“Met Klaasje de juiste keuze gemaakt”

Nu we haar ontmoet hebben, weten we het wel zeker: wat een lief meisje is Jindra van Schaijk (23). Allesbehalve iemand die je zou bestickeren met de harde woorden die soms over haar te lezen vielen tijdens K3 zoekt K3. Wat is er wél waar? Jindra is een ambitieuze vrouw die er staat. Ze durft haar dromen najagen, te beginnen met een eigen show mét zelfgeschreven nummers in Antwerpen. Lang leve vrouwen met ballen!

Tekst: Shana Meeus / Foto’s: Frank Abbeloos

 

Op 25 mei stond je in het Antwerpse Fakkeltheater. Vertel!

Jindra: "Ik bracht er het liedjesprogramma dat Jindra Doet Es Wat Anders heet meteen hele boel leuke covers in een nieuw jasje. Maar ook zelfgeschreven nummers en dat is nog het spannendste van allemaal."

Waarover gaan je nummers?

"De nummers zijn allemaal heel persoonlijk, maar toch voor iedereen toegankelijk. Er is altijd een eerste en een tweede laag. Mijn eerste nummer You gaat bijvoorbeeld over iemand graag zien die persoon verliezen, maar daaronder zit iets van mezelf. Dan gaat het er over dat ik mezelf sterk opstel, terwijl daar ook een zacht, klein en kwetsbaar persoon onder schuilt."

Je hebt je ziel uit je lijf geschreven.

"Ik heb de afgelopen maanden heel veel zitten schrijven. Het is bijna een vorm van therapie geweest, ja. Op een gegeven moment zat ik er echt een beetje doorheen. Het was niet zozeer het zwarte gat dat ik ervoer. Ik stelde me eerder de vraag: 'Wie ben ik? Wat wil ik?'. Tijdens K3 zoekt K3 ben ik nogal over mijn eigen gevoelens heen gewalst, dus daarna moest ik echt gaan nadenken over wat ik zou willen doen. Op een gegeven moment heb ik Kristof Aerts, de zangcoach van Studio 100, gebeld om een zangles in te plannen. De bedoeling was om twee uur te zingen, maar ik heb eigenlijk alleen maar op mijn donder gekregen (lacht). Dat was keihard, maar ik had dat echt nodig. Op zijn advies ben ik vervolgens eigen nummers gaan schrijven. Ik was ineens zo geïnspireerd dat het eerste nummer dezelfde dag nog op papier stond. Super bijzonder om nu het resultaat te horen. Het is echt iets van mezelf. Het plaatje klopt gewoon en dat voel enorm goed aan."

 

Dus je bent jezelf erg tegengekomen na K3 zoekt K3?

"Tijdens de wedstrijd zat ik eigenlijk de hele tijd in een rush. Presteren en gewoon gaan, dat was wat ik moest doen. Natuurlijk ben ik wel eens verdrietig of net heel blij geweest, maar over het algemeen had ik mijn emoties bewust uit gezet. Achteraf merkte ik dat ik mezelf op die manier best wel voorbij ben gelopen."

 

Heb je naar jezelf kunnen kijken op televisie of was dat confronterend?

"Nee, hoor. Naar de liveshows kijken deed ik altijd heel kritisch. Zo hebben we dat ook op school geleerd: naar jezelf kijken om te weten te komen wat beter kan. Ik vond het ook altijd fijn om te zien hoe dit dan in beeld werd gebracht. De bootcamp-afleveringen vond ik persoonlijk dan weer moeilijker om naar te kijken. Tijdens de tweede aflevering over de bootcamp heb ik zo hard gehuild. Dat vond ik zo erg… (stil). Ja, dat vond ik echt zo erg. Mijn vrienden zaten erbij en zij herkenden me ook niet. Je weet dat zo'n dingen enorm uit de context worden gerukt. Ik vertelde bijvoorbeeld dat ik bij de laatste drie wilden zijn. Maar wanneer je deelneemt aan zo'n wedstrijd, doe je toch mee omdat je het wilt worden? Ik sprak dat uit en dat was blijkbaar verkeerd. We hebben ook altijd op school geleerd dat je, wanneer je na een auditie wordt afgewezen, vraagt waarom. Zo weet je waar je aan kan werken. En toen ik dat uitsprak werd dat ineens gezien als arrogant."

 

Ik had bij jou net het gevoel dat je heel professioneel bent: je wist duidelijk, vanuit je musical-achtergrond, waar je mee bezig was.

"Ik stond er inderdaad niet onbevangen in omdat ik niet onbevangen bén. Nu, iedereen mag zijn mening hebben, dat is ok. Maar die meningen werden vaak opgeblazen, vooral op sociale media. Daar heb ik best last van gehad. Ik vraag me nog altijd af waarom de makers het zo hebben uitgezonden, waarom het op die manier gemonteerd werd."

 

De K3-meisjes worden erg geleefd. Bij jou heb ik het gevoel dat dit niet gewerkt zou hebben omdat je me niet arrogant, maar wel een stuk assertiever lijkt.

"Dat is ook de reden waarom ik meteen na de finale gezegd heb dat ze de juiste keuze hadden gemaakt. Ik voelde dat op voorhand wel aan. En dat heeft niets te maken met dat ik het niet heel graag zou doen, maar wel met dat het gewoon niet de beste match zou geweest zijn. Ik zou bijvoorbeeld zeggen dat ik mijn haar niet mooi zou vinden, moest dat het geval zijn. Want je wilt toch jezelf kunnen zijn en je goed voelen op een podium? Ik denk inderdaad dat dat had gebotst."

 

Vind je het nu moeilijk om K3-liedjes op de radio te horen?

"Nee, ik heb er vrede mee dat ik het niet geworden ben. Soms ben ik wel jaloers. Moest ik nu in K3 zitten, kon ik er zeker van zijn dat ik jarenlang zou mogen doen wat ik het leukst vind. Maar ik ben blij dat ik nu mijn eigen ding kan doen en vind het allemaal heel spannend!"

Tekst: Shana Meeus / Foto’s: Frank Abbeloos