Klik hier, scan en ontdek meer

“Ook al vaak niet gekozen omwille van mijn looks”

Sport is de link tussen Eeuwige Roem en Spitsbroers, de twee programma’s waar Louis Talpe dit jaar aan heeft gewerkt. Niet toevallig, want de knappe acteur is zelf erg sport-minded. “Ik had zelf ook een topsporter kunnen zijn”, vertelt Louis. “Maar mijn leven is een andere weg ingeslagen. Nu ben ik 35 en is het te laat om er nog mee te beginnen. Maar spijt heb ik nooit gehad.”

Sport is de link tussen Eeuwige Roem en Spitsbroers, de twee programma’s waar Louis Talpe dit jaar aan heeft gewerkt. Niet toevallig, want de knappe acteur is zelf erg sport-minded. “Ik had zelf ook een topsporter kunnen zijn”, vertelt Louis. “Maar mijn leven is een andere weg ingeslagen. Nu ben ik 35 en is het te laat om er nog mee te beginnen. Maar spijt heb ik nooit gehad.”

Onlangs deed je mee aan een Iron Man-wedstrijd. Dat moet je wel sportief zijn.

En toch begon ik pas laat met trainen. Ik had immers ter elfde ure beslist om mee te doen. Daarom liepen mijn trainingen tijdens de opnames van het Vier-programma Eeuwige Roem gewoon door. Overdag stond ik op de set, en na de draaidag liep ik nog 20 kilometer of fietste ik 80 kilometer. Uiteindelijk werd ik 755ste op 3500 deelnemers in een tijd van 10 uur en 45 minuten. Niet slecht.

Vanwaar heb je die passie voor sport te pakken?

Sport domineert al sinds mijn jeugd mijn leven. Nochtans werd ik daarin niet gepusht door mijn ouders. Ik deed het gewoon graag, maar was er ook goed in. Elke dag van de week stond er een andere sport op het menu. Als tiener speelde ik bij Kortemark, en Club Brugge was geïnteresseerd. Maar ik ben niet gegaan. Voetballen doe ik nu in de weekends als kapitein bij voetbalploeg VK Daring Cap Nord, en als Roel Thevenage in Spitsbroers. Dat is voldoende.

En ook in paardensport had je ver kunnen geraken.

Misschien wel. Tot mijn zestiende had ik op de middelbare school zelfs een sportstatuut. Ik deed jumping en zat bij de internationale junioren. Een auto-ongeluk gooide roet in het eten. Ik zat als passagier in een auto die moest uitwijken. Hij belandde op zijn kant. Ik raakte ernstig gewond aan mijn arm en was twee maanden uit de running. Ook qua studies moest een keuze gemaakt worden. Ik heb met mijn ouders toen beslist om voluit te studeren. Daardoor verwaterde de jumping meteen.

Nooit spijt gehad van die beslissing?

Maar neen. Het was ook zo dat ik niet was gefocust op één sport. Ik ga dus niet beweren dat ik in een discipline wereldtop had kunnen zijn. Bovendien ben ik heus niet de enige die in zo’n situatie komt waarin je moet kiezen. Van de 10.000 voetbaltalenten zijn er misschien 500 die op een hoog niveau aan de slag gaan, en de rest kiest toch voor een ander professioneel leven.

Sport je ook zoveel omdat je het als acteur verplicht bent er goed uit te zien?

Oh nee. Er goed uitzien is trouwens niet altijd een voordeel. Ik ben al vaak niet gekozen door mijn looks. Maar een mooi lichaam geeft je wel vertrouwen als je een scène met bloot bovenlijf moet draaien. Ook bij de opnames van de VTM-reeks Spitsbroers (maart 2017 op VTM, red.) is een goede conditie een pluspunt. Op het voetbalveld moeten we fysiek flink aan de bak. Zonder conditie kan je niet tien keer opnieuw een veld overlopen.

Ben je een fervent bezoeker van de fitness?

In de zomer zeker niet omdat het veel aangenamer is om buiten te sporten. Ik kies bewust voor zwemmen, fietsen en lopen, omdat die deel uitmaken van de Iron Man. Ik neem dat allemaal nogal serieus. Ik ben een echt competitiebeest, en ga tot aan mijn limiet. Ik wil elke keer beter doen dan mijn eigen beste tijd, maar ook beter dan alle vrienden die meedoen. Dat is echt afbeulen.

Sport je ook omdat je je er beter door voelt?

Toch wel. Als ik enkel dagen niet heb gesport, begin ik me al ongemakkelijk te voelen. Zo weet ik dat het de bedoeling is om na een uitputtende Iron Man je lichaam drie weken de tijd te geven om volledig te recupereren. Dat doe ik dus niet. (lacht) Na vijf dagen begin ik alweer korte looptochtjes en spieroefeningen te doen. Mijn lichaam heeft dat nodig.  Eigenlijk is het een vicieuze cirkel: als ik sport voel ik me goed, ben ik ’s avonds moe en slaap ik goed. En ’s ochtends ben ik zo uitgerust dat ik weer volop kan sporten. Dat patroon herhaalt zich elke dag.

Ten tijde van Spitsbroers kreeg je van veel tv-makers complimenten voor je acteerprestatie. Deugd van gehad?

Ja, enerzijds omdat het personage op m’n lijf is geschreven. Maar ook omdat die reeks toch deuren deed opengaan. Een jaar eerder speelde ik in De Ridder de rol van de havenschepen. Omdat het een zondagavondreeks was, dacht ik daarmee onder de aandacht van de tv-makers te komen. Maar er gebeurde niks. Tot Spitsbroers kwam. Voortdurend kreeg ik sms’jes met felicitaties. Zelfs van Erik van Looy!

Onlangs zat je maanden in Kaapstad om Off Kings and Prophets te filmen. Zijn we je weldra voorgoed kwijt?

Dat weet ik niet. Ik bekijk project per project. Tot december draai ik nog voor Spitsbroers, en daarna is het blanco. Ik heb nooit onder stoelen of banken gestoken dat ik ook over de landsgrenzen wil zien. Zo kwam ook die rol in Off King and Prophets (Amerikaanse serie, red.) op mijn pad. De reeks is geen succes geworden, maar dat verblijf in Kaapstad pakken ze me niet meer af.

Tom Vets/Frank Abbeloos