Hoe je het ook draait of keert, die eerste schooldag blijft spannend. Of je peutertje nu kleuter wordt, of je tiener start in een nieuwe school. Voor alle leeftijden is 1 september een speciale dag. Ook voor mama’s en papa’s. Met deze tips lukt het vast!

Naar de kleuterklas:

* Blijf zelf zo ontspannen mogelijk.

* Wees enthousiast! Dit werkt sowieso op het gemoed van je kleuter. Blije mama of papa betekent blij kind!

* Neem vastberaden afscheid. Zeg aan je kleuter dat het wordt afgehaald en vertel ook wie hij/zij aan de schoolpoort mag verwachten.

* Geef je kind zijn lievelingsknuffel mee om op moeilijke momenten troost te brengen. Vraag op voorhand of dit mag op school.

* Geef een reservebroekje mee voor het geval er een ‘ongelukje’ gebeurt.

* Label de brooddoos, drinkfles, doosjes,… met de naam van je kind. Zeker die eerste dagen ontbreekt nog de routine om alles netjes terug in de boekentas te steken en ook voor de juf zijn al die spulletjes nog nieuw.

Naar het eerste leerjaar:

* Kies samen een nieuwe boekentas en schoolspullen uit. Zo maak je samen de overgang concreter voor je kind.

* Spreek niet over ‘de grote school’. Zo maak je de stap voor je kind nog groter. Zeg beter: nieuwe klas/nieuwe vriendjes/ nieuwe juf… Dit klinkt meer vertrouwd en positief.

* Leg niet te veel de nadruk op aspecten als stilzitten, leren, huiswerk,… Je kind gaat heus nog heel wat mogen bewegen en spelen in een eerste leerjaar. En dat vinden ze fijn en geruststellend om te horen.

* Maak goede afspraken en vertel die ook duidelijk aan je kind. Wie brengt je naar school? Wie komt je halen? Wanneer naar de naschoolse opvang?…

* Fiets al eens samen langs de school tijdens de laatste vakantieweek. Dan is het nog rustig en kan je kind wennen aan de nieuwe schoolroute en locatie zonder de hectiek van de eerste dag.

* Zorg voor rust op de eerste schooldag. Sta vroeg op zodat er genoeg tijd is voor een goed en rustig ontbijt. Extra gehaast op de eerste ochtend zorgt alleen maar voor meer stress.

* Probeer ook na schooltijd voor rust te zorgen. Zo’n eerste schooldag is erg vermoeiend en wekt heel wat emoties op. Geef je kind bij thuiskomst de tijd en rust om de dag af te sluiten zonder overstelpt te worden door vragen van ouders, grootouders, broers en zussen.

* Natuurlijk ben je benieuwd naar die (eerste) schooldag. Maar een vraag als “Hoe was het op school?” is heel moeilijk om te beantwoorden door een zesjarige. Vraag bijvoorbeeld: Wat was het leukste dat je vandaag gedaan hebt? Met wie heb je gespeeld? Was de juf flink vandaag? 🙂