Hou je van meer groen in je tuin? Hier vind je inspiratie en tips om aan de slag te gaan, van een interessant boek tot leuke vaasjes en een tuin vol vlinders.

Tuinadvies

12 maanden in de tuinHet mag dan half september zijn, in de tuin kun je nog niet op je lauweren rusten. Wel integendeel, zo staat in het gidsje 12 maanden in de tuin. Het gazon vraagt nu wat extra aandacht, bollen willen de grond in en voor vaste planten is het nu het ideale plantmoment. En dan hebben we het nog niet over de moestuin gehad.

Handig toch, zo’n overzicht van wat er elke maand in de tuin moet gebeuren. Voor elke tuinklus krijg je deskundige uitleg in woord en beeld. Bij elke maand hoort ook een eenvoudig DIY-project en achteraan vind je een jaaroverzicht in telegramstijl. Een aanrader voor de beginner én de meer ervaren tuinier.

Uitgegeven bij Terra/Lannoo, adviesprijs: 15,99 euro

 

Knappe vazen

Glazen vazen met grappige ‘oortjes’ in de prachtigste, warme kleuren én vazen die door hun vorm doen denken aan oude apothekerspotten: dat is de nieuwe Wind&Fire-collectie van Marie Michielssen voor Serax. Vul ze met een uitbundig boeket of met één opvallende bloem of tak. Je kunt ze natuurlijk ook zonder meer voor zichzelf laten spreken.

Vazen

Adviesprijs: vazen met oortjes van 59 tot 89 euro

Meer info: www.serax.com

Hortensia’s: ook mooi in het najaar

HortensiaDe hortensia’s hebben zich een zomer lang van hun mooiste kant laten zien. Nu de zomer voorzichtig plaatsmaakt voor de herfst, spelen ze nog een van hun troeven uit. Ze zijn namelijk heel gemakkelijk te drogen en behouden daarbij de kleur van het moment waarop je ze afsnijdt. Zet ze in een vaas met niet te veel water en laat dat gewoon verdampen.

Goed om te weten: hoe verder de hortensia’s aan de struik verkleurd zijn (ze voelen dan aan als zijdepapier), hoe langer ze houdbaar zijn. Geen hortensia’s in de tuin? Ook in de bloemenwinkel zijn ze nu volop te koop. En met maar enkele van die grote, bolle bloemen kom je al een heel eind.

(Foto: www.mooiwatbloemendoen.nl)

 

Zes

Dat is het aantal vlinders dat in een gemiddelde Vlaamse tuin op vijf minuten werd geteld, zo blijkt uit de Vlindertelling die Natuurpunt in juli organiseerde. Niet slecht, zou je denken. Toch is er absoluut geen reden tot juichen. Het klein koolwitje komt op de eerste plaats, gevolgd door de kleurrijke atalanta. De dagpauwoog klimt van de zevende naar de derde plaats. Maar het landkaartje en de kleine vos geraken niet uit het sukkelstraatje.

Vlinders tellen is goed … je tuin vlindervriendelijk maken nog beter. Enkele suggesties:

  • Ruim je tuin voor de winter niet helemaal op, zodat eitjes, rupsen en poppen kunnen overleven.
  • Zet je deze maand nieuwe planten? Kies dan voor inheemse soorten. Zorg ook voor de nodige afwisseling in hoogte: zo hebben vlinders een herkenningspunt en uitkijkpost.
  • Gebruik geen pesticiden en zo weinig mogelijk meststoffen.
  • Laat eens wat brandnetels en distels staan.

Misschien krijg je de beauty op deze foto – de kolibrievlinder – dan volgend jaar te zien.

Meer info: www.natuurpunt.be

(Openingsfoto: Natuurpunt/Stan Michielsen)

 

Cecilia Debacker