Jani Kazaltzis

Toen Jani Kazaltzis (37) nog niet de bekendste stylist van Vlaanderen was, hing hij nog gewoon rond in de Shopping van Genk. “Ik denk dat ik de grootste Johnny van Waterschei was,” aldus het stijlicoon. De Johnny in hem mag dan wel voltooid verleden tijd zijn, de sympathieke Limburger is dat zeker niet. Hij neemt dan misschien geen blad voor de mond, met zijn ever so charming gevoel voor humor en lichtjes dramatische oogrol komt hij overal mee weg. Wij gingen thee drinken met Vlaanderens sweethe

Je bent waarschijnlijk één van de drukst bezette mensen die ik al ben tegengekomen. Wat staat er momenteel allemaal in je agenda?

Jani: “De lessen voor de Jani Academy, de stylingschool die ik samen met mijn beste vriendin Roberta Pellegriti heb opgericht, beginnen vol te lopen. Bij de grote stylingopleiding ga ik een paar lessen zelf geven, ja. (www.janiacademy.be) Daarnaast is er een online platform  www.jani.tv en dan is er ook nog het nieuwste project waar ik aan meehelp: Selecti. Dat is een webshop voor baby’s, opgericht door een vriendin van me.”

 

Komend voorjaar komt er een nieuw seizoen van Jani gaat.

“Het gaat weer heel leuk worden. Net als vorige keer wordt ik weer in situaties ondergedompeld die me totaal vreemd zijn. Maar we gaan dit keer nog een stapje verder, denk ik. Ik kan er helaas nog niet veel over verklappen. Er zitten in elk geval echt ongelooflijk coole dingen tussen. Op dit moment zijn we bezig met de opnames en dus zit ik veel in het buitenland. De jetlags ben ik nog altijd niet gewoon.”

 

Is er iets van vorig seizoen dat je echt bijblijft?

“De gast met zijn buikspieren uit Jani gaat naar het leger is onlangs getrouwd en daar mocht ik bij zijn. Er zijn een aantal personen waar ik nog contact mee heb, ja. Maar wat ik echt nooit ga vergeten is het moment waarop we bijna dood waren op de vissersboot. De kapitein vertelde me over massa’s kleine zeesterretjes die in je net kunnen achterblijven, en zo je boot kunnen doen kapseizen. Letterlijk 10 minuten nadat hij dit verteld had -en er bijgezegd had dat dat hem echt nog nooit overkomen was- gebeurde dit. Zeker het moment waarop de cameraman zei dat hij beneden nog even een kapje voor de camera ging halen om alles goed te kunnen filmen, blijft me bij. Toen ben ik echt kwaad geworden (lacht): “Zot, ge moet uw leven redden, ge moet dat niet filmen.” We stonden namelijk al aan de reddingsboten.”

 

Zo Man Zo Vrouw doet het ook nog altijd goed.

“We zitten al aan het negende seizoen intussen. Je moet weten dat ik na drie seizoenen wilde stoppen. Allé, eigenlijk wil ik niét stoppen. Ik zou nog 100 afleveringen kunnen maken. Maar op een bepaald moment moet je gewoon. En daarom denk ik dat ik na seizoen 10 ga afronden, op een mooi moment.”

 

Het is altijd bijzonder dat er echt iets verandert bij de mensen die je restylet, vanaf het moment dat ze zichzelf in de spiegel zien.

“Daar gebéurt echt iets, ja. Dat is heel mooi om te zien, ‘t is iets wat je niet kan faken. Dat is een heel intens moment hoor, na zoveel afleveringen nog altijd. Ik zou dat heel erg vinden moest dat niet zo zijn, moest iemand niet gelukkig zijn met hoe hij er uit ziet.”

 

Het lijkt me ook een goed bewijs dat mode en beauty helemaal niet zo oppervlakkig zijn als sommigen beweren.

“Degene die dat zeggen, zijn idioten (lacht). Dat zijn waarschijnlijk mensen die intelligent willen doen en denken dat ze slim zijn wanneer ze zo’n antwoord geven. Ik vind dat dikke zever, want als je iemand kan helpen met een lippenstift, waarom zou je dat dan niet doen? Alles wat je kan doen om iemand zich goed te laten voelen, is goed. Waarmee ik trouwens niet wil beweren dat veel kleren kopen een oplossing is voor je problemen. Helemaal niet. Maar je kan wel je uiterlijk gebruiken om je binnenin beter te voelen. En omgekeerd geldt hetzelfde natuurlijk.”

 

Een stijlgevoel kan je wel ontwikkelen. Daar lijk je me zelf ook een goed voorbeeld van wanneer we terugblikken naar de jaren ‘90.

“Ik denk dat ik de grootste Johnny was van Waterschei. Of ik rondhing in de Shopping? Natuurlijk, in Shopping 1, 2 en 3. En sigaretten roken achter de Molenvijver. Maar als je mode volgt, kom je daar altijd bescheten uit (lacht). Een trend wordt belachelijk op den duur. In zijn tijdsgeest is een trend mooi, maar haal hem daaruit en een trend wordt ineens vulgair. Vroeger had je zo de Johnny’s, nu heb je de hipsters. Natuurlijk mogen die nu gewoon hun ding doen, maar binnen 20 jaar gaan die wel eens goed lachen wanneer ze foto’s van zichzelf terugzien, denk ik (lacht).”

 

Jij lijkt me wel altijd jezelf te blijven. Op tv kom je authentiek over. Heb je jezelf ooit aangepast na een negatieve reactie?

“Iedereen denkt dat dat niet zo is, maar ik ben echt super gevoelig voor negatieve reacties. Je raakt daar een beetje aan gewoon, maar nooit helemaal. Mensen kunnen echt heel grof zijn. Maar mijn mond houden voor iemand, dat doe ik echt niet. Ik vind dat je in het leven net moet vechten voor je eigen vrijheid en om jezelf te kunnen zijn.”

 

Wanneer je je mening geeft, gebruik je steeds humor. Dat maakt het wellicht meer aanvaardbaar.

“Ik vind ten eerste dat je je mening niet moet geven, wanneer er niet om gevraagd is. Daarnaast zal ik ook nooit iets zeggen puur om iemand pijn te doen. Bij Zo Man Zo Vrouw word ik effectief gevraagd om mijn mening te geven. Ik doe dat dan in de vorm van een grap om niemand te kwetsen. Dat is wel een beetje zo, ja. Maar ik zal ook altijd laten zien wat ik bedoel en hoe het wél moet. Op die manier kan je pas aan iets werken.”

 

Shana Meeus / Frank Abbeloos