Ze noemt zichzelf een dromerig type en dus bracht Julie Van den Steen (29) zopas haar eerste kledingcollectie Head in the Clouds uit. De passie voor kledij blijkt met de paplepel ingegeven te zijn, zelfs in de kleerkast van haar vader ging ze soms snuisteren. “Ondertussen verkoop ik tweedehandsspullen via mijn instagramprofiel”, zegt de VTM-presentatrice.

“Ik ben verslaafd aan jassen en streepjes”

Je eerste collectie is net op de markt gebracht. Hoe voelt dat?
Julie Van den Steen: “Het is de noeste arbeid van een jaar werk. Een modecollectie uitbrengen stond op mijn bucketlist. Reeds vóór de samenwerking met CKS maakte ik schetsen en was ik op alle mogelijke manieren met kledij bezig. Dat dit nu effectief gerealiseerd is, is een langgekoesterde droom die werkelijkheid werd. Ik maak graag schetsen. Kledingstukken die ik al had, tekende ik opnieuw met telkens een kleine verandering of verbetering. Blijkbaar een origineel idee. Waarop ik ben uitgenodigd om met mensen van het modebedrijf rond de tafel te zitten voor een capsulecollectie. Er is een verschil tussen thuis wat tekenen en samenwerken met professionals. Ik schaamde me in het begin. Ik voelde me een vijfjarige die haar tekeningen liet zien aan haar mama. Gelukkig was er een designer die het wat professioneler maakte.”

Je koos voor mannelijke items met een vrouwelijke touch, of omgekeerd.
“Ik koop zelf soms mannenkleren, of uniseks. Vandaar. Ik had altijd al die interesse. Vroeger zat ik te snuisteren in de kleerkast van mijn moeder, maar ook in die van mijn vader. Ik vind het tof om spullen te combineren en een eigen stijl te creëren, met een mix van beide sekse. ”

Kan je er een lijn in trekken qua kleuren of prints?
“Er is een heel dromerige print, gebaseerd op een lente-avond met wolkjes in de lucht. De kleuren zijn vooral die van de zonsondergang. denk aan pastelroze, oranje… Er is ook pistachegroen en bordeauxrood. De items zijn perfect te gebruiken in de periode dat je van de winter naar de zomer toeleeft. Belangrijk was dat de stukken ook duurzaam zijn. Je kan het dragen voor elke gelegenheid en leeftijd en je kan het combineren met iets anders…”

Heb je thuis een mega grote dressing?
“Ik heb absurd veel kleren. De zolderkamer in mijn loft zit vol. Een poos geleden startte ik met het verkopen van kleding via mijn Instagramprofiel. Ik geef kleding graag een tweede leven als ik merk dat ik ze langer dan een jaar niet meer draag. Ik had het altijd moeilijk om kledij weg te doen.”

Maar…?
“Tijdens de lockdown zag ik dat veel mensen een huisdier namen tegen de eenzaamheid. Toen ze weer gingen werken belandden heel wat honden en katten in een asiel. Ik woon dicht bij een asiel en vond de toestand zo hartverscheurend dat ik besloot mijn kleding te verkopen. De helft van de opbrengst geef ik aan het asiel. Als ik iets wegdoe weet ik dat er iemand beter van zal worden.”

Ben je ook verslaafd aan online shoppen?
“Ik was altijd al dol op online winkelen. Maar dat werd sinds corona zeker niet erger. Ik heb vrienden met een eigen zaak en zag hoe moeilijk ze het hadden tijdens de lockdowns. Daarom besliste ik om meer lokaal te shoppen. Het is beter om hén te helpen dan grote multinationals. Belgisch design steunen is ook leuker en unieker dan iets van de grote ketens kopen.”

Hangen er kledingstukken in je dressing waar het prijskaartje nog aanhangt?
“Helaas wel. Ik was vroeger een mega emotionele shopper. Als ik me slecht voelde at ik geen chocolade maar ging ik shoppen. Ik hield er een goed gevoel aan over. Maar door ouder en wijzer te worden besefte ik dat dat toch niet zo goed is. Ik winkel nu bewuster.”

Kan je veel geld uitgeven aan een kledingstuk?
“Ik kijk zeker naar de prijs. Maar ook naar hoe vaak ik iets zal dragen en stel mezelf de vraag of ik het echt nodig heb. Kan ik het combineren? Zou ik het enkele jaren dragen? Als het dan duurder is, ben ik bereid om er meer in te investeren. Designerstukken heb ik niet in de kast hangen.”

Heb je van bepaalde kledingstukken te veel exemplaren?
“Ik heb een jassenverslaving gehad. Zowel mannen als vrouwenjassen, maar ook oversized of lederen modellen. Eigenlijk nog altijd want ik vind dat een jas een outfit nog meer af of beter maakt. Ik had ook lang een streepjesverslaving. Ik had hemdjes en pulletjes in alle mogelijke streepjespatronen. Op mijn Instagram account zal je veel streepjes aantreffen.” (lacht)

Heb je meer aandacht voor wat je aanhebt sinds je bekend bent?
“Eigenlijk niet. Ik kreeg die passie voor kleding mee van mijn moeder die er vroeger ook altijd mee bezig was. Ze wees me al snel op het belang van de juiste kledij omdat dit bijdraagt tot je identiteit en hoe je in het leven staat. Mocht ik een job buiten de media hebben dan zou ik even hard met kleding bezig zijn.”

Welk gevoel zal het geven als je op straat iemand ziet die iets uit je collectie draagt?
“Ik heb altijd gezegd dat ik er meteen op afstorm om samen een selfie te nemen en ik denk dat ik dat ook ga doen. Op dat moment ga ik me als een 14-jarige voelen die haar idool tegenkomt. Was corona er niet geweest zou ik iedereen met een kledingstuk van mij een knuffel geven.”