Leen Dendieven-l

Een actrice met veel gezichten is ze, Leen Dendievel (33) . Haar bekendste alter ego is transgender Kaat uit thuis, maar ook in het theater staat ze dit najaar in verschillende gedaantes op de planken. Wij gingen met haar een koffie drinken in Antwerpen. De stad waar de van oorsprong West-Vlaamse nu woont met verloofde Udo.

Je bent er meteen volop ingevlogen na je vakantie.

Leen: “De opnames van Thuis zijn inmiddels opnieuw begonnen. En aangezien ik in de laatste aflevering van vorig seizoen en de eerste van dit seizoen meespeel, heb ik net één maand vakantie gehad. Ik ben ook gestart met de repetities voor een nieuw theaterstuk met Marleen Merckx: Nacht, moeder. Een serieus stuk over een dochter die zelfmoord wil plegen en dit ook tegen haar moeder zegt. In een heel ander genre: deze maand sta ik op de planken met Brasschaatse Huisvrouwen, een stuk met Ronn Moss uit Mooi en Meedogenloos. Theater met humor over huisvrouwen die elke maand een andere gast uitnodigen. Ronn Moss dus!”

Ben je zelf een typische huisvrouw of stereotiep ingesteld wat rolverdelingen betreft?

“Helemaal niet. Ik ben op geen enkel vlak stereotiep en dus ook geen echte huisvrouw. Ik zal wel altijd ordelijk zijn, want als er chaos in mijn huis heerst, heb ik chaos in mijn hoofd. Maar als ik kan kiezen voor een kop koffie drinken en de krant lezen, maar wel kattenhaar op de grond, dan weet ik het wel. Dan haal ik de stofzuiger niet boven.”

Is de weg die je nu uitgaat met acteren ook de weg die je voor ogen had?

“Ik heb geen weg uitgestippeld, maar heb enkel leuke rollen met leuke mensen in mijn gedachten. En personages waar ik volledig achter sta, dat ook. Op dat vlak volg ik mijn buikgevoel. Ik durf gerust nee zeggen tegen een rol. Zelfs wanneer de aanbiedingen schaarser zouden zijn, zou ik dat durven. Want acteren wil ik doen omdat het mijn passie is, niet om den brode. Dan zou ik les in psychologie geven bijvoorbeeld. Iets wat ik wel kan en niet met tegenzin zou doen. Ik zou intussen wel blijven zoeken naar mijn plan B. Ik heb daarvoor iets in gedachten, ja, maar ik verklap er nog niets over. Dat moet nog wat sudderen. Wie weet zal ik het nooit moeten gebruiken.”

Je speelt nu al een tijdje transgender Kaat in thuis. Hoe heb je de reacties ervaren?

“Positief! Het is alsof mensen nu met Kaat een transgender in hun familie hebben. Mensen zien er blijkbaar ook nog steeds Frankie in en dat vind ik een compliment.”

Denk je dat je een lans hebt kunnen breken voor transgenders?

“Ik hoop van wel. Ik sta er alleszins achter dat een mens gelukkig moet kunnen zijn in welke vorm dan ook en hoop dat ik ook iemand kan zijn die transseksualiteit normaal kan laten zijn in de wereld. Of een duwtje in die richting kan geven dan.”

Ook met je boek over liefdesverdriet Hard heb je wat in beweging gezet. Het is inmiddels aan de derde druk toe.

“Liefdesverdriet is dan ook echt een taboe dat moet doorbroken worden. Mensen gaan daar aan dood, letterlijk soms. Eigenlijk zou ik dit thema ook in het middelbaar in het lessenpakket willen krijgen, want veel jongeren zitten ermee. Voor de derde druk hebben we gekozen voor een paperback, zo wordt het op vlak van prijs toegankelijker voor de jonge generatie. Misschien iets minder mooi, maar de inhoud blijft hetzelfde. En dat is wat telt.”

Zelf ga je trouwen met zanger Udo.

“Ja, dat nieuws was ineens bekend, hé (glimlacht). Ik ben nogal gesteld op mijn privé, maar had het wel op mijn persoonlijke Facebookpagina gezet. Iemand van mijn Facebookvrienden heeft het dan verspreid, blijkbaar. Nu, veel kan ik er niet over zeggen: ik ga trouwen (lacht).”

Jullie hebben vorig jaar een duet gezongen voor de Eregalerij van Radio 2. Wordt vervolgd?

“Oh nee! Wij mengen onze carrières ook niet. Zingen kan ik een beetje, maar het blijft voor mij wel een hobby. Er werd me onlangs gevraagd om auditie te doen voor Steracteur Sterartiest, maar ik ben er niet op ingegaan. Ofwel moet iets een uitdaging zijn ofwel iets wat ik echt goed kan, en zingen is geen van beiden. Mijn lief is trouwens een keigoeie zanger, dan ga ik daar niet bij staan als een onnozelaar (glimlacht).”

Je houdt wel van een uitdaging, zeg je. Je blijft dus niet gemakkelijk in je comfortzone zitten?

“Ik geloof dat je van alles moet proeven, van alles moet meemaken en zien… Ik volg altijd mijn buikgevoel en doe eigenlijk niet anders dan uit mijn comfortzone stappen. Anders was ik geen actrice geworden. Dat is de eerste keuze die ik ooit heb gemaakt die niet evident was. De tweede was naar Antwerpen verhuizen terwijl ik uit West-Vlaanderen kom. En zo zijn er nog dingen. Een transgender spelen bijvoorbeeld. Ik kies net voor de dingen die niet zo evident zijn.”

Shana Meeus / Frank Abbeloos