Soms te weinig karakter om minder te eten

Regisseuse en schrijfster Lien Willaert (40) kent de truken van de foor wanneer het op lekker en gezond eten aankomt. Dit voorjaar komt ze met haar nieuwste kookboek op de proppen, de zomerversie van Gezond Gulzig. Zo kan je aan een bikiniproof lichaam werken en toch voor een cocktail kiezen tijdens het aperitieven. Of hoe levensgenietster Lien opnieuw het beste van twee werelden combineert.

Shana Meeus/ foto’s: Frank Abbeloos

 

Hoe rijm je gulzig en gezond?

Lien Willaert: “Ik bedenk trucjes waardoor er evenveel smaak in je eten zit, maar minder calorieën. Zo kan je gulzig, maar toch gezond eten. Bijvoorbeeld door een deel van de rijst te vervangen door een groente als knolselder of rammenas. Je ziet het verschil niet en gek genoeg nemen die groenten ook de smaak over van de rijst. In de keuken gebruik ik mijn verstand en bedenk ik hoe ik een recept zo goed mogelijk in elkaar kan steken. Aan tafel is het vervolgens gewoon genieten.”

 

En je gaat niet met honger van tafel?

“Nee, je bent zeker verzadigd. De grootte van de porties vlees blijft hetzelfde en ik gebruik meer dan genoeg groenten.”

 

Ik heb altijd de indruk dat koolhydraten de vullers zijn… Maar ook de dikmakers, toch?

“Ik werk samen met Food2Know en dr. Annick Verween, projectofficer food aan de Universiteit van Gent en heb hen meermaals gevraagd hoe het nu eigenlijk zit met die koolhydraten. Je hoort soms inderdaad dat je die maar beter kan laten. Zij zeggen echter, net zoals de meeste diëtisten trouwens, dat je best wél koolhydraten kan eten. Je moet namelijk 30 tot 40 gram voedingsvezels per dag binnenkrijgen. Die haal je vooral uit volkorenproducten zoals volkorenbrood of volkorenpasta en aardappelen. Die vezels heb je nodig omdat ze je lichaam helpen ontgiften. En ze geven dat verzadigde gevoel. Witte boterhammen en pasta schuif je wel beter opzij, want die hebben amper voedingswaarde. Groenten bevatten ook vezels, maar dan zou je al zo’n twee kilogram groenten per dag moeten eten.”

 

Schotel je je lezers een dieet voor of eerder een gezonde levensstijl?

“Een gezonde levensstijl. Maar ik gebruik mijn recepten zelf ook om af te vallen. Ik ben zo’n levensgenieter dat ik vaak niet streng genoeg ben voor mezelf. Ik eet zo graag en wanneer ik niet thuis eet, heb ik het karakter niet altijd om minder te eten. Op restaurant moet ik alles geproefd hebben (lacht).”

 

Heb je het gevoel dat mensen anno 2016 bewuster eten en misschien zelfs bewuster leven?

“Heel erg, eigenlijk. Sommige mensen zijn er misschien ook wel té hard mee bezig en het is niet altijd gemakkelijk om nog te weten wat echt gezond is. Het stoort me dat er om de zoveel tijd weer een nieuwe theorie gelanceerd wordt over wat we wel of niet mogen eten. Onlangs stond in de krant dat boter eten weer mag: Weg met de olijfolie, boter kan weer, is dan de titel. Tja, dat weet ik al een tijdje. Maar het draait allemaal rond de verhoudingen tussen verzadigde en onverzadigde vetten. Als je verzadigde vetten met mate eet, is inderdaad geen probleem. Hetzelfde met rood vlees waarvan mensen zeggen: rood vlees is kankerverwekkend. Maar dat is alleen zo als je meer dan 500 gram per week eet, en de meeste mensen eten geen 500 gram rood vlees per week.”

 

Ook gluten mijden is momenteel een hype.

“Tegenwoordig kan men sneller detecteren of je al dan niet glutenintolerant bent. Voor die mensen is het beter om geen gluten te eten, maar voor andere mensen maakt dat echt niets uit. In tegendeel: je kan ze beter wél eten. De meeste producten met gluten zijn ook heel vezelrijk.”

 

Veel mensen hebben geen passie of weten niet wat die is. Jij hebt er verschillende en oefent die allemaal uit.

“Het is de afwisseling die het leuk maakt. Dat is ook de reden waarom ik ooit regie heb gestudeerd. Je komt steeds in verschillende werelden terecht. Ik geniet ook echt wel van het schrijven van kookboeken.”

 

Hoe combineer jij je drukke werkleven met man en kind?

“Dat is een evenwichtsoefening. Ik heb het geluk dat het koken allemaal thuis gebeurt. Intussen maak je ook eten voor je gezin. (lacht) Mijn eten voorproeven vinden ze leuk, maar die fotoshoots en workshops thuis verstoren soms hun plannen.”

 

Je bent net 40 geworden. Hoe ervaar je dat?

“Ik denk dat het misschien lastig is wanneer je 40 bent geworden en je het gevoel hebt dat je ongelukkig bent en je afvraagt: is dit nu mijn leven? Maar ik ben wel gelukkig. Moest ik het opnieuw moeten doen, zou ik exact dezelfde keuzes maken.”

een

twee

Shana Meeus/ foto’s: Frank Abbeloos