Klik hier, scan en ontdek meer

Kim van Oncen, de beeldschone brunette uit Kapellen krijgt het allemaal klaargespeeld: fulltime mama zijn, een zaak runnen én acteerwerk in tal van populaire reeksen als ‘Dertigers’ en ‘Onder Vuur’. Haar gouden raad? Loslaten, prioriteiten stellen en immer een gezonde dosis zelfrelativering toepassen.

door: Mandy Kourkouliotis

Je bent een mama van twee, een actrice, mediapersoonlijkheid én je runt een supermarkt. Wat is je geheime wapen?
Kim: “Ik weet niet of ik er echt één heb, maar ik merk wel dat ik iemand ben die de kunst van ‘leven en laten leven’ zeer goed onder de knie heeft. (lacht) Ik maak me weinig druk in dingen. Daarnaast heb ik ook geleerd om veel los te laten en in het nu te leven, iets wat nodig is als ik op een set sta. Als ik met mijn hoofd thuis of in de supermarkt zit terwijl ik aan het draaien ben, of net andersom, dan krijg ik stress. Ook als ik thuis bij mijn gezin ben, probeer ik al de rest aan onze voordeur achter te laten. Meestal werkt dat goed voor mij en ben ik redelijk ontspannen. Of toch in de mate van het mogelijke, met een peuterpuber in huis…”

Hoe is je acteercarrière van start gegaan? Je bent pas later doorgebroken, toch?
“Ik ben eigenlijk vrij vroeg aan de slag gegaan als presentatrice maar een carrière als actrice stond nooit echt op mijn planning. In mijn studentenjaren speelde ik wel mee in reclamespots. Dertigers kwam eerder toevallig op mijn pad, ik heb er zelf niet naar gezocht. De acteermicrobe heeft me wel meteen stevig veroverd sinds die reeks, want ik ben helemaal gaan houden van het acteren.”

Hoe reageerde je omgeving op je acteerplannen?
“Zoals altijd reageerde iedereen heel ondersteunend en enthousiast. Ik heb het geluk om omringd te zijn met een superfamilie, partner en vrienden. Misschien is dit ook een niet te vergeten factor in mijn antwoord op je eerste vraag. Zonder hen zou het allemaal een stuk moeilijker zijn, ik krijg veel vrijheid van mijn omgeving. Ze laten me steeds mezelf zijn en laten me doen waar ik zin in heb. Dat ‘leven en laten leven’ heb ik niet van vreemden en ze weten toch dat ik niet te stoppen ben als ik iets in mijn hoofd heb…”

Kon je je makkelijk inleven in je rol in ‘Dertigers’? Het lijkt me erg te verschillen van je echte leven.
“Ja, ik kan de knop volledig omdraaien. Vanaf het moment dat de regisseur ‘actie’ roept ben ik meteen in een andere wereld en bestaat Kim Van Oncen niet meer. Voor de rol van Saartje (bekend als een losbandig personage vertolkt door Kim in de reeks, n.v.d.r.) heb ik wel bepaalde handelingen en effecten van drugs via Youtube opgezocht, om de mimiek van een drugsgebruiker aan te leren. Iets waar ik dus geen ervaring mee had. Saartje daarentegen…”

In september gaat je zoon Jack naar het eerste leerjaar, hoe ga je dat beleven?
“Ik ga op 1 september ongetwijfeld huilen aan de schoolpoort, daar ben ik zeker van. Bij alle eerste keren ben ik een vat vol emoties. Mijn kinderen zijn dan ook van het soort dat zich omdraait en niet meer omkijkt, dus ik ben de enige die nog wat last heeft van de onzichtbare navelstreng. Naar het eerste leerjaar gaan, is een grote stap. Iedereen zegt me dat Jack dan plots zo groot zal zijn en veel zal bijleren op korte tijd. Ik vind dat leuk om te zien, maar sta er toch elke keer even bij stil hoe snel het leven gaat.”

Herken je trekken van jezelf in hem?
“Hij is erg leergierig, enthousiast en wil veel ontdekken. Maar langs de andere kant is zijn aandachtsspanne nogal kort, dus ik ben benieuwd hoe alles zal verlopen in dat eerste jaar na de kleuterschool. Grappig genoeg zijn dat dan ook allemaal trekken die mezelf niet vreemd zijn.” (lacht)

Hoe ga je hem voorbereiden op die eerste, grote dag?
“Dat is niet echt nodig, want hij is er al een tijdje helemaal klaar voor. Voor zijn verjaardag hebben we hem onlangs een mooie, nieuwe boekentas gekocht en alles wat nodig is voor dat grote avontuur klaargelegd. Ik ben er zeker van dat die dag wel vanzelf zal gaan.”

Heb je een speciale outfit in gedachten voor hem?
“Oh, nee hoor. Op dat vlak zijn wij noodgedwongen last-minutemensen. Bovendien zal die outfit vooral ook van het weer afhangen. Het zal dus een impulsieve, weerbestendige maar stijlvolle combinatie worden denk ik.”

Welke rollen wachten er nog op je? Je deed ook mee aan de serie ‘Onder Vuur’. Wat mogen we daarvan verwachten?
“Dat klopt, voorlopig speel ik daarin een bijrol, als Alissa die instaat voor de marketing en PR van het brandweercorps. Mijn personage heeft best wel wat werk in de reeks, want niet alles loopt altijd van een leien dakje. Verder ben ik binnenkort nog in een nieuwe educatieve jeugdserie van ED-TV te zien. Zoals meestal laat ik het voor de rest allemaal wat op me afkomen.”

Wat zou je graag nog willen bereiken in de toekomst?
“Op dit moment ben ik eigenlijk al een heel contente mens. Natuurlijk heb ik zoals iedereen wel nog een bucket list. In een film spelen of een tweede supermarkt erbij nemen, staan op die lijst bijvoorbeeld, maar als dat allemaal niet zo verloopt dan is het ook goed. Ik kan alles vrij goed relativeren gelukkig. En nog belangrijker: ik kan de zaken goed in perspectief ten opzichte van mijn gezin plaatsen. Zolang alles goed gaat met hen, zal ik niet snel ongelukkig worden. Een gezond en gelukkig gezin hebben, dat is pas onbetaalbare luxe en dat besef ik heel erg goed.”