Klik hier, scan en ontdek meer

Lotte Vanwezemael

Van Lotte uit Kaulille naar Seksuolotte op MNM, expert in Blind Getrouwd en net niet de slimste mens ter wereld. Naast haar mediacarrière werkt Lotte Vanwezemael als psycholoog in het CAW in Hasselt, studeert ze voor een postgraduaat én probeert ze zo nu en dan ook haar eigen liefdesadviezen te volgen. “Maar je eigen relatietherapeut spelen, is onmogelijk.”

Heb je naast die drukke agenda nog tijd voor je eigen relatie?
Lotte: “Mijn vriend Kris en ik hebben altijd al een druk leven gehad, dus eigenlijk is er niet zoveel veranderd. Al is de media-aandacht niet altijd even gemakkelijk. Iedereen wil een stukje van mij, en Kris moet mij vaker delen. Gelukkig hebben wij de afgelopen zes jaar een stevige basis opgebouwd. We weten wat we aan elkaar hebben, en kunnen over alles heel open praten. We hebben ook afgesproken dat we de avonden die we samen hebben iets leuks doen met ons twee. Of dat nu samen koken is, naar de film gaan of zelfs in de zetel hangen, maakt niet uit. ”

Heb je voor Kris nog andere relaties gehad?
“Ik viel vooral op bad boys. Met heel wat liefdesverdriet tot gevolg. Gelukkig had ik goede vrienden en een gezin waar ik met al mijn problemen terecht kon. Maar ik heb ook veel geweend en al emo-etend romantische films gekeken. (lacht) Achteraf bekeken was die ervaring zo slecht nog niet, want ik heb geleerd wat ik wel wil in een relatie.”

Moet je veel daten voor je in een serieuze relatie stapt?
“Sommigen vinden meteen de juiste persoon, anderen niet. Vaak is het ook een kwestie van loslaten. Als je je minder focust op het vinden van een lief, komt de juiste persoon toch wel op je pad. In de tussentijd neem je best tijd voor jezelf. Denk na over wat je wil in het leven, ga weg met vrienden en doe dingen die je niet kan als je een lief hebt. Geniet van de tijd dat je alleen bent. Zo is mijn relatie met Kris ook ontstaan.”

Wat is het beste advies dat je ooit gegeven hebt?
“Open communicatie is altijd de clue van mijn adviezen. Praten over je gevoelens is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Op school wordt niet uitgelegd hoe je open kaart speelt en je gevoelens op tafel legt. Daar moeten we beter in worden. Mensen die uit een open gezin komen krijgen dat meestal wél mee in hun opvoeding.”
 
Volg jij je eigen advies?
“Ik doe mijn best om mijn eigen advies te volgen, maar dat lukt niet altijd. Ik heb ondervonden dat het onmogelijk is om je eigen therapeut te spelen. Als je zelf betrokken bent, nemen emoties de overhand en kan je gewoonweg geen neutrale positie innemen.”

Waar lopen veel relaties stuk?
“Dat gebeurt vaak wanneer de verbinding wegvalt. Dat kan als er slechte of geen communicatie is, als de waarden van een koppel te veel verschillen, en soms ook omwille van iets praktisch zoals een ander levensritme. Dat laatste lossen Kris en ik op door een goede balans te vinden tussen quality-time en me-time. We merken dat een leuke date-avond zo nu en dan ons deugd kan doen. Het is dus aan het koppel zelf om in actie te schieten.”

Als expert in Blind Getrouwd ga je mensen koppelen, geloof je in de ware liefde?
“Ik geloof niet in de ware persoon, wél in de ware relatie. Bij Blind Getrouwd koppelen we een perfecte match, maar dat is niet voldoende voor een goed huwelijk. De relatie moet ook nog werken. Het belangrijkste is dat je elkaar accepteert en op dezelfde golflengte zit. Als de dynamiek van een relatie goed zit, kan je zelfs gelukkig zijn met iemand die misschien niet perfect bij je past.”

Wat is jouw ideale valentijn?
“Valentijn is voor mij een dag als een andere, maar omdat ik seksuologe ben, probeer ik er wel iets leuks van te maken. Meestal koken Kris en ik samen, of kijken we een film in de zetel met wat hapjes erbij. Een valentijnsdate hoeft voor mij geen romantisch diner te zijn. Integendeel, we hebben zelfs ooit valentijn in de Bruno Foodcorner gevierd met een broodje. (lacht) Zolang we maar samen zijn.”

Vijf datingtips van Lotte:

1. Date op een openbare plek, zoals een café. Als de date tegenvalt, kan je na een drankje naar huis gaan.
2. Let op je uiterlijk, maar overdrijf niet. Je wil dat je date valt op wie je echt bent.
3. Hou het luchtig. Praat niet over politiek of exen, maar leer elkaar kennen door te vragen naar hobby’s, interesses, vrienden of familie.
4. Als je gespreksonderwerpen achter de hand wil hebben, kan je – zonder te stalken – de Facebookpagina van je date bekijken, of polsen naar je date’s persoonlijkheid bij zijn of haar vrienden.
5. Wees eerlijk als het niets wordt. Vind je het moeilijk om iemand face tot face af te wijzen? Stuur dan een berichtje dat je het leuk vond, maar het niet honderd procent juist zit.

Stien Vanbaelen