“Ik ben gemaakt voor zonnige dagen”

Zon, zee en vakantie. Met de zomer in aantocht droomt iedereen ervan. Nathalie Meskens (40) zag al een aardig stukje van de wereld. De ideale aanleiding om eens te horen hoe Nathalie denkt over de zomer en verre reisbestemmingen. “Ik had het geluk om in veel verre uithoeken van de wereld te mogen vertoeven, maar er staat nog heel wat op mijn wensenlijstje”, zegt ze.

Hou je van de zomer?
Nathalie Meskens: “Ik ben gemaakt voor zonnige dagen, en ben goed bestand tegen hitte. Ik heb het liever te warm dan te koud. Ik hou ook wel van de eigenheid van de seizoenen. Maar ik kan tropische temperaturen waarderen. Tijdens de opnames van Paradijs zoekt personeel verbleef ik op Zanzibar en daar was het voortdurend 35 graden.”

In dat programma stond een boetiekhotel centraal. Verkies jij dat ook op reis?
“Absoluut. Als je me voor de overnachtingsplek carte blanche geeft is het aanlokkelijk om voor een boetiekhotel te kiezen. Ik ben minder fan van die immens grote resorts. Een boetiekhotel is niet piepklein maar zeker niet kolossaal groot. Bovendien heb je er vaak een goed restaurant.”

Welke verre bestemmingen staan al op je palmares?
“Ik kan niet zeggen dat ik nog maar weinig van de wereld gezien heb. Ik doorkruiste grote delen van Zuidoost-Azië. Niet alleen intensief maar ook voor langere periodes. Waardoor ik meer dan vier maanden van huis was. Ik bezocht Laos, Vietnam, Myanmar, Hongkong… maar ik ben ook uitgeweken naar Indonesië. Ook al gedaan: een roadtrip door een aantal staten van Amerika zoals Nevada en Utah. Ik bezocht er natuurparken en deed New York aan. Verder reisde ik door heel Europa én het Midden-Oosten.”

En Afrika?
“Swaziland kan ik afvinken, net als Gambia. Meer recent ontdekte ik Midden-Amerika en ik verloor echt mijn hart aan die regio. Als ik een tip mag geven dan is het met voorsprong Costa Rica, een paradijs voor surfers.”

Kies je ook om met de rugzak rond te trekken?
“Ja, omdat het soms uit financieel oogpunt niet anders kan. Als je een langere periode ergens verblijft slinkt je budget elke dag. Als het maar een verblijf van een weekje is, kan je jezelf al eens verwennen met een luxueus hotel. Maar toen we voor meerdere maanden doorheen Azië reisden was het financieel geen optie om een hotel uit te kiezen waar een overnachting meer dan 100 euro kost. Dan moet je je budget enorm in de gaten houden. Gelukkig zijn heel wat landen in die regio zeer betaalbaar en heb je een grote keuze aan low budget hotels. In dat opzicht was Costa Rica een veel duurdere bestemming. Voor mij hoeft het niet altijd een hotel te zijn, al heeft dat wel consequenties op hoe je een reis beleeft. Daarom noem ik de ene trip bewust ook vakantie en de andere een reis.”

Hoe bepaal je waar je op vakantie gaat?
“Soms heel toevallig door een tv-uitzending of door erover te lezen. Of via mensen die ik ken en er al geweest zijn. Ik ben bijvoorbeeld nog nooit in Kaapstad geweest en ik hoor van verschillende mensen dat het er fantastisch is. Ik ben ook al jaren meter van de stichting Cunina en daardoor kwam ik ook in heel wat landen waarnaar ik persoonlijk zeer nieuwsgierig was. Wat er nog op mijn verlanglijstje staat? Peru. En ik wil zeker nog naar Zuid-Afrika maar dan vooral voor het wildlife aspect en de natuur.”

Heb je al locaties bezocht die achteraf bekeken minder je ding waren?
“Dat niet, maar je merkt wel dat je met het ene land meer affiniteit hebt dan met het andere. Soms zijn er van die locaties waar je echt verliefd op kan worden. Op de cultuur, de bevolking, het eten… In Costa Rica gingen we surfen, was er altijd lekker eten en had ik ook de mogelijkheid om aan yoga te doen. Voor mij was het de perfecte bubbel die nog lang had mogen duren. In Noord-Amerika bezocht ik dan weer de Grand Canyon en Death Valley. Fantastische plekken maar achteraf had ik niet het gevoel dat ik er nog snel opnieuw naartoe wil.”

Heb je het al meegemaakt dat het hotel tegenviel?
“Van echte fiasco’s bleef ik gespaard. Maar toen ik met de rugzak reisde maakte ik het al mee dat we in een kamer met heel wat insecten belandden. Ik heb het echt niet voor die beestjes. Ik kan niet slapen als ik weet dat er kakkerlakken in de buurt zijn. Ik vind dat echt walgelijk. Het lukt me dan zelfs niet om naar het toilet te gaan.
Ik moet dan meteen denken aan Cambodja. Ik was fier dat ik een overnachting had kunen boeken voor amper vijf euro. Maar de verblijfsomstandigheden waren van dergelijk lamentabel niveau dat ik me toen de bedenking maakte om voortaan toch iets meer budget te voorzien voor een goed bed. Zeker met twee kinderen is dat meer dan ooit aan de orde.”

Een hotel runnen, zou dat iets voor jou zijn?
“Ik heb daar wel veel affiniteit mee. Tot enkele jaren geleden runde ik enkele restaurants in Antwerpen. Op dat vlak heb ik dus wel wat ervaring. Ooit zie ik mezelf dat nog wel een hotel runnen maar in deze fase van mijn leven is het totaal niet aan de orde en blijft het bij verre toekomstmuziek. Dag en nacht een job erbij doen naast mijn tv-werk is totaal niet realistisch.”