Mama’s in spe, stijlvolle vrouwen en sinds kort zelfs mannen: Nathalie Vleeschouwer (52) ontwerpt elegante en tijdloze kledij voor iedereen. Al stond twee modemerken oprichten eigenlijk niet op haar planning. “Ik wilde niet per se iets bereiken”, zegt de ontwerpster. “Mijn doel is om mooie dingen te maken waar mensen gelukkig van worden.”

Nathalie was nog maar 22 jaar toen ze tijdens haar studies aan de Modeacademie in Antwerpen het gat in de markt ontdekte: stijlvolle zwangerschapskledij. “Tijdens een cursus patroontekenen kreeg ik de opdracht om een ontwerp te maken voor een zwangere vrouw. Ik ontdekte dat de zwangerschapskledij van toen allesbehalve stijlvol was. Ik heb mijn tekeningen dus voor mezelf gehouden en startte Fragile op, een modemerk voor zwangere vrouwen.”

Daar kwam later het merk Nathalie Vleeschouwer bij. En jij zegt dat je geen ambities had (lacht)?
Nathalie: “Er zit zeker wel een gedrevenheid in mij, maar ik had nooit de bedoeling om iets te bereiken. Het enige wat ik wil, is mooie dingen ontwerpen die anderen gelukkig maken. Daar haal ik voldoening uit.”

Fragile is voor de stijlvolle mama in spe. Welke vrouwen dragen Nathalie Vleeschouwer?
“Nathalie Vleeschouwer is kledij voor het actieve leven. Ik hou van elegantie, maar niet ten koste van comfort en vrijheid. Zelf ben ik een bezige bij en wil ik niet dat mijn kleren mijn bewegingsmogelijkheden beperken. Daarnaast wil ik dingen maken die tijdloos zijn, iets waarin je je na zes jaar nog altijd mooi en goed voelt. Ik denk ook praktisch na: kleren moeten gemakkelijk was- en strijkbaar zijn (lacht).”

In juni ontwierp je ook een mannencollectie. Hoe kwam je op dit idee?
“Dat was vooral voor de fun (lacht). Tijdens de lockdown zaten we even met de handen in het haar. Om ons atelier in Deurne aan het werk te kunnen houden, besloten we met het overschot van de stoffen van onze vorige collectie mondmaskers en een kleine mannencollectie te maken. De seizoenen lopen zo snel door elkaar, dat er zelden tijd is om iets extra’s te doen. Nu kon dat wel en daar kwamen positieve reacties op.”

Jij hebt dus niet stilgezeten tijdens de lockdown?
“Ik was thuis met mijn gezin. We hebben weleens een spelletje Rummikub gespeeld (lacht), maar er werd ook gewerkt van thuis uit. Zo hebben we de zomercollectie van volgend jaar via Zoom en Facetime in elkaar gestoken, niet in Italië zoals eerst de bedoeling was. Dat was niet gemakkelijk, want we wilden voor de eerste keer een collectie maken met uitsluitend zelfontworpen prints. En dat is gelukt. Ik ben héél trots. We zijn ook volop blijven werken aan onze nieuwe winkel in Brussel. Aan de kleine Zavel tussen de kunstgalerijen en vintage stores, mijn favoriete buurt. En daar dan nog de mannencollectie bij, dat gaf me veel energie.”

Nu moeten de mannen in je gezin wel Nathalie Vleeschouwer dragen, toch?
“Het is niet verplicht (lacht), maar ik denk dat ze dat met veel plezier doen. Mijn man en zoon waren dan ook vragende partij: ‘Mama, ik wil ook wel zo’n hemdje als jij.’ En daarbij: hoe handig is het dat je niet moet gaan shoppen voor een nieuwe outfit? Als ze de kleren niet meer willen dragen, zullen ze het mij ook wel vertellen. Hun feedback neem ik zeker ook ter harte.”

Is die feedback een voordeel van samenwerken met familie?
“Absoluut. Ik werk al jaren samen met mijn man Jan (53) en sinds drie jaar zit onze dochter Felix (27) ook in het bedrijf. We geven elkaar allemaal feedback en opbouwende commentaar. Als je familie bent, gaat dat zelfs efficiënter. Zonder bochtjes, gewoon rechtuit. Je merkt dat medewerkers toch minder het achterste van hun tong durven te laten zien. Jan en ik kunnen werk en privé ook heel goed gescheiden houden. Op de werkvloer kunnen we ooit heel direct en soms zelfs hard zijn voor elkaar, maar dat beïnvloedt onze persoonlijke relatie niet. Ondertussen zit ik nu ook op dat punt met Felix.”

Ben je als ontwerper gevoelig voor feedback?
“Toch wel. Je collectie is zoals je kindje, je hebt het gecreëerd en met liefde gemaakt. Ik sta achter mijn collecties en zal ze ook altijd verdedigen. Maar als iemand me zegt dat het nog beter kan, zal ik dat zeker aannemen. Feedback die op de juiste manier gebracht wordt, is goud waard.”

Modetips van Nathalie Vleeschouwer

  1. Durf! Speel met verschillende prints of ga juist voor die toon-op-toonoutfit.
  2. De beste modetips en advies op maat krijg je in je favoriete boetiek. Lokaal shoppen is de boodschap.
  3. Kleed je naar de gelegenheid. Ga bijvoorbeeld niet in een jeans naar een etentje of feest.

Nathalie Vleeschouwer

Snelle vraagjes

  1. Modeblunder?

“Dat bestaat niet. Als je geen risico’s neemt, ga je als een grijze muis door het leven. Dan liever eens goed lachen met een verkeerde keuze.”

  1. Wat is je slechtste eigenschap?

“Het lukt me maar niet om meer geduld te kweken.”

  1. Mijn grootste inspiratiebron?

“De jeugd op straat.”

  1. Favoriete cocktail?

“Een Whisky Sour, hmm! Daar zeg ik geen nee tegen.”

  1. Favoriete bezigheid?

“Ik hou van lekker lang tafelen met vrienden of familie.”

 

 

Stien Vanbaelen / Frederik Beyens