Loredana Falone

Bezielster van een duurzaam modelabel, vriendin van acteur Matteo Simoni en kersverse mama: Loredana Falone combineert haar professionele ambities met een stevige portie filantropie, en sinds kort is daarbij ook borstvoeding aan zet. Jet sprak de Limburgse schone met Italiaanse roots over het moederschap, het leven als celebrity girlfriend en haar toekomstplannen.

Hoe valt het moederschap tot hiertoe mee?
Loredana: “Je kunt je gewoon niet voorbereiden op het mama zijn. Ik dacht in het begin dat al die clichés niet waar zouden zijn, maar ze bleken ook voor mij te kloppen. Ineens ben je echt mama en nemen je instincten alles over.”
 
Hoe doet Matteo het als papa?
“Hij doet dat schitterend. Ik had in het begin heel veel angsten, o.a. door de hormonen, maar Matteo zag het altijd volledig zitten. Het kindje was gepland, maar het ging veel sneller dan verwacht. We zijn er allebei voluit voor gegaan. Momenteel is Matteo erg gefascineerd door borstvoeding. Hij moedigt me soms echt aan van: Komaan, we moeten nu kolven, dan kunnen we straks weggaan.”
 
Hebben jullie lang moeten nadenken over een naam?
“Het geslacht van onze baby was tot de bevalling een verrassing voor ons beiden. We vonden Giulia van in het begin een mooie naam, mijn grootmoeder heet ook zo. Voor een jongen hadden we gewoonweg geen naam. Uiteindelijk hadden we dan toch eentje gevonden, maar dan bleek het een meisje te zijn. Voor mij maakte het geslacht niet echt uit.”

Hoe verliep je zwangerschap?
“Ik kan heel eerlijk zeggen dat ik zwanger zijn niet zo leuk vond. Ik keek heel erg uit naar dat baby’tje maar de zwangerschap zelf vond ik niks. Je hebt vrouwen die het een zalige periode vinden, maar ik had het gevoel dat ik continu in control moest zijn: je mag niet drinken, niet zomaar iets eten… Ik werd er een beetje zot van. Ik had ook al snel een heel dikke buik. Ik herinner me dat iemand in de Delhaize me op zes maanden vroeg of het voor volgende week was.”
 
Jij hebt een grote liefde voor reizen, hoe ga je dat met Giulia combineren?
“In december plannen we een grote reis naar Costa Rica, het land waar Matteo en ik een beetje verliefd op zijn geworden. Als Giulia één jaar is gaan we er weer naartoe. Tijdens mijn zwangerschap heb ik veel gereisd, dat gaat komende zomer niet anders zijn. Ik denk dat dat de beste manier is om je kind cultuur bij te brengen, om het de wereld op een juiste manier te laten zien.”

Wat zit er nog aan te komen voor je modelabel Wearable Stories?
“We zijn zopas naar een nieuwe winkel verhuisd in Hasselt, en de winkel in Antwerpen is net een jaar open. Verder wil ik Wearable Stories op de internationale kaart zetten. Volgend seizoen willen we op de beurs in Kopenhagen staan. In België merk ik dat het label in multibrand shops vaak naast de Scandinavische merken wordt uitgestald. Ook in Nederland valt Wearable Stories ondertussen goed in de smaak. Dat is fijn om te zien.”

Hoe kijk je tot hiertoe terug op je carrière?
“Ik ben heel blij dat ik heb volgehouden, want er zijn momenten geweest dat ik het gevoel had dat ik alleen maar aan het werken was. Die houding wil ik ook aan Giulia meegeven: als je je ergens in vastbijt, probeer er dan ook echt in te volharden. Dat is trouwens iets dat Matteo en ik gemeen hebben. Voor zijn volgende rol moet hij bijvoorbeeld veertien kilo vermageren en dus een streng dieet volgen. Dan heeft hij het soms heel moeilijk, zeker als ik een lekker pastaatje zit te eten en hij daar met zijn gekookte groentjes en stukje mager kip zit.”

Heb je tips voor andere mama’s in spe?
“De beste tip die ik kan geven is om je niet te hard te willen voorbereiden, want dat creëert super veel druk en angsten. Ik denk dat ik nu tien keer zo goed kan relativeren als ervoor. Ik dacht dat ik dat kon, maar nu weet ik pas dat ik het écht kan! Vroeger kon ik me soms druk maken over kleine dingen, bv. over mijn werk of als Matteo en ik een kleine discussie hadden. Nu kan ik dingen sneller loslaten. Binnenkort begin ik terug te werken, ik denk dat ik alles stapje per stapje erbij ga nemen. Als ik een dag niks gedaan heb en ik in mijn pyjama zit met mijn bh vol melk, dan is dat zo… Maar ik ben evengoed blij als ik me kan optutten en ergens naartoe kan gaan, daar geniet ik van.”

Hoe houden jullie de relatie gezond, ondanks jullie drukke agenda’s?
“Ik denk dat heel veel afhangt van een goede planning. We proberen over alles heel duidelijk te communiceren en om onze frustraties direct uit te spreken, zeker als we voor langere tijd niet bij elkaar in de buurt zijn. Dan facetimen we elke dag. En als het kan proberen we zo veel mogelijk samen te zijn. Daarvoor stemmen we onze agenda’s op elkaar af. Ik besef heel goed welke luxe we hebben dankzij onze jobs.” 

Mandy Kourkouliotis / Shari Ruzzi