Maarten Cox

Eind vorig jaar bracht Beverlonaar, opgegroeid in Neerpelt, Maarten Cox (32) zijn eerste album uit: Op Weg. Zelfs ons Limburgs volkslied kreeg een plekje op de plaat. Tegenwoordig mag hij dan wel regionale televisie maken op TV Plus in regio Mechelen en de Kempen, de voormalige TVL-presentator komt nog steeds thuis in onze provincie. “De haard of kaarsen aansteken als tijd voor mezelf, heerlijk,” zegt de zanger.

Je album noemt Op Weg. Naar waar ben je op weg?

Maarten Cox: " 't Is eigenlijk een bekroning na vijf jaar op weg zijn. In de zomer van 2012 is het eerste nummer uitgebracht. We hebben nu vijf jaar aan singles gebundeld in een album, samen met nog enkele bonustracks. Als promocampagne heb ik zelfs zes weken met een bestickerd busje rondgereden met mijn foto op. Dat heeft wel geleefd, want veel mensen hebben me erop aangesproken. Dat was leuk om te doen."

 

Ook een symfonische versie van ons Limburgs volkslied heeft een plek op je album gekregen.

"Tijdens Limburg Zingt merkten we heel erg dat dat lied nog leeft in de provincie. We sloten onze zangavonden ermee af en zagen dat het publiek dan fier rechtstond om met de hand op het hart uit volle borst mee te zingen. De provincie heeft het nu erkend als officieel Limburgs volkslied en op YouTube bereikten we al over de 35 000 views. Ik word in heel Vlaanderen warm onthaald, ook tijdens optredens, maar Limburg heeft toch iets speciaals. Ik kan dat niet goed omschrijven. Het samenhorigheidsgevoel is hier enorm groot."

 

Welk nummer is het meeste Maarten?

"Eigenlijk is de cd over het algemeen wel Maarten Cox. We hebben geprobeerd om een eigen sound te verkrijgen. Dat is enerzijds een zoektocht geweest, maar eigenlijk waren we het er wel snel over eens dat de weg die we bewandelen de juiste is. We willen vooral muziek maken die mensen vrolijk maakt. Er is al zoveel miserie in de wereld, dus als mensen dan naar Maarten Cox luisteren, willen we dat ze wel een vrolijk gevoel krijgen. Omdat ik zelf ook best vrolijk in het leven sta."

 

Is dat ook wat je voor ogen hebt tijdens optredens? Mensen blij maken?

"Ik hou van een lach en een traan, want ik vind het fijn om mensen even stil te maken en tegelijk dat ze na een lange werkweek naar een optreden komen en alles los kunnen laten. Fijn als mensen naar je toe komen om te zeggen dat ze na een optreden weer helemaal happy zijn."

 

Maar een rol als polonaisekoning ambieer je dan ook weer niet?

"Nee. We willen een mix maken en dat is niet eenvoudig want er heerst nog steeds een taboe over Vlaamse muziek. Zodra je zegt in het Vlaams te zingen gaan mensen ervan uit dat het om schlagers gaat. We willen Vlaamse pop maken die toegankelijk genoeg is voor het grote publiek. Niet te niche en met verstaanbare teksten. Aan alle teksten, buiten het Limburgs volkslied natuurlijk, heb ik zelf geschreven, trouwens. Alle liedjes gaan over dingen die ik zelf heb meegemaakt."

 

Als je op dit punt in je leven moet kiezen welk nummer het beste bij je past, kies je dan voor Ga Door, dat gaat over passie of over Deel Van Ons Wij, over settelen?

"Dan kies ik voor Leuker Met Twee. Dat is voorlopig nog altijd het actueelste, want een vaste relatie is nog steeds het ontbrekende puzzelstukje in mijn leven."

Je werkt hard, maar, als we je Instagrampagina mogen geloven, geniet je ook erg van huiselijkheid?

"Ik ben heel graag thuis. Het eerste halfjaar dat ik mijn huis woonde, ben ik heel eenzaam geweest. Ik wou altijd weg zijn. Maar hoe langer ik er woon, hoe meer ik rust ik er vind. Ik steek, ook wanneer ik alleen ben, het haardvuur en kaarsen aan. Zeker in drukke periodes kan ik enorm genieten van alleen zijn."

Wat mag 2018 je brengen?

"Het eerste project in mijn agenda is de musical Bloedbroeders. Het is nu de tweede musical waar ik in meespeel. En ik heb de smaak te pakken, dus ik hoop eigenlijk dat er nog meer musicals mijn pad kruisen. In dansen ben ik helaas niet zo goed, nee. Dus tot nu toe heb ik gelukkig twee rollen te pakken gehad zonder dans (lacht). Of ik nog meer acteerwerk zou willen doen? Ik wil eigenlijk graag achterhalen of dat zou kunnen. Ik zou me best wel willen inschrijven voor een auditiedag bij Thuis of Familie om te zien of het me ligt. Als dat niet het geval is, dan kan ik het alsnog van m'n lijstje schrappen. Maar het lijkt me alleszins heel leuk om te doen, dus wie weet. Laat dat een to do zijn voor 2018: te weten komen of acteren mijn ding is."

Shana Meeus/Frank Abbeloos