Klik hier, scan en ontdek meer

Verliefd is Lize Feryn (27) nog steeds enorm. Al bijna drie jaar deelt ze lief en leed met sportanker Aster Nzeyimana. Maar de actrice uit Beau Séjour zegt tegelijk dat Valentijnsdag voor hen een dag als een ander is. “Waarom zou je net dan moeten tonen dat je elkaar graag ziet? Wij doen dat ook alle andere dagen.”

door: Tom Vets

Valentijn is geen extra reden voor een cadeau of een romantisch onderonsje?
Lize Feryn: “Als ik de voorbije jaren overloop, deden we op Valentijnsdag nog nooit iets superromantisch. Dat is ons wat te commercieel. Waarom is die dag belangrijker dan een andere om te tonen dat je mekaar graag ziet? Ik vind valentijn wel tof, maar als Aster nu toevallig moet werken die dag, is dat geen probleem. Voor ons hoeft dat kleffe gedoe allemaal niet echt. Aster is niet beschaamd om voortdurend te zeggen dat hij mij graag ziet en dat is al romantisch genoeg.”

Jullie doen dus helemaal niks?
“Onze Valentijnsdag valt op 11 maart, omdat op die dag onze relatie begon. Meestal gaan we gezellig iets eten. Dat zal dit jaar niet kunnen, maar zolang we met ons tweetjes zijn maakt het niet uit wat we doen. Al was het pizza eten in de zetel.”

Onlangs verklaarde je met Aster oud te willen worden.
“Klopt. Dat klinkt naïef. Je kan dat nog niet weten. Maar er is niets dat erop wijst waarom het zou mislukken tussen ons. Als je een relatie begint, is dat toch altijd met als doel samen zijn tot je sterft, niet?”

Is het een voordeel dat jullie beiden in de media werken?
“Toch wel. Je begrijpt van elkaar waarom je soms lange of onregelmatige uren klopt. Ik ben wel blij dat we beiden iets totaal anders doen. Al is het ook tof om samen eens in een tv-programma te zitten.”

Is er nog steeds sprake van die prille verliefdheid?
“Dat is geëvolueerd, maar er zijn zeker geen minder leuke gevoelens voor in de plaats gekomen. Voor mij moeten die vlinders zelfs niet. Dat we gewoon elkaar hebben, en weten wat we aan elkaar hebben, is al genoeg. Denk nu niet dat saaiheid onze relatie heeft overgenomen. We amuseren ons hard en maken volop plannen voor de toekomst.”

Maar daarin is er voorlopig geen plek voor kinderen?
“Nog niet. Het kan altijd gebeuren. Mocht ik morgen in verwachting zijn, gaan we er voor. Maar dat is niet het plan. Er is geen tijdsdruk. We zijn jong en willen nog genieten van deze zorgeloze tijd. Laat die stress om een babysit te zoeken als je naar een festival wilt nog maar even wachten.” (lacht)

Waarom klikt het zo goed tussen jullie?
“Langs de ene kant lijken we op elkaar. We lachen flink wat af. Aster is een persoon die makkelijk met de dingen des levens omgaat. Hij is van nature een vrolijke man en relativeert veel. Ik heb zo iemand nodig want zelf ben ik een serieuze piekeraar. Soms kan ik niet slapen omdat er zoveel muizenissen door mijn hoofd spoken. Aster stelt me dan gerust.”

Zijn er ook dingen waar je je aan ergert bij hem?
“Hij heeft hetzelfde probleem als vele mannen: Aster kan niet multitasken. (lacht) Terwijl ik daar extreem in ben. En hij kan nogal traag zijn. Maar dat zijn kleine ergernisjes. Ik ben fel in mijn emoties. Als ik boos ben, ontplof ik. Maar het gaat gelukkig ook snel weer over.”

Jullie tonen je verliefdheid ook veelvuldig op sociale media. Terwijl andere BV-koppels net alles privé houden.
“Oh, maar wij delen niet alles. Al hebben we geen geheimen. We zijn een open boek tegen iedereen. Ik ben een flapuit. Aster idem dito. Door die foto’s lijkt het soms alsof we het ideale koppel zijn, maar we maken ook ruzie zoals een ander.”

Hoe staat het met je internationale modellenwerk?
“Dat is geminderd. Vlak voor ik Aster leerde kennen zat ik maanden in Kaapstad. Het was de bedoeling om elk jaar zo’n lang buitenlands verblijf te doen. Maar als ik dat nu nog doe, ben ik lang van hem gescheiden. Dat is niet tof.”

Je hebt ook twee zussen. Lijken jullie op elkaar?
“Voor een buitenstaander lijken we drie dezelfde dames, maar qua karakter zijn we soms tegenpolen. Mijn oudste zus Yanne is een plantrekker en regelaar. Mira is creatief en chaotisch. Ik ben een impulsief iemand.”

Jullie stampten Atelier Feryn, een bedrijfje dat lederen handtassen maakt, uit de grond. Spartelen jullie door de coronacrisis?
“De situatie zorgde ervoor dat we ons moesten heruitvinden. Het leder dat uit Italië komt, zat door het sluiten van de grenzen vast. Daardoor kon onze nieuwe collectie niet verschijnen.”

Maar in de toekomst focussen jullie weer op handtassen?
“Absoluut. Maar kleinere hebbedingen blijven we ook aanbieden. Mijn zussen werken fulltime in het atelier. Ik help met ontwerpen en organiseer de fotoshoots. Mijn zussen weten dat het acteren voorrang krijgt. Het creatieve kantje heeft me altijd geboeid. ”

Zat het ondernemen in jullie bloed?
“Een businessplan? Daar hadden we nog nooit van gehoord. (lacht) Al gauw besef je dat je echt een bedrijf aan het runnen bent, met een webshop en veel meer. In die vijf jaar leerden we al zoveel dat we nu blij zijn met waar we staan.”