten heus achter mijn veren, maar ze zagen dat dit slechts uitstel was. Als ik dat diploma uiteindelijk maar heb.”

Hoe slaag je erin werk en studie te combineren?
“Andere studenten hebben soms ook een studentenjob waarmee ze veel uren kwijt zijn hoor. Het enige verschil is dat voor televisie werken niet aanvoelt als werk. Ik klaag dus niet. Deze combinatie is zelfs een luxe. Op voorhand vond ik vijf weken van huis zijn wel een beetje lang, maar het is voorbijgevlogen. Voor mij had het zelfs nog enkele weken langer mogen duren.”

Zitten die studies je tv-carrière niet in de weg? Of vice versa?
“Eigenlijk wel. Het is frustrerend dat ik me nooit honderd procent op één doel kan concentreren. Het zijn niet louter die draaidagen bij televisie die een impact hebben. Door televisie werd ik ook bekend, en meteen ook een beetje kwetsbaar. Soms verlies ik tijd door er te veel aan liggen denken wat anderen van me vinden.”

Waarom koos je voor rechten?
“Jaren geleden twijfelde ik tussen rechten, geschiedenis, filosofie en geneeskunde. Het werd rechten, maar alleen maar omdat ik het op goed geluk heb gekozen. Ik had nooit een infodag bezocht, was nog nooit in de studentenbuurt geweest of had geen brochure gelezen. Ik heb me op de laatste dag ingeschreven, en gewoon gezegd ‘doe maar rechten’. (lacht) Ze vroegen of ik wel zeker was. Maar ik heb het me nog niet beklaagd. Al is de interesse voor de andere richtingen er nog steeds.”

Ben je een goede studente?
“Op zich wel, maar het probleem is dat ik te laat begin. Ik kan van mezelf zeggen dat ik prima met de leerstof kan omgaan, maar ik doe er weinig voor. Als de blokperiode start, studeer ik keihard. Maar tijdens het jaar is het geen vetpot. Gelukkig kan ik goed uit het hoofs leren.”

Hoe jammer vond je het dat je net naast de titel van Slimste Mens greep?
“Het enige jammere is dat ik op Wikipedia niet pronk in het lijstje van winnaars. (lacht) Ik mocht eigenlijk van mijn ouders niet meedoen, maar uiteindelijk heb ik elf keer in het spel gezeten. Het was een bewuste keuze om achteraf niet te hard in te gaan op alle voorstellen die toen op mijn pad kwamen. Ik wilde niet het risico lopen om zoveel te doen dat ik na een jaartje in de media opgebrand was. Ik ben op de rem gaan staan, en mijn tijd te genomen. Soms denk ik nu wel dat ik een aantal kansen heb gemist.”

Kwamen er veel aanbiedingen?
“Ja, en dat is logisch, want ik was een nieuw gezicht. Maar sommige voorstellen pasten echt niet bij me, of kwamen te vroeg. Mochten ze over enkele jaren mij nog vragen, zal ik er dan wel op ingaan. Enkel als er zich een aanbod aandient dat niet te weigeren valt zoals De Wereld Rond hap ik toe. Het is grappig om soms te lezen welke complottheorieën mensen allemaal zien achter bepaalde stappen in mijn carrière. Hoe vaak heb ik al niet gehoord dat ik die programma’s in de schoot krijg geworpen omdat ik een bekende achternaam heb? Eerst was ik de dochter van, daarna de zus van. Trouwens, het is toch logisch dat wij allemaal in de media werken? De zoon van een bakker of een wielrenner volgt toch ook vaak z’n vader op? Ik heb thuis niet anders gezien en gehoord dan sketches, liedjes en uitbundig doen.”

Tom Vets / Frank Abbeloos