“Schrik om mijn succes kwijt te spelen”

Zingen, acteren, presenteren: Niels Destadsbader (28) kan het allemaal en combineert alle aspecten van de showbizz in een moordend tempo. Met Is er Wifi in Tahiti kwam hij deze zomer op VTM, en terwijl u dit leest is hij al bezig met de opnames van Belgiums Got Talent. Een eerste cd komt er ook aan. “Ik droomde als kind van een leven in de spotlights. Nu ik dat heb bereikt, is mijn grootste schrik om het succes weer kwijt te spelen. Daarom verplicht ik mezelf keihard te werken.”

Een zanger die de grote VTM-shows kleur geeft. Ben je de nieuwe Koen Wauters?

Niels: “Dat beschouw ik als een compliment, want ik bewonder Koens talent. Maar ik wil het op mijn manier doen. Bovendien; als ik de nieuwe Koen ben, dan betekent het dat ik hem op termijn zal vervangen. Ik denk dat ik nog veel moet bijleren om hem te evenaren. Zo kan ik al geen kookprogramma maken. Mijn recente passage in De Keuken van Sofie was memorabel. Ik kende het verschil tussen prei en selder niet, en door mijn toedoen vlogen de handdoeken in brand.” (lacht)

De VTM-directie noemde je bij je overstap naar de Medialaan een ‘geboren entertainer’. Mee eens?

“Volgens mijn ouders vertelde ik op mijn negende, tijdens een show van Jacques Vermeire in Waregem, dat ik acteur wou worden. Het zat er dus al van jongs af in. Ik deed ook kunsthumaniora, maar slechts weinig van mijn medestudenten zitten in het vak. Toch beleef ik nu mijn droom, en de factor geluk is daar erg belangrijk in geweest. Eén van mijn eerste audities was om understudy te zijn in de Suske en Wiske-musical. Tot ze mij plots beter dan de hoofdrolspeler vonden. Steracteur Sterartiest kwam op mijn pad omdat de dochter van de regisseur een fan was van Amika, waar ik toen in acteerde. En dankzij Steracteur werd ik wrapper bij Ketnet.”

Wat je eerst weigerde?

“Ja, omdat het mijn ding niet was. Ze vroegen me om mezelf te zijn, terwijl ik wel een uitgeschreven tekst van iemand anders moest zeggen voor de camera. Als er stond dat ik bang was van spinnen, moest ik dat ‘spelen’. Ondanks de fantastische jobaanbieding stond ik op mijn strepen. Na wat overleg ging Ketnet overstag en sindsdien schrijft elke wrapper zelf zijn teksten.”

Vaak zien we je broer aan je zijde. Wat doet hij?

“Kevin verzorgt mijn management. Bewust, want anders zou het een kleine ramp zijn. Wij zijn zeer verschillend. We lijken qua uiterlijk niet op elkaar. Ik ben impulsief, hij doordacht. Kevin is punctueel en introvert, ik extravert en slordig. Samenwerken gaat prima. Hij kent me zo goed dat hij me niet met elke interviewaanvraag moet lastigvallen. Hij weet wat ik kan en wil, en zegt vaak neen in mijn plaats.”

Klopt het dat jij een moeilijke kerel bent om mee samen te werken?

“Ik ben iemand die duidelijkheid schept in z’n mening. Sommige mensen fietsen een half uur rond de pijnlijke waarheid, maar ik ben zo niet. Ik ben to-the-point. Dat kan hard aankomen, maar ik zeg zoiets niet om te kwetsen. Als je m’n gebruiksaanwijzing kent, kan je met mij goed samenwerken. Ik ben veeleisend voor mezelf en verwacht dat ook van anderen.”

Voor de fans ben je dan weer immer vrolijk.

“Ik wil altijd pleasen. Ik zeg nooit neen tegen een foto of handtekening, zelfs als ik mijn eten moet laten koud worden op restaurant. Maar ik wil niet dat iemand zegt dat ik arrogant ben. Alleen wil ik geen foto’s als ik met vrienden op stap ga en ik al gedronken heb. Niks zo gênant dan als BV dronken op Facebook te staan.”

Opvallend: je carrière boomt, maar je blijft in het afgelegen Deerlijk wonen. Waarom?

“Deerlijk is mijn thuis. Als je niet van daar bent snap je dat niet. Want er valt in ons dorp weinig tot niks te beleven. Maar iedereen kent er mekaar, en dat heeft voordelen. Zopas liet ik mijn wagen achter aan het café. ’s Ochtends moest ik 2 km stappen om de auto op te pikken. Na enkele seconden stopte er al een kennis om te vragen of hij me ergens moest afzetten. Dat zie ik in de stad niet gebeuren. Bovendien doe ik niks liever dan mijn eigen dialect spreken.”

Als kind wou je vooral acteur worden. Bij VTM komt daar niet veel meer van in huis?

“Het is niet uitgesloten, maar toen ik de overstap maakte, is duidelijk gezegd dat het in de eerste plaats was voor presentatiewerk. Sans rancune, ik ben nuchter genoeg om te beseffen dat ik als acteur beperkter ben in mijn talent.  Maar dat ik kan meespelen in de FC De Kampioenen-films, waar ik als kind al mee dweepte en nu nog eindeloos herbekijk, maakt veel goed.”

Wat is het volgende project in je agenda?

“Ik zit in de opnames van mijn eerste Nederlandstalige plaat. Het is niet makkelijk om als zanger voet aan grond te krijgen. Maar dankzij mijn tv-werk was het makkelijker om een platenfirma te vinden die met mij in zee wou. Het zijn liedjes waarmee ik mensen wil ontroeren. Zeker geen teksten over hoe de wereld in elkaar zit, want dat weet ik zelf nog niet. De release is in november.”

Tom Vets / Frank Abbeloos